Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  'Wedding & Events'

  Inspiratie Pagina

  Op deze pagina geven wij u steeds een klein inkijkje in de wereld van de Wedding en Events bloemen. Dit kan op verschillende manieren; een bijzonder product waarvan we vinden dat deze bijzonder geschikt is voor evenementen, maar ook wetenswaardigheidjes en nieuwtjes, en vooral ook foto’s van bloemenarrangementen en decoraties ter inspiratie. Heeft u iets bijzonders gezien of gemaakt en wilt u het met ons delen? Stuur dan uw foto’s naar: info@florapodium.com.

  Image

  Paeonia

  Warmerdam Paeonia

  Een van de meest populaire lentebloeiers is natuurlijk wel de pioenroos. Pioenen staan voor liefde, geluk en gezondheid. Het is dan ook niet voor niets dat deze bloem erg populair is bij bruiloften en evenementen. Maar ook thuis op de vaas maakt deze seizoensbloem veel mensen blij. Met een paar bloemen heb je al snel een flinke vaas vol! Pioenen zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten met elk hun eigen vorm, kleur en karakter. Voor elke gelegenheid is er een passend soort.

   

  Warmerdam Paeonia

  Kweker Ruud Warmerdam komt uit een familie met een lange tuinbouwgeschiedenis. Ruud is de vierde generatie pioenenkweker. Zijn overgrootvader startte met een heel klein hoekje pioenen naast de groente. Elke generatie kwamen er meer bloemen bij en nam de oppervlakte van de groente af. De vader van Ruud was de eerste in de familie die zijn focus geheel op de pioenenteelt heeft gelegd. Ruud heeft de passie van zijn vader dankbaar voortgezet en heeft zich gespecialiseerd in de onderscheidende soorten.

  Teelt

  Nieuwe pioenplanten worden in het najaar gepoot. Pas na drie jaar kun je de eerste bloemen oogsten die geschikt zijn voor de markt. Gelukkig is een pioen een meerjarig gewas en zijn de meeste soorten oud genoeg om elk jaar een mooie productie te hebben.

  In februari/maart steken de vroege soorten hun neus boven de grond. De eerste bloemen kunnen eind april, begin mei gesneden worden.

  In de grond liggen druppelslangen waardoor de planten water en bemesting krijgen als dit nodig is. Tussen de veldjes staan windschotten die de planten beschermen tegen wind en opwaaiend vuil om schade aan het blad zoveel mogelijk te voorkomen. Verder is Ruud geheel overgeleverd aan de weersomstandigheden en het ene jaar pakt dit wat gunstiger uit dat het andere jaar.

   

  Ambacht

  Als je kweekt op de manier zoals Ruud voor ogen heeft, is pioenen telen nog een echt ambacht. Hij is tuinderszoon, zoals hij zichzelf omschrijft, geen akker- of landbouwer. Ruud is gericht op het leveren van een groot assortiment, kleinschalig, maar met de hoogste kwaliteit. Onkruid wieden, pluizen, oogsten, sorteren en bossen, het gehele teeltproces gebeurt dan ook met de hand. En bij elke handeling komt het menselijke oog er aan te pas.

  In de maanden mei en juni verwacht Ruud dit jaar 18 à 19 soorten pioenen te oogsten. In deze maanden heeft hij zijn handen vol aan het snijden en verwerken van de bloemen. Ruud snijdt de bloemen als ze op kleur zijn en hij wil dan mooie uniforme bossen aanleveren. “Ook uniformiteit is kwaliteit”, vertelt hij. “Als de pioenen mooi op kleur gesneden zijn, dan is er elke dag een verwachtingsvolle ontwikkeling op de vaas.”

  In het telen van Pioenen kan Ruud echt zijn ei kwijt, vertelt hij. Op ongeveer drie hectare teelt

  hij zowel snijbloemen als plantmateriaal. Hij heeft zijn eigen ‘speeltuin’, waar zo’n 1200 soorten pioenen staan, waar hij mee veredelt en proeven mee doet. Ruud is vooruitstrevend en wil vernieuwend blijven. Groter worden wil Ruud niet, dat gaat ten koste van de kwaliteit. Hij blijft zich richten op het verbeteren en vernieuwen van zijn assortiment, waardoor hij onderscheidend kan blijven en in kan spelen op de vraag van de markt.

   

  FloraPodium, 18 mei 2022

  Image
  Image
  images/glorious-gloriosa/glorious-gloriosa-23-van-55.jpg

  Paeonia 'Greenland'

  Paeonia 'Pink Vanguard'

  images/glorious-gloriosa/glorious-gloriosa-6-van-55.jpg

  Paeonia 'Blushing Princess'

  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube