Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Scadoxus

  Kalender

  De scadoxus is van eind januari tot eind juni beschikbaar. Dit zijn de vroege soorten. De late soorten zijn in juli, augustus en september beschikbaar.  

  Image

  In de schijnwerpers

  Poederkwast of bloed-lelie zijn de Nederlandse benamingen voor de vlammende exotische bloem; scadoxus. Scadoxus is, net als bijvoorbeeld de eucharis, een geslacht uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). Het soort komt oorspronkelijk uit Afrika, waar ze met name in het zuiden voorkomt. Het soort heeft een nauwe verwantschap met de haemanthus, daarom worden de namen onterecht door elkaar gebruikt.

   

  Bezoek bij de kwekerij

  Scadoxus wordt alleen door de Nederlandse kweker René de Koning geteeld. Toen René in 2004 de kans kreeg om het bedrijf van een toen bestaande Scadoxus kweker over te nemen, was de keuze snel gemaakt. Zo’n exclusief gewas móest hij gaan telen! Sinds 2016 is René de samenwerking aangegaan met Hans Könst en Tjerk Vening van Könst Alstroemeria. Zo hopen zij samen de Scadoxus naar een groter publiek te kunnen brengen en het internationaal bekender te maken. Bij een nieuwe bedrijfsvoering hoort ook een nieuwe naam. Vanaf 1 april 2019 heet het bedrijf dan ook Kings Art Flowers en zullen de producten dus ook onder die naam geveild worden.

   

  Een stukje geschiedenis!

  In 1976 werden de haemanthus en scadoxus officieel als twee aparte soorten erkend op basis de morfologische verschillen tussen de twee geslachten; met name het type bol, de bladeren en de bloeiwijze.

  Je hebt twee groepen binnen de scadoxus, namelijk de multiflores en de puniceus. De multiflores heeft meerdere open bloemen en het schutblad klapt helemaal open. De puniceus daarentegen is een bloem die niet helemaal open gaat. Beide groepen worden bij de kwekerij geteeld in meerdere variëiteiten. Het verschil tussen beide is dan ook goed te zien (zie de foto’s)

   

  Spotlight

  In de spotlight van deze week hebben wij niet één product met een uitzonderlijke soort, maar de scadoxus als algemene groep. Op de kwekerij worden 7 verschillende soorten geteeld en nog een hele hoop overige variëteiten. De één met groene en de ander met bonte schutbladeren, de één met een oranje kwast en de ander met een meer zalmkleurige kwast. FloraPodium vond het een uitgelezen kans om de scadoxus, wat een nog erg onbekend product is, in zijn geheel in de spotlight te zetten.

  kings art flowers

  De teelt

  De scadoxus is een bolgewas dat zich redelijk makkelijk laat telen. Alleen is voor de teelt wel een lange adem nodig.

   

  Het proces

  Van zaailing tot bloeibare bol duur zo’n 4 tot 5 jaar. De bloemproductie van Kings Art Flowers worden geteeld in de volle grond in Hoogwoud. Door bepaalde delen van de kas warm te zetten wordt er voor bloeispreiding gezorgd. De bol productie vindt plaats in Kenia; hier worden de bollen voor scadoxus op pot geteeld.

  Over het algemeen houdt een scadoxus van een gematigd klimaat, met een hoge luchtvochtigheid. Ook in landen in Afrika zie je ze voornamelijk bloeien in en rond de regentijd. Nadat de bloei is geweest ontwikkelt het gewas zich, waarbij het bijna jaarrond groen blijft. Tijdens het afsterven van het gewas drukt een nieuwe bloem zich door dit oude gewas heen. De bollen voor bloemproductie staan zo rond de 4 jaar in de grond. Daarna worden ze gerooid omdat het bed tegen die tijd vol is gegroeid met zijbollen. Nadat deze eraf zijn gesneden worden ze ‘gekookt’ op 47°C en vrijwel meteen weer geplant.

   

  Transport

  Het moeilijkste deel van de verkoop van scadoxus is het transport. Niet omdat ze zich moeilijk laten vervoeren, maar omdat een scadoxus zwaar is! Zeker voor luchtvracht is het daarom kostbaar om te vervoeren. De bollen die terug komen uit Kenia gaan via een geconditioneerde container en zijn daarmee ongeveer 6 weken onderweg.

   

  Veredeling

  De veredeling voor de scadoxus wordt uitgevoerd door Könst Alstroemeria. Hiermee is men twee jaar geleden mee begonnen, en daarom is het nog moeilijk te zeggen of hier iets uitkomt. Het zal niet snel van kleur veranderen is de verwachting, hoewel er ook een witte scadoxus is. Hier ligt de focus meer op pot soorten.  

   

  FloraPodium, 18 april 2019

  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube