Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Tulipa 'Purple Piony'

  Kalender

  De Tulipa 'Purple Piony' is beschikbaar van januari tot het eind van maart. 

  Image
  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Na een romantische Valentijnweek krijgen we allemaal toch wel weer zin in het voorjaar. Om dit heerlijke gevoel te versterken hebben wij deze week een tulpenthema op het FloraPodium. Vele verschillende soorten tulpen hebben een mooi plaatsje op het Podium gekregen. Al deze producten zijn afkomstig van 5 tulpenkwekers van het samenwerkingsverband ‘CoasTulip’. Onder het motto ‘samen sta je sterker’, brengen zij de tulp op een positieve manier onder de aandacht. Ze telen allemaal een uniek assortiment, zodat het assortimenten van de 5 leden niet met elkaar concurreren. Zo kunnen ze ook voor de klant een veelzijdig assortiment aanbieden.

   

  CoasTulip

  De 5 CoasTulip bedrijfen, Gebr. de Groot & zn, C.P Zoontjes, Jac de Winter & zn, Dolf de Wit & zn en Fa. A&L Duin, zijn allemaal gevestigd in de Noord-Hollandse kustplaats Heemskerk. Ze telen allemaal in de volle grond en weten één ding zeker: sámen sta je sterker. Daarom hebben ze hun krachten gebundeld en promoten zij zichzelf als CoasTulip (spreek uit: Coast Tulip). Het zijn allemaal vakmensen met klein tot middelgrote bedrijven waar nog veel handelingen handmatig worden verricht. Door het gebruik van hun eigen papieren verpakking met een eigentijds logo creëren ze herkenbaarheid in de massa.

   

  Voordelen samenwerking

  De voordelen van de samenwerking is dat ze werken aan een merknaam. De naam CoasTulip bestaat nu vier jaar en dat begint z’n vruchten af te werpen. Alle vijf de kwekers zaten al bovenin de markt, dus het was best even spannend om alle krachten te bundelen. Maar ze merken dat de bloemisten en exporteurs ze makkelijker weten te vinden. De taken om iets te ondernemen kunnen makkelijker verdeeld worden. Iedereen heeft een eigen rol binnen de samenwerking.

   

  Kwekersbezoek

  We zijn op bezoek geweest bij Gebr. De Groot en zn. in Heemskerk. Dit is een van de 5 bedrijven aangesloten bij CoasTulip. Jerry, een van de twee eigenaren van Gebr. De Groot, kennen wij al. Zijn Eremurus heeft ook in onze spotlights gestaan. Jerry wilde ook graag de CoasTulip vertegenwoordigen.

  De Gebr. De Groot vinden het belangrijk om kennis over te dragen. Marcel de tweede eigenaar van het bedrijf, vertelt ons over de “oud” tuinders dagen die ieder jaar georganiseerd worden door het bedrijf. Hierin wordt met de kinderen van scholen uit de buurt op de kwekerij een excursie geven. Deze tuinders worden de opa’s genoemd. Zo proberen zij het mooie vak over te dragen aan de nieuwe generatie.

   

  Rondleiding CoasTulip

  Carla de winter organiseert rondleidingen voor CoasTulip van maandag tot en met vrijdag. Tijdens deze 120 minuten durende rondleidingen laat de enthousiaste gids de kwekerijen van de CoasTulip zien! Je bezoekt dan de zandgronden waar de tulpen groeien en het bezoek aan de kassen maakt de rondleiding compleet. Heeft u interesse in deze rondleiding? Stuur dan een mail naar info@coastulip.nl en zij kunnen de rondleiding voor u organiseren!

   

  Purple Piony

  Extra onder de aandacht brengen wij deze week de Purple Piony. Jerry en Marcel telen Purple Piony al ongeveer 10 jaar, maar de tulp zelf is al wat ouder. Het is een paarse tulp met dubbele bloembladen. Jerry is gek op deze paarse tulp, omdat deze tulp een eigen leven gaat leiden op de vaas. De bloem is al iets langer van zichzelf en heeft een mooie zware kop. De kleur is intens paars en dit verkleurt ook niet meer op de vaas, hij heeft een mooi kleurbehoud. Jerry zelf vind de combinatie van de groene bladeren met de paarse kop heel mooi. Deze paarse tulp is ook heel sterk, dat zie je al in de grond. De bollen maken veel wortels aan, waardoor je kunt zien dat het product veel kracht heeft.

  12341203 1034587993229237 3233168503025939197 n

  De teelt

  De teelt van de vijf kwekers hebben een ding gemeen: ze telen allemaal in de volle grond en in zandgrond. Door minder tulpen op een vierkante meter te planten en de unieke combinatie van zee, duinen en zand maakt dat er zware kwaliteit Tulpen geleverd kunnen worden.

   

  Telen in de volle grond

  We spraken ook met Erwin van het bedrijf Dolf de Wit & zn, om wat meer uitleg te vragen over die teelt in de volle grond. Erwin teelt de prachtige tulp ‘Leo’ die afgelopen week op het podium was te vinden. Erwin vertelt ons: “Door in de volle grond te telen boots je het échte natuurlijke proces na. Het heeft de tijd om rustig te groeien waardoor je een intensere kleur krijgt en een zwaardere kwaliteit.” Alle vijf de bedrijven stoken tot een temperatuur van 14 graden. Ze gebruiken allen zwaardere en dikkere bollen om te planten, dus ook het uitgangsmateriaal is al kwalitatief beter.

  Wij waren natuurlijk ook erg benieuwd wat die zandgrond nou te maken heeft met de kwaliteit van de bollen. Dat heeft alles te maken met de zandgrond. De wortels kunnen zich diep wortelen, tot wel 50 cm diep! Door dat diepe wortelen kan de plant zijn gang gaan en kan de tulp genoeg kracht meekrijgen. “Als wij onze tulpen uit de grond halen, kraken ze van versheid” vertelt Erwin.

   

  Stomen

  Alle vijf de kwekers gebruiken een rolkas om de tulpen voor de laatste fase in bloei te trekken. Ook wordt bij alle kwekers de grond voor het planten gestoomd, waarbij de grond wordt verhit tot 90 graden zodat alle ziektes en schimmels worden verwijderd. Dit is de ideale basis voor een goed groeiproces. De tulpen worden van oktober tot begin december buiten in de vollegrond geplant, waardoor de tulpen optimaal kunnen wortelen. De bloemen worden vervolgens vanaf januari t/m mei met de grootste aandacht geoogst.

   

  FloraPodium, 21 februari 2019

  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube