Florapodium

en nl

  FloraPodium on Tour: FlowerHunters

  Om de mooiste producten te vinden en nauw contact te kunnen hebben met de kwekers, gaan de inkopers regelmatig op pad. Zij gaan op zoek naar de mooiste handel, exclusieve producten en verzamelen informatie over de teelt van het gewas.

  Op deze pagina nemen we jullie graag mee met de leerzame en mooie bezoeken die deze FlowerHunters maken! 

  MM Duin- Bearflowers

  FlowerHunter: Michel Stieva

  Het bedrijf MM Duin wordt geleid door Corinne Duin, samen met haar vriend en broer. Net als bij vele kwekers is dit een echt familiebedrijf; de opa van Corinne is het bedrijf gestart in 1928. ‘Een oud ambacht, dat gecombineerd wordt met nieuwe innovaties’, zoals Corinne haar bedrijf omschrijft.
  Net als vele andere tulpenkwekers in Heemskerk telen zij op zand, de wortels van de bollen kunnen wel 50 cm lang worden en halen al hun kracht uit de bodem. Dit levert mooie, zware kwaliteit tulpen op.

   

  FloraPodium on Tour, Heemskerk, 20 januari 2022

  Image

  Borst Bloembollen

  FlowerHunter: Michel Stieva

   

  Borst Bloembollen heeft een prachtig bedrijf in Obdam. Op ruim 215 hectaren produceren zij veel verschillende soorten tulpen.
  De tulpen worden geteeld in West-Friesland, Zuid- & Oost Flevoland, Noord Oostpolder Flevoland, Nieuw Zeeland en Chili.
  Borst specialiseert zich in exclusieve soorten en flexibiliteit. Per broeiseizoen worden er ongeveer 210 verschillende cultivars gebroeid. De tulpen worden binnen gebroeid op grote containers, waarvan het grootste gedeelte op water gebroeid wordt. De tulpen uit deze containers worden drie keer per dag geplukt.  

   

  FloraPodium on Tour, Obdam, 20 januari 2022

  Image

  Dutch Lily Masters

  FlowerHunter: Eric Klein, Dion van de Heuvel

   

  Bij Dutch Lily Masters is bijna het gehele teeltproces volledig geautomatiseerd. De lelies groeien in kisten, die verdeeld staan op mobiele tafels.

  De tafels die geoogst moeten worden, worden door een robot uit de kas gehaald. Deze tafels worden dan de schuur in getransporteerd, waar de werknemers klaar staan om de lelies te snijden. Gemiddeld duurt het ongeveer een week voor de kas leeg is. Dit varieert per soort en het seizoen waarin ze groeien.

  Een van de voordelen van dit systeem is dat de bloemen centraal geoogst kunnen worden, wat de kans op beschadiging minimaliseert. Na het oogsten worden ze gebost en verzendklaar op water gezet, dit allemaal binnen één minuut, wat zeer gunstig is voor het vaasleven. Lees hier het verhaal over de lelie Euphoria.

   

  FloraPodium on Tour, Rijnsburg,11 november 2021

  Image

  Kramer Seringen

  FlowerHunter: Esther Schreuder

   

  Twee weken geleden brachten Menno en Erik Kramer de eerste Seringen naar de veiling. Met het soort ‘Engler Weissen Traum’ trappen zij het seizoen af. De eerste twee kassen zijn intussen gesneden en deze week worden de eerste ‘Dark Kosters’ gesneden. Kramer is nu nog de enige kweker die bloemen heeft, de komende weken zullen ook de andere kwekers starten.
  We hopen op net zo’n mooi Seringen seizoen als vorig jaar.

   

  FloraPodium on Tour, Aalsmeer, 15 oktober 2021

  Image

  Tunezo

  FlowerHunter: Esther Schreuder

   

  Ben en Wapke van kwekerij Tunezo (TUlpen, NErine en ZOmerbloemen), telen verschillende soorten seizoensproducten. Wij bezochten de tuin om kennis te maken met een aantal nieuwe soorten die ze volgend jaar in de markt willen zetten.

  Campanula

  Campanula lactiflora is niet geheel nieuw. Een jaar of twintig geleden is het al eens in de markt gezet, alleen sloeg het product toen niet aan. Maar trends veranderen en zo ook in de bloemen. Ben denkt dat deze vrolijke zomerbloeier goed in de huidige bloementijd past. Tunezo is de enige die dit soort teelt, waarmee het product ook gelijk exclusief blijft. Campanula is in de kleuren paars en roze verkrijgbaar.

  Eremurus

  Tunezo heeft voor volgend jaar twee nieuwe soorten Eremurus in de planning staan om exclusief te telen. Een hele mooie cremekleurige Eremurus en een al even mooie warme zalmkleurige Eremurus. Beide nieuwe soorten hebben volgens Tunezo een mooie lengte (140 cm), zijn goed houdbaar, hebben uniforme takken en een prachtige kleur. Dit jaar heeft hij hooguit 15 tak, maar volgend jaar wel (iets) grotere aantallen.

  Scabiosa

  Deze Scabiosa, nu nog zonder naam, is een dubbele (gevulde) caucasica. Volgens Ben is hij de enige die dit heeft. De eerste bloemen komen nu op, maar in augustus verwacht hij meer. Voorlopig ook nog kleine aantallen, maar hopelijk volgend jaar meer.

   

  FloraPodium on Tour, Heemskerk, 25 juni 2021

  Image

  Kroon Flowers

  FlowerHunter: Esther Schreuder

   

  Kroon Flowers is een familiebedrijf dat al meer dan 100 jaar actief is in de tuinbouwsector. Martien teelt drie soorten zware Nederlandse kwaliteit Eryngium, alle drie soorten met een exclusief karakter. Eryngium ‘Lovely White Green’, Eryngium ‘Blue Lagoon’ en Eryngium zabelii 'Donard Variety'. Daarnaast teelt Martien kleinschalig lavendel en pioenrozen. 

   

  FloraPodium on Tour, Abbenes, 18 juni 2021

  Image

  Kolster BV

  FlowerHunter: Esther Schreuder

   

  Het FloraPodium was uitgenodigd op de open dagen bij veredelaar Kolster BV. We kregen een fantastische rondleiding over de tuin en konden alle nieuwe soorten uitgebreid bewonderen in de expositieruimte. 

  Het bedrijf Kolster BV is oorspronkelijk een boom- en plantenkwekerij. Vanuit het standaard assortiment planten en snijheesters is de liefde voor veredelen ontstaan. In eerste instantie om bestaande soorten te perfectioneren, maar niet lang daarna werden er al snel nieuwe soorten veredeld. Alle door Kolster veredelde gewassen worden verhandeld onder de merknaam ‘Magical’. Deze merknaam zorgt voor herkenning in de sector wereldwijd.

   

  FloraPodium on Tour, Boskoop, 18 juni 2021

  Image

  Royal van Zanten

  FlowerHunter: Ingrid Heugens en Peter van Delft

   

  Royal van Zanten houdt zich al meer dan 150 jaar bezig met het veredelen van verschillende soorten snijbloemen en potplanten. Tijdens de open dagen konden Ingrid en Peter de bloeiproeven van verschillende soorten toekomstig beschikbare chrysanten bekijken en beoordelen! Er zaten weer fantastische, kleurrijke soorten bij, waar we hopelijk snel meer van kunnen zien.

   

  FloraPodium on Tour, Valkenburg, 17 juni 2021

  Image

  L&A Ravensbergen

  FlowerHunter: Peter van Delft

   

  Peter bezocht kwekerij L&A Ravensbergen in Oegstgeest. Ravensbergen is een echte seizoenskweker, actief van het voorjaar tot het najaar. Volgens Ravensbergen telen zij volgens echt oud Hollandse ambacht. Met veel passie worden er verschillende producten geteeld zoals Nigella, Zinnia, Helipterum, Panicum, Gomphrena en Iberis. De komende weken komen er voornamelijk Zinnia Lilliput en Iberis in roze en wit van de kwekerij.

  Ravensbergen heeft zich gespecialiseerd in kleine aantallen van exclusieve handel. Hij is altijd op zoek naar producten die anderen niet hebben. Hij is dan ook een van de weinige kwekers die Iberis teelt als snijbloem.

   

  FloraPodium on Tour, Oegstgeest, 01 juni 2021

  Image

  Nico Janson

  FlowerHunter: Peter van Delft

   

  Nico heeft zich gespecialiseerd in de teelt van bijzondere, aparte bloemen. Hij teelt dan ook verschillende soorten seizoensproducten zoals Asclepias, Rudbeckia, Phlox, Mentha, Sedum, Euphorbia, Alchemilla, Stachus en Sanquisorba.Als hobby, vermeerdert Nico de Asclepias uit zaden. Als veredelaar van Asclepias’s heeft hij zelfs de zeer opvallende Asclepias ‘Beatrix’ en ‘Amalia Improved’ als introductie op zijn naam staan.Peter heeft tijdens zijn bezoek prachtige foto’s gemaakt van de Asclepias Red Antonia supers. Deze zijn beschikbaar tot oktober. In het voorjaar worden de bloemen nog binnen geteeld, later in het seizoen ook buiten. Lees hier meer over een eerder bezoek en de Asclepias incarnata ‘Soulmate’.

   

  FloraPodium on Tour, Lisse, 17 mei 2021

  Image

  Dirk Alderden

  FlowerHunter: Rob van Leeuwen en Peter van Delft

   

  Dirk Alderden is een kweker die met liefde en passie zijn producten teelt. Hij heeft prachtige rozen die een Engelse nostalgische uitstraling hebben, waarvan er een aantal soorten ook nog eens heerlijk ruiken.  Hij teelt op de ouderwetse manier in de volle grond, zonder verwarmingssysteem in de kas. Zijn rozen groeien dus puur natuur, op de warmte van de zon. We hebben dit jaar te maken met een koud voorjaar, zijn teelt komt dan ook wat later op gang en de stelen zijn wat korter. Dit jaar heeft Alderden zijn assortiment uitgebreid met wat nieuwe soorten. Hij teelt alle soorten kleinschalig, de aantallen zijn dus exclusief en beperkt.

   

  FloraPodium on Tour, Aalsmeer, 29 april 2021

  Image

  Jan van der Salm

  FlowerHunter: Peter van Delft

   

  Peter bezocht Arno van der Salm, van Kwekerij Jan van der Salm.  In 1993 heeft Arno het bedrijf overgenomen. Momenteel teelt Arno Matrecaria, 3 kleuren Anthirrium  en 4 kleuren Campanula Medium. Het bedrijf is MPS A gecertificeerd.

   

   

  FloraPodium on Tour, Zoeterwoude, 1 april 2021

  Image

  Monarch Flowers

  FlowerHunter: Jan de Boer

   

  Op donderdag 20 mei 2021 was Jan op bezoek bij Monarch flowers in Naaldwijk. Het planten-verkoopbedrijf Green Works uit Schagen heeft daar een kwekerij voor de Butterfly Ranunuculus en een proefopzet van de Ranunuculus Romance serie. Zowel de Butterfly als de Romance serie zijn afkomstig van de Japanse veredelaar Aya Engei. De butterfly is nu 6 jaar in Nederland op de markt en kwam eerst uit Portugal en uit Italië. De kwekerij in Naaldwijk teelt exclusief voor de Nederlandse markt. Er komen dus geen andere tuinders bij in Nederland. Op deze manier houden ze het plantmateriaal zelf in de hand en kunnen ze het product zuiver opkweken. De gewassen van de Butterfly en de Romance soorten zijn geweldig om te zien.

   

  FloraPodium on Tour, 's-Gravenzande,  1 april 2021

  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us