Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Stephanotis floribunda

  Kalender

  De Stephanotis is het hele jaar, met uitzondering van de maand juni, beschikbaar.   

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  “Puur, zuiver wit, maagdelijk of een nieuw begin”, zijn zomaar beschrijvingen die Rien Hoogendoorn, mede-eigenaar van kwekerij Alta Nova, geeft aan het meest bekende bruidsbloemetje; de ‘Stephanotis’. Ze groeien in trosjes die opengaan als sterretjes. Eenmaal open geuren ze heerlijk en kleuren ze prachtig bij de glimmende diepgroene blaadjes.

   

  Bruidsbloem

  In de Victoriaanse bloementaal is de Stephanotis Floribunda het symbool voor huwelijksgeluk. Om deze reden heet het bloemetje in het Nederlands ook wel ´bruidsbloem´. De bloemetjes geven ook nog eens een heerlijke zoete geur af en dat geeft natuurlijk een extra fijne beleving in je bruidsboeket. De geur van dit lieve bloemetje vergeet je nooit meer en houdt de herinneringen vast aan de dag van je leven.

  Voor het verhaal achter dit typische bruidsbloemetje, bezochten wij het bedrijf Alta Nova. Zij kweken Stephanotis planten, die vervolgens de hele wereld over gaan! Voor deze editie dus geen echte snijbloemenkweker, maar een bijzondere bloeiende plant met een romantische lading in de spotlight!

   

  Herkomst

  De Stephanotis komt oorspronkelijk uit Madagaskar en groeit daar als klimplant in bomen. Klimplanten zoeken het licht op en dat wijst er al op dat de Stephanotis plant wel veel licht nodig heeft, maar liever geen direct zonlicht. Daarnaast heeft de plant een een vrij hoge temperatuur nodig om te bloeien. Is het je ooit opgevallen dat er een touw in de plant is te vinden? Als de planten tijdens het groeiproces lengte gaan maken, worden ze met de hand geraapt en aan touw gebonden. Na het indraaien klimt de plant zelf verder omhoog in het touwtje. Als de plant hoog genoeg is en de bloemen aangemaakt zijn, worden de touwtjes afgeknipt. Tijdens dit proces blijft er altijd een klein stukje touw zitten.

   

  De bloem van een plant

  De Stephanotis bloemen die gebruikt worden in een bruidsboeket of in een ander boeket, worden gesneden van de Stephanotis planten. Het beste kunnen hier mooie open bloemen voor gebruikt worden. Als de potkluit van de plant vochtig is, is een voorbehandeling niet nodig. De bloemetjes kunnen dan nog dagenlang in een vaasje of schaal op water staan. Bij gebruik in een (bruids)boeket kunnen natte watten om de bloemsteeltjes gedaan worden. Meestal worden planten met rijpe bloemen gekocht bij de kweker, waar de bloemist de bloemetjes vanaf knipt. De fase van knop tot open bloem duurt ca. 2 - 3 weken, daarom is op tijd bestellen wel belangrijk.

  Bij Alta Nova worden er geen planten speciaal voor de snijbloem geteeld, maar worden er planten gekweekt met een goede en volle kwaliteit. De bloemen worden weer door een ander bedrijf verwerkt en in plastic bakjes gedaan voor het transport. Voor het FloraPodium boeket hebben wij een plant meegenomen en deze uit laten bloeien. De trossen bleven daardoor heel goed houdbaar!

  Altanova

  De teelt

  Wij kregen een rondleiding van Jan Bos, verkoper bij Alta Nova. Hij heeft ons het hele proces van het kweken van deze plant laten zien. Dit proces is mooi terug te zien in de video van het bedrijf.

   

  De naam Alta Nova

  Alta Nova bestaat uit verschillende locaties. De naam Alta Nova is niet voor niets gekozen; het weerspiegelt namelijk twee belangrijke eigenschappen van de kwekerijen. Alta betekent ‘hoog’, wat staat voor de hoogste kwaliteit in processen, producten en relaties. Daarnaast knipoogt ‘hoog’ naar de naam van de familie die het bedrijf runt: de gebroeders Hoogendoorn. Nova staat voor nieuw, een ster, helder en vooruitstrevend. Tegelijk heeft  Alta Nova hiermee een nieuw werkwoord geïntroduceerd: ‘Alta Noveren’. Ofwel innoveren op een hoger niveau.

   

  Het teeltproces

  De Stephanotis wordt op het bedrijf van Alta Nova vermeerderd in de winterperiode. De stekken worden gesneden van moederplanten en in pluggen gestoken om te wortelen. De fase van wortelen wordt gedaan onder tunnels van plastic folie. Daarna worden de gewortelde stekken geraapt en opgepot van maart t/m september. Als de planten lengte gaan maken, worden ze met de hand geraapt en aan touw gebonden. Na het indraaien klimt de plant zelf verder omhoog in het touwtje. In deze groeifase maakt de plant bloemknoppen aan, die zo klein zijn als speldenknopjes. Als de plant voldoende lengte heeft, wordt ze in de kunststof boog gedraaid waar ze verder kunnen uitgroeien. Daarna worden ze achtereenvolgens in kassen met verschillende temperaturen geplaatst waardoor de knoppen los komen. Dit betekent dat de bloemen groter worden en de trossen zichtbaar worden.

   

  Handwerk voor speciaal product

  Met uitzondering van het oppotten worden alle handelingen aan de plant handmatig uitgevoerd. Met zorg wordt er gekeken naar de bloemvorming van de knoppen. Als deze niet voldoen aan de kwaliteitseisen, worden de planten ook niet verkocht. Als de plant verkocht wordt, heeft deze gemiddeld één jaar in de kwekerij gestaan. Dat is natuurlijk een ongelofelijk lange periode. In die periode maken de planten verschillende trossen aan. De een heeft maar één tros, de ander wel elf!

   

  Blooming Dreams

  Alta Nova zit nooit stil. Samen met andere kwekerijen dragen zij het concept ‘Blooming Dreams’. De planten die onder deze naam worden verkocht, worden op diverse bedrijven gekweekt. Het concept omvat onder meer de Stephanotis, de Kamerbrem, de Jasmijn, de Ceanothus, Dipladenia, Chrysant, Passiflora, Braam en de Bougainvillea. De planten worden aangeboden in een speciaal ontworpen hoes en een bijpassend label. Dit om als merknaam beter bekend te kunnen worden onder de consumenten. 

   

  FloraPodium, 16 mei 2019

  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube