Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Zantedeschia 'Brasilia'

  Kalender

  De Zantedeschia 'Brasilia' is verkrijgbaar van april tot en met oktober.

  VBN code: 118575

  Barendsen kleurcode: licht roze met donkere rand.

  Lengte: 5, 6 of 7

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Simply Calla is een project dat is ontstaan vanuit een samenwerking tussen een aantal Calla kwekers, die gezamenlijk de veelzijdigheid van de Calla op de kaart willen zetten. Zandvoort Flowers is een van deze kwekers. FloraPodium bracht een bezoek aan Zandvoort waar we werden ontvangen door de drie energieke broers Sjors , Rob en Rick, die het bedrijf van hun ouders hebben overgenomen. Sjors vertelde enthousiast over hun teelt. Naast de zantedeschia ( Calla) telen zij ook freesia’s en amaryllissen. 

   

  Veelzijdig product

  De Calla heeft verschillende symbolische betekenissen. Het wordt beschouwd als een bloem van zuiverheid, sympathie en schoonheid. Ook staat de Calla symbool voor geluk. Dit laatste komt voort uit de Griekse en Romeinse periode. Zij associeerden de bloem met feestelijkheden en genot, omdat de vorm van de bloem lijkt op een beker die wordt gebruikt om te drinken.

  Het is vooral de elegante stijlvolle vorm die de Calla uniek maakt. Lange tijd bestond het aanbod alleen uit witte en gele tinten. Gelukkig is dit de laatste jaren uitgebreid met prachtige variëteiten in een veelvoud van bijzondere kleuren. Van donkerpaarse tot zachtroze bloemen, en van warm oranje tot zelfs zwart. Daarnaast zijn er tegenwoordig al een flink aantal soorten tweekleurige Calla’s.

  Calla’s stralen eenvoud en rust uit. De bloemen hebben mooie strakke stelen, zonder blad. Deze elegante bloem kan daarom heel goed gecombineerd worden met andere bijzondere en opmerkelijke bloemen. Voor een mooi contrast tussen vorm en kleur, kunt u de Calla verwerken in een bloemstuk met bijvoorbeeld volle rozen of wilde spinchrysanten. Daarbij zijn bij vele soorten de stelen flexibel, waardoor het mogelijk is de bloemen in allerlei vormen te schikken. De elegante uitstraling en de bijzondere warme kleuren maken de Calla volgens Sjors een uitermate creatief product.

  Het meest opvallende aspect van de Calla is het gevormde schutblad. Dit schutblad is eigenlijk een bloemblad en komt sereen en majestueus tevoorschijn uit de stengel. Het is een soort omhulsel dat langzaam wordt geopend totdat je diep in het hart van de bloem kunt kijken. De werkelijke bloemen zijn erg klein en zijn te zien op de langwerpige kolf in het midden van de bloem

   

  In de schijnwerpers

  Exclusief verkrijgbaar bij Zandvoort Flowers is de Zantedeschia ‘Brasilia’. Een prachtige tweekleurige Calla. Deze week onder de loep genomen door FloraPodium. Deze bijzondere Calla is crème van kleur met een prachtige roze rand. Wit kleurige Calla’s kunnen in de zomer wel eens uitgroeien tot bloemen met een roze gloed. Dit komt omdat de bloemen in de zomer door de warme dagen teveel energie krijgen waardoor ze doorkleuren. Vaak krijgen deze Calla’s dan ook een rand die rozer is. Door soorten met elkaar te kruisen heeft de veredelaar ervoor gezorgd dat er in de Zantedeschia ‘Brasilia’ standaard een roze rand zichtbaar is. Er is dus geen speciaal klimaat nodig om ze te laten verkleuren naar deze roze kleur. Dat maakt het product zo bijzonder mooi. De Brasilia is vorig jaar pas voor het eerst geteeld.

  Teeltwijze

  Het bedrijf was tot vorig jaar MPS GAP gecertificeerd. Nu zijn ze GLOBAL GAP gecertificeerd omdat dit keurmerk internationaal bekender is. Waar de jongens in eerste instantie sceptisch waren over een duurzaamheidskeurmerk, zijn ze het principe erg gaan waarderen en daarmee omarmen. “Door met een keurmerk te werken zorg je dat, naast je milieubeleid, ook je personeelsbeleid helemaal op orde is” vertelt Sjors, “Dat vinden wij toch wel heel belangrijk”.

  De Calla’s worden bij Zandvoort Flowers geteeld in teeltbakken. Deze bakken worden steeds opnieuw aangeleverd door hun leverancier met schone grond en nieuwe bollen. De teelt duurt ongeveer vijf tot zes maanden. Hierna geven ze de bakken terug, zodat ze kunnen worden gereinigd en ingeplant. Calla’s zijn gevoelige planten, risico’s op ziektes in de plant zijn groot.

  Met de teelt van dit mooie product wordt rekening gehouden met verschillende aspecten. Elk soort heeft daarbij ook z’n eigen wensen om goed te produceren. Daarbij willen de mannen van Zandvoort Flowers het liefs de stelen van de bloemen zo hard mogelijk. Hierdoor kunnen ze het makkelijkste worden verwerkt binnen het bedrijf. Daarnaast wordt de luchtvochtigheid van de kas streng in de gaten gehouden, voor een optimale groei. Dit wordt op peil gehouden door hele fijne nevel door de kas te sproeien. Tevens heeft deze nevel een verkoelend effect in de kas.

  Een plant geeft vaak wel twintig bloemen die worden geplukt op het moment dat ze rijp zijn. Door te plukken in plaats van snijden, krijg je de gehele steel eruit. Als je de bloemen snijdt blijft er een stuk van de steel achter, dat kan gaan rotten. Daarnaast blijft zo het harde, witte gedeelte aan de steel zitten. Als dit gedeelte er niet aan zit, gaat de steel van de Calla snel krullen.

  Als een bloem geplukt is gaat ze naar de verwerkingsruimte. Binnen deze verwerkingsruimte staat binnen het bedrijf een machine die de bloemen sorteert op grootte van de bloem en lengte van de steel. Deze machine houdt de Calla’s heel voorzichtig vast zodat ze niet breken. Oorspronkelijk is deze machine gebouwd voor gerbera’s, maar samen met Havatec is er een machine ontwikkelt die geschikt is voor de Calla. Het systeem moest ‘voorzichtiger’ worden. Alle bossen worden nog eens handmatig gecontroleerd, of ze kwalitatief en representatief voldoen aan de eisen van Zandvoort Flowers.

  Als de bloemen dan gebost zijn, kunnen ze veilig op transport naar hun bestemming.

  U kunt het langste genieten van uw Calla door de bloemen af te snijden. Plaats de Calla’s in een schone vaas met schoon water. Gebruik niet teveel water. U kunt het beste snijbloemenvoedsel gebruiken in het water gebruiken. Snij om de drie dagen de steel opnieuw af. Zet de vaas niet in direct zonlicht of bij een verwarming.

   

  Lichtinvloed

  Licht heeft een grote invloed op de kleur van de Calla. Vooral bij de crème kleurige en oranje Calla’s zie je al snel de gevolgen van het licht. Zoals eerder gezegd krijgt de crème kleurige Calla een roze gloed op het moment dat ze teveel licht krijgt. De bloem heeft op dit moment teveel energie, waardoor ze verkleurt naar roze. Bij een plant met oranje Calla’s zit er verschil in kleur per lengte. De bloemen die minder licht krijgen, en dus dieper onder het blad liggen, kunnen geel van kleur zijn. De bloemen die hoog groeien daarentegen, neigen soms naar de rode Calla. Hierdoor kan het zijn dat er dus kleurverschillen zijn bij eenzelfde oranje soort.

  De Calla werd altijd verhandeld onder de naam van de Ethiopische aronskelk. Ze komt uit een gebied dat zich uitstrekt van Zuid-Afrika tot Malawi, waar het groeit in moerassen. De Calla groeit in gebieden waar het afwisselend moerassig of droog is. Dit betekent dat de Calla niet alleen mooi is, maar ook sterk. De bladeren van de plant buigen altijd omlaag, waardoor ze al snel de laagste bloemen van de plant bedekken. Door veredeling zijn er nu planten die de bladeren meer rechtop hebben staan. Hierdoor krijgen ook de onderste knoppen meer licht. De Brasilia is een van deze soorten. Zandvoort Flowers kiest bij een Veredelaar haar soorten uit. Deze soorten worden in Noord-Holland bij bollenkwekers in de velden vermeerderd. Hier is namelijk de beste grond en klimaat. Van origine komt de plant uit Afrika.

  calla

   

   

  FloraPodium, 23 mei 2018

  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube