Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Serruria Florida & Serruria Sugar  'n Spice

  Kalender

  Deze soorten zijn beschikbaar van juni tot oktober.

  Image

  In de schijnwerpers

  We zitten op dit moment nog steeds volop in het bruidsseizoen. Twee soorten die uitermate geschikt zijn voor dit romantische seizoen zijn de Blushing Bride en de Pink Blushing Bride, zoals deze in de volksmond genoemd worden. Voor het FloraPodium een goede reden om deze eens uit te lichten en eens wat meer te vertellen over dit bijzondere product.

  Laten we eerst even wat ‘rechtzetten’. In de handel valt de Blushing Bride onder de protea soorten. Maar dat is ze eigenlijk niet. De Botanische namen zijn Serruria Florida (Blushing Bride) en Serruria Sugar ’n Spice (Pink Blushing Bride). Beide vernoemd naar de Nederlandse botanist J.Serrurier van de Universiteit van Utrecht uit de vroege 18de eeuw.

  In het wild komen ze voor in Zuid Afrika in de Franschhoek vallei en ze worden ook ‘De Trots van Franschoek’ genoemd.

  Deze prachtige soorten zijn beschikbaar van juni t/m september en worden vooral in Zuid Afrika commercieel geteeld.

  De teelt is vanwege de specifieke teeltomstandigheden die dit product vraagt vrij uitdagend. De weersomstandigheden in Western Cape in Kaapstad zijn zeer gunstig. Hier zijn warme droge zomers en matig tot koude winters met veel regen. Zowel de Florida als de Sugar ’n Spice zijn soorten die in het wild groeien, die niet veredeld zijn. Op de kwekerij worden ze vermeerderd door stek.

  Zowel de ‘gewone’ Blushing Bride als de Pink variant zijn zeer gewaarde producten in de handel. Het is een sterke bloem, uitermate geschikt in mooie grote arrangementen, maar wordt vooral veel in de ‘bruidswereld’ gebruikt.

   

  Verzorging

  Protea’s en Serruria’s zijn bloemen die vragen om een speciale behandeling om ervoor te zorgen dat ze goed uitkomen en lang houdbaar zijn. Voor het beste resultaat, snij de bloem opnieuw aan na ontvangst en plaats de bloem in een vaas. Gebruik daarbij bloemenvoedsel met een hoog suikergehalte. Hierdoor zal de bloem nog langer goed blijven.

  Hoewel protea’s onder de exoten vallen is het wel belangrijk dat deze koel bewaard worden voordat ze bij de consument komen. In een koelcel zetten is geen enkel probleem, de houdbaarheid blijft echt beter!

  De kwekerij

  FynBloem (Pty) Ltd is in 2009 opgericht als een samenwerking tussen Beyers Beyers (Bloemenkraal Estate, South Africa) en Laurits Møller Larsen (Denmark). Bloemenkraal, al meer dan zes generaties familiebezit, is gevestigd op een locatie aan de voet van de Riviersonderend Bergen in Overberg, Westkaap, Zuid Afrika. De partners hadden ambitieuze plannen om een succesvolle protea kwekerij en productiebedrijf te starten. Het idee was om het eerste bedrijf te worden dat vanaf één locatie protea’s kweekte, verpakte en exporteerde en dat 52 weken per jaar!

  In 2011 werd een belangrijk onderdeel van de FynBloem samenwerking werkelijkheid toen het ultra moderne pakhuis direct naast de plantage werd gebouwd. Het ontwerp en de functionele eigenschappen van dit pand waren het eindresultaat van intensief onderzoek en ontwikkeling, waarbij de protea bloemen het uitgangspunt waren. Ingenieurs en ontwerpers moesten ‘out of the box’ denken en kwamen met een aantal zeer innovatieve oplossingen die aansloten op de lokale condities en die niet alleen innovatief maar ook kostenbesparend waren.

  Het resultaat was boven verwachting! Fynbloem produceert inmiddels 23 verschillende protea soorten en daarnaast nog vele soorten leucadendrons. Er wordt het hele jaar door succesvol geëxporteerd naar overzeese markten, zowel in de vorm van boeketten als in losse stelen.

   

  Oorsprong

  Protea is de gemeenschappelijke naam van de Proteaceae familie, waarvan oorspronkelijk 330 soorten te vinden waren in Zuid Afrika, en dat voornamelijk geconcentreerd in het Bloemenkaap gebied. Op de bloemenmarkt beschouwt men de protea als een exotische bloem die eind jaren ’60 door botanisten op kleine schaal werd geïntroduceerd. Door toenemende vraag en populariteit werd deze hobby langzamerhand een commerciële onderneming en tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten, kleuren en maten verkrijgbaar op verschillende momenten in het jaar.

  Protea’s zijn nog steeds een niche product op de overzeese markten, omdat de exotische aard en grootte van de bloem nogal afwijkt van de normaal verkrijgbare bloemen. Omdat de protea in de buitenlucht op een plantage wordt gekweekt, heeft de bloem een lang vaasleven. Deze en andere fascinerende eigenschappen maken de protea een interessant product met een moderne uitstraling  en daarmee een welkome aanvulling op het assortiment voor bloemisten.

   

  FloraPodium, 20 juni 2018

   

  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube