Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Tulipa 'Cambridge & Lorenzo'

  Kalender

  De Tulipa 'Cambridge' is beschikbaar van half januari tot half februari (week 3 t/m 8).

  De Tulipa 'Lorenzo is beschikbaar van half januari tot eind februari (week 4 t/m 9). 

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Vorig jaar zijn we op bezoek geweest bij ‘CoasTulip’, een samenwerkingsverband van vijf kwekers die tulpen kweken onder het motto ‘samen sta je sterker’. Ook dit jaar brachten wij een bezoek aan Heemskerk, waar deze vijf kwekers gevestigd zijn. Zij hebben verschillende soorten zware, exclusieve tulpen die wij ook graag met jullie willen delen.

   

  CoasTulip

  De 5 CoasTulip bedrijven, Gebr. de Groot & zn, C.P Zoontjes, Jac de Winter & zn, Dolf de Wit & zn en Fa. A&L Duin, telen allemaal een uniek assortiment, zodat de assortimenten van de vijf leden niet met elkaar concurreren. Zo kunnen ze ook voor de klant een veelzijdig assortiment aanbieden. Ze telen allemaal in de volle grond en weten één ding zeker: sámen sta je sterker. Daarom hebben ze hun krachten gebundeld en promoten zij zichzelf als CoasTulip (spreek uit: Coast Tulip). Het zijn allemaal vakmensen met klein tot middelgrote bedrijven waar nog veel handelingen handmatig worden verricht. Door het gebruik van hun eigen papieren verpakking met een eigentijds logo creëren ze herkenbaarheid in de markt.

   

  In de spotlights

  Aan het begin van het nieuwe jaar hebben wij jullie laten kennismaken met de Foxtrot. Deze week staan er weer twee bijzondere soorten op de agenda. Later in het seizoen delen wij nog twee soorten. Gewoon, omdat het kan! En omdat deze zware exclusieve Tulpen echt Nederlands trots zijn.

   

  Tulipa “Lorenzo”

  Haal de lente in huis tijdens de donkere dagen in januari en februari met de prachtige tulp Lorenzo. Deze exclusieve tulp is in de volle grond gebroeid en heeft een zware dubbele kop. Door zijn heldere, energieke oranje kleur is het een ware eyecatcher en een echt vrolijke verschijning op de vaas. Lorenzo is ontstaan uit een kruising van de zacht roze Lydia en dubbel rode Largo.

   

  Tulipa “Cambridge”

  De tulp ‘Cambridge’ behoort tot de groep van gefranjerde tulpen. Opvallend aan deze bijzondere tulpen zijn de fijn gefranjerde randen van de bloembladeren. De meeste gefranjerde tulpen bloeien laat, maar Cambridge is een uitzondering. Dit soort kan vroeg gebroeid worden en bloeit daarom in januari al in de kas. Door haar mooie witte kleur is het echt een aanvulling in het winterassortiment van de bloemist. ‘Cambridge is een mooie lange en zware tulp, haar gefranjerde witte bloemblaadjes maakt deze tulp echt uniek. Het is schitterend om een vaas ‘Cambridge’ tulpen op tafel te hebben, maar ook goed te gebruiken voor rouw- en trouwwerk door de pure witte kleur.

   

  12341203 1034587993229237 3233168503025939197 n

  De teelt

  De teelt van de vijf kwekers hebben één ding gemeen: ze telen allemaal in de volle grond en in zandgrond. Door minder tulpen op een vierkante meter te planten en de unieke combinatie van zede, duinen en zand maakt dat er zware kwaliteit tulpen geleverd kunnen worden.

   

  Telen in de volle grond

  We spraken ook met Erwin van het bedrijf Dolf de Wit & zn, om wat meer uitleg te vragen over die teelt in de volle grond. Erwin vertelt ons: “Door in de volle grond te telen boots je het échte natuurlijke proces na. Het heeft de tijd om rustig te groeien waardoor je een intensere kleur krijgt en een zwaardere kwaliteit.” Alle vijf de bedrijven stoken tot een temperatuur van 14 graden. Ze gebruiken allen zwaardere en dikkere bollen om te planten, dus ook het uitgangsmateriaal is al kwalitatief beter.

  Wij waren natuurlijk ook erg benieuwd wat die zandgrond nou te maken heeft met de kwaliteit van de bollen. Blijkbaar heel veel! De wortels kunnen zich namelijk diep wortelen, tot wel 50 cm diep, en daardoor kan de plant zijn gang gaan en kan de tulp genoeg kracht meekrijgen. “Als wij onze tulpen uit de grond halen, kraken ze van versheid” vertelt Erwin.

   

  Stomen

  Alle vijf de kwekers gebruiken een rolkas om de tulpen voor de laatste fase in bloei te trekken. Ook wordt bij alle kwekers de grond voor het planten gestoomd, waarbij de grond wordt verhit tot 90 graden zodat alle ziektes en schimmels worden verwijderd. Dit is de ideale basis voor een goed groeiproces. De tulpen worden van oktober tot begin december buiten in de volle grond geplant, waardoor de tulpen optimaal kunnen wortelen. De bloemen worden vervolgens vanaf januari t/m mei met de grootste aandacht geoogst.

   

  CoasTulip Experience

  Carla Winter organiseert rondleidingen voor CoasTulip van maandag tot en met vrijdag. Tijdens deze 120 minuten durende rondleidingen laat de enthousiaste gids de kwekerijen van de CoasTulip zien! Je bezoekt dan de zandgronden waar de tulpen groeien en het bezoek aan de kassen maakt de rondleiding compleet. Heeft u interesse in deze rondleiding? Neem dan een kijkje op de website Www.coastulipexperience.nl of stuur een email naar carla@coastulipexperience.nl.

   

  FloraPodium, 30 Januari 2020

  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube