Florapodium

en nl

  Deze week bij Florapodium

  Tulipa 'Monarch Parrot'

  Image

  Oorsprong

  Tulpen komen oorspronkelijk uit het Ottomaanse rijk (tegenwoordig Turkije). Het woord Tulp is afkomstig van de Latijnse benaming: Tulipa. Dit betekent: de bloem die lijkt op een tulband. De Ottomanen droegen destijds tulbanden met Tulpen erop, hier droegen ze hun status mee uit. In de 16e eeuw kwamen de eerste Tulpen naar Nederland.

  Carolus Clusius schreef het eerste belangrijke werk over Tulpen in 1592 als professor aan de Universiteit in Leiden. Hij was de baas van de kruidentuin van de school en deed daar proeven mee. Carolus verkocht zijn bloemen niet. De bloemen werden echter zo populair dat zijn tuin regelmatig werd belaagd en zijn bloembollen verdwenen.

  De bloembol werd in de bloei van de Gouden Eeuw steeds belangrijker. De Tulp stond destijds voor rijkdom omdat alleen de aller rijksten ze konden kopen. Sommige bollen waren zo duur als een Amsterdams grachtenpand in die tijd! De tulp was te zien op schilderijen en tijdens festivals. De bloembollen werden zo duur dat ze als betaalmiddel werden gebruikt. Mensen betaalden duizenden guldens voor een bol. Aan de tulpenhandel kwam een abrupt einde. De tijd van de Tulp wordt ook wel de tulpenmanie genoemd. Het verschijnsel wordt ook tulpenwoede, tulpengekte, bollengekte, dwaze tulpenhandel en bollenrazernij genoemd.

  Tegenwoordig staat Holland nog steeds bekend om zijn tulpen en andere bloemen. Het aantal soorten tulpen is enorm. Er zijn botanische tulpen, enkel-dubbelbloemige tulpen, parkiettulpen etc. Het aanbod blijft groeien.

  De algemene betekenis van de tulp symboliseert liefde. Omdat er zoveel verschillende kleuren zijn, heeft elke kleur zijn eigen betekenis.

  De taal van de tulpen

  Oranje tulpen
  Hollandser kan natuurlijk niet. Oranje tulpen zijn de ultieme souvenirs uit Nederland. Oranje tulpen staan voor enthousiasme, ideaal om cadeau te geven aan een leuke vriend of vriendin.

  Rode tulpen
  Rood wordt natuurlijk als eerste geassocieerd met liefde. Het geven van een mooie bos rode tulpen is dan ook een uiting van liefde en genegenheid voor de ontvanger. Op en top romantisch!

  Witte tulpen
  De kleur wit betekent over het algemeen onschuld en maagdelijkheid. Maar de prachtige witte tulp staat voor vergeving en respect. Heb je iets goed te maken of wil je respect afdwingen bij iemand? Neem dan een prachtige bos witte tulpen mee.

  Gele tulpen
  Warmte, zonnestralen, blijheid en plezier, is waar de gele tulp voor staat. Een echte oppepper voor de ontvanger. Iemand in een dipje? Maak hem/haar blij met gele tulpen.

  Roze tulpen
  Roze tulpen hebben iets zachtaardigs. Ze staan voor het ultieme geluk. Als je een bos roze tulpen geeft, wens je diegene heel veel geluk toe. Deze kleur is eigenlijk voor iedereen toepasbaar!

  Paarse tulpen
  Paars staat voor koninklijk. Daarnaast zijn paarse tulpen ook een beetje spiritueel. Deze kunnen voor allerlei gelegenheden gebruikt worden.

  Maar wat als je nu niet kunt kiezen? Dan neem je gewoon een mooie gemengde bos tulpen mee! Zo een prachtige bos straalt pure elegantie uit. Voor de ontvanger natuurlijk een enorm compliment!

  Video

  Verzorging

  Over het algemeen groeien tulpen altijd nog een aantal centimeters als ze in een vaas staan. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een vaas. Echter, door de voorbehandeling bij de Monarch Parrot van Borst Bloembollen, zullen deze minder groeien dan andere tulpen.

  Tulpen worden vaak droog aangeleverd, waardoor ze een tijd geen water hebben gehad. Door ze eerst een uur in papier of folie in water te zetten, kunnen de stelen goed water opnemen zodat ze weer stevig zijn. Vul daarna uw vaas met kraanwater op kamertemperatuur en zet de tulpen in uw vaas.

  Tulpen kunnen slecht tegen de zon en warmte. Kies daarom een koele , niet zonnige standplaats.

  Vermijd rijpend fruit in de buurt van de tulpen. Net als bij alle andere bloemen zal het Ethyleengas, dat door rijpend fruit geproduceerd wordt, de tulp sneller doen verouderen.

  Image

  Kalender

  De tulp Monarch Parrot is verkrijgbaar van 1 januari 2018 tot 20 april 2018.

  Lengte:
  30cm-36cm

  Grammage: 30
  Vbn code: 15240
  Barendsen kleurcode: 1525 bloed rood

  De kweker en zijn product

  Borst Bloembollen B.V. is gevestigd in Obdam, Noord Holland. Hier produceren zij verschillende variëteiten tulpen op ongeveer 120 hectare. Borst Bloembollen is gespecialiseerd in het vermeerderen en introduceren van nieuwe tulpen cultivars. Op jaarbasis worden er in de maanden oktober tot en met mei 25 miljoen tulpen gebroeid.

  Borst bloembollen behandelt alle tulpen met een speciaal voorbehandelingsmiddel. Dit middel verlengt het vaasleven, vermindert steelstrekking (waardoor de stelen minder snel buigen) en verstevigt het blad. De tulpen groeien minder op de vaas dan andere tulpen, waardoor ze niet zo snel uit een boeket groeien.

  De Monarch Parrot is vooral opvallend om zijn heldere oranje kleur, wat speciaal is voor een Parkiet Tulp. Parkieten hebben namelijk hun grillige bladeren te danken aan een spontane mutatie. Hierdoor gaat het blad krullen en komt er een rare kleur door het bloemblad. Naast de bloem, muteert ook het blad van de tulp mee.  Hoe langer je de Monarch op de vaas hebt staan, hoe beter je dit gaat zien! Het is dus niet zo makkelijk om een goede kwaliteit Parkiet Tulp te kweken. Vooral het blad is moeilijk mooi te krijgen. Bij de Monarch Parrot heeft het bedrijf dit goed onder controle gekregen. Deze prachtige tulp wordt al sinds 1996 bij het bedrijf gekweekt en is nog altijd een succes!  

   

  FloraPodium, 10 januari

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube