Florapodium

en nl

    Deze week bij FloraPodium

     

    Syringa vulgaris 'Michel Buchner'

    Kalender

    De Syringa vulgaris 'Michel Buchner' is beschikbaar van februari tot begin april. 

    Image
    Image
    Image

    In de schijnwerpers

    Dit jaar brachten wij een bezoek aan kwekerij ´De Seringen Specialist’, op de veiling beter bekend als seringen.nl. Jan ten Hoeve, eigenaar van het bedrijf, heeft zichzelf gespecialiseerd in de teelt van verschillende soorten seringen. Deze ´parels´ waar Jan graag over praat, zijn een oud oer-Hollands ambachtelijk bloemenproduct!

     

    De Sering als ambacht

    Voorheen heette de kwekerij Klaas Joren Gzn. Jan en Klaas waren sinds 1996 eigenaar van de firma, maar sinds 1 januari 2018 is Klaas gestopt als ondernemer. Bij deze verandering hoorde ook een nieuwe naam. Klaas Joren Gzn. werd De Seringen Specialist. De Seringen Specialist, zegt alles over het gevoel dat Jan wil uitdragen en hoe hij zichzelf ziet in  ‘Seringenland’. Jan vertelt: “Als ondernemer ben ik al meer dan 20 jaar bezig om de seringenteelt zichtbaar te maken voor alle mensen in de bloemenwereld. Ik heb een website waar ik het verhaal achter de sering deel. Hiermee probeer ik het verhaal achter de sering te vertellen. Dit verhaal is, naar mijn mening, de enige en juiste manier om seringen goed te kunnen verkopen. Ik ben me bewust van het feit dat wij, als seringenkwekers, een ‘parel’ in onze handen hebben binnen de wereldwijde overproductie. Alleen wil ik de ‘parel’ nog meer glans geven door juist het ambacht en de emotionele beleving uit te dragen.”

    “Seringen komen niet uit grootschalige bloemenfabrieken, maar juist uit hele kleine specialistische bedrijven, die je eigenlijk onder kan brengen bij gepassioneerde eenmanszaken”, vertelt Jan ons over zijn vak. Om juist dat ambacht over te brengen naar het grote publiek, is hij erg actief bezig met sociaal media, tijdschriften en tv-programma’s om zijn verhaal te vertellen.

     

    Buchner

    Om seringen te telen moet je een hele lange adem hebben. Het duurt namelijk zeker zes jaar voordat een jonge plant voor de eerste keer de reis kan maken naar de warme seringenkas, om daar vervolgens in bloei getrokken te worden. Een struik van 15 jaar is pas rendabel als je kijkt naar de verrichte arbeid en de opbrengst die deze struik genereert. Het voordeel van een seringenstruik is daarentegen dat ze wel meer dan 100 jaar oud kunnen worden. Hierdoor kunnen de struiken generatie op generatie doorgegeven worden. Jan heeft heel veel bijzondere soorten seringen op kleine schaal. Bijzonder door de bloeiwijze, dubbelbloemig of kleur of juist een bijzonder grote bloemnagel (zo wordt het enkele bloemetje genoemd van de bloemtros) of bijzonder door de sterke geur. Wij lieten onze blik vallen op de Syringa Vulgaris ‘Michel Buchner’, een dubbelbloemige ‘Milka-kleurige’ bloem met een goede houdbaarheid. Je hebt verschillende varianten van Buchner, maar deze soort sprong er met haar kleur écht tussenuit! Dit soort wordt van begin februari tot begin april geteeld.  Het soort is lavendelpaars met een blauwe teint erin. De Buchner laat zich helemaal niet makkelijk telen, maar Jan houdt wel van een beetje uitdaging. Hij probeert dan ook soorten te zoeken die moeilijk te telen zijn, maar een mooie kwaliteit hebben. Zo blijf je als specialist onderscheidend! 

     

    Verzorging

    Een seringentak kan wel tot twee weken op een vaas bloeien, mits ze op de juiste manier op water zijn gezet. Gebruik altijd snijbloemvoeding in de juiste verhouding. Zonder snijbloemenvoedsel gaat een sering na één of twee dagen al slaphangen. Te veel aan voedsel in het water zorgt ervoor dat de bloemen verbranden en dus ook slap gaan hangen! Vul ook het water in de vaas op tijd aan met water en voedsel. Zo beperk je de groei van bacteriën en blijven de vaten in de tak open om water naar de bloem te kunnen transporteren! Seringen moeten heel veel schoon water drinken om volledig in de vaas tot bloei te komen!

    logo seringen specialist

    De teelt

    Seringenstruiken kom je in alle tuinen over de hele wereld tegen. De struiken kunnen wel tot vier meter hoog worden en verspreiden tijdens de bloei een heerlijke geur. De reis van de struik naar de akker is een heel proces. Deze teelt van 2 jaar, waarbij een boot niet mag ontbreken, is eigenlijk maar een gekke teelt! Daarover vertellen wij graag meer. 

     

    Telen in Aalsmeer

    Overal ter wereld zijn er lokale kwekers die ook seringen telen. Zij oogsten de takken van de struiken wanneer ze daar in het voorjaar van nature bloeien. Deze takken zijn een hele korte periode beschikbaar en worden dan via de lokale markt verhandeld. Van oudsher wordt het vervroegd telen van seringen in Nederland gedaan en eigenlijk alleen maar in Aalsmeer. Seringen zijn namelijk van oudsher gebonden aan het Aalsmeerse bovenland. Dit zijn de veenakkers die in de Westeinderplas liggen. De grond is zo rijk aan mineralen en organische materie, dat seringen daar optimaal kunnen groeien. De grond, die elke 2 jaar met verse bagger vanuit de Westeinderplas wordt aangevuld, is van essentieel belang om een goede fijnmazige wortelstructuur te krijgen. Deze wortels vormen als kluit de basis van een succesvolle bloemtak op een seringenstruik. Dit alles  is de reden dat wereldwijd alleen in Aalsmeer de seringenteelt floreert. Lees hier meer over de gehele seringenteelt door Jan geschreven! 

     

    Een stukje geschiedenis 

    Toen Jan op zijn 17e besmet raakte met het seringteeltvirus, waren er totaal misschien wel 60 kwekers die seringen teelden. Tegenwoordig zijn dit er niet meer dan 20 en de verwachting is dat er binnen 10 jaar nog minder kwekers zijn. Dit heeft alles te maken met de opbrengst van de laatste jaren. De seringenkwekers hadden met de dure en arbeidsintensieve teelt, waar het klimaat buiten bepalend is voor de groei en dus productie, een groot probleem. Ze konden en kunnen het klimaat buiten niet sturen met een computer of belichting. Het gevolg is dat seringen takken werden verkocht onder de kostprijs. 

     

    De natuur

    Een van de onderbelichte punten is vooral het aspect van het kat en muis spel met de grillige facetten van de natuur. Zonder klimaatcomputer met al je kennis uit het verleden, moet je de juiste beslissingen maken. Wind en hagel zijn de grootste vijand in het voorjaar. Een goede storm of hagelbui, kan binnen één dag of één minuut de hele productie voor het komende seizoen wegblazen of verhagelen. Is het een natte zomer dan hebben de struiken het te goed en leggen sommige soorten geen of minder bloemknoppen. Dit betekent een minder goede kwaliteit en dus opbrengst verlies.  Een te warm najaar zorgt ervoor dat de struiken in de stress raken. De struiken willen dan in winterrust gaan en hebben het gevoel dat het voorjaar is. Ten slotte is er de winter waarin alle sloten bevriezen. Je kunt dan niet meer varen om de kassen te vullen en moet er met karretjes over het ijs gegaan worden. 

     

    Veredeling

    Tegenwoordig worden er geen nieuwe soorten seringen meer veredeld. Dit is omdat het proces té lang duurt. Pas na 6 of 7 jaar heb je een bloeiende soort en dat moet dan nog de hele test fase ingaan. Er wordt daarom steeds gezocht naar bestaande eringen die het assortiment kunnen verbreden. Er zijn meer dan 700 verschillende soorten seringen, maar niet allen zijn ze geschikt voor de oogst van lange takken met veel bloemtrossen. En dat is de standaard die de Seringenspecialist aanhoudt. Daarbij zijn de onderstammen van de meeste cultivar soorten niet geschikt en moeten deze op wilde vulgarissoorten geënt worden. De soorten die nu in het assortiment van Jan te vinden zijn, komen uit het assortiment van de tuinplanten. Als daar mooie soorten te vinden zijn, worden deze voor de snij uitgeprobeerd. Dan is het weer de vraag hoe deze uitgroeit! Zo blijft de hele teelt alsmaar in ontwikkeling.

     

    FloraPodium, 14 maart 2019

    Image
    Image
    Image
    Image

    Video

    Contact

    Legmeerdijk 313
    1431 GB Aalsmeer
    Tel.: +31 (0)297 386 116
    The Netherlands

    Follow us

    facebook witfacebook

    instagram overinstagram

    icons8 pinterest 48

    pinterest

    icons8 youtube 48

    YouTube