Florapodium

en nl

    Deze week bij FloraPodium

    Sandersonia aurantiaca

    Kalender

    Het bloemetje is van half mei tot oktober beschikbaar bij kwekerij van der Zwet.

    Image

    In de schijnwerpers

    Toen de vader van Rob van der Zwet veertig jaar geleden met een zakje nieuwe zaadjes aankwam, werd nog niet voorzien dat dit zakje de inhoud bevatte die heel veel jaren later de hoofdteelt zou worden. 10 jaar na de thuiskomst van dit zakje zaadjes werden de eerste Sandersonia aurantiaca’s in productie gebracht. Rob vertelt ons alles over de teelt van dit sierlijke, fraaie bloemetje en hoe zij met veel liefde, geduld en handwerk geproduceerd wordt.

     

    Familie van de Gloriosa

    De Sandersonia aurantiaca is afkomstig uit Zuid-Afrika en groeit daar in het wild. Als je de bloemen van de twee geslachten Gloriosa en Sandersonia naast elkaar ziet, zou je eigenlijk niet denken dat het familie van elkaar is. Maar als je het blad en steel kritisch vergelijkt, kun je toch wel enige gelijkenissen zien. Zowel de Gloriosa en Sandersonia behoren  tot de familie der Colchicaceae. Echter, de Sandersonia groeit niet als een klimplant zoals de Gloriosa, maar de knol maakt een stengel waar de bloemen uit schieten.

     

    Gratieus

    De Sandersonia is heel populair in bruidswerk of ander speciaal bloemwerk. Dat is natuurlijk niet voor niets. Dit lieflijke bloemetje is met haar fragiele steeltjes en fel gekleurde lampionnetjes echt iets speciaals. Ze wordt hierom ook wel Chinese lantaarn genoemd. Daarbij heeft ze een exclusieve, tropische look is ze een echte eye catcher. Onmisbaar in een zomers boeket of vrolijke tafeldecoratie.

    De teelt van dit kleine knolgewas is niet de meest makkelijke teelt, waardoor ze in het exclusieve assortiment valt.

    De teelt

    De kwekerij is gestart door de opa van Rob. Zij teelden en veredelden hoofzakelijk lelies en altroemeria’s. Later was zijn vader altijd op zoek naar nieuwe en bijzondere bloemen. Hij kocht regelmatig bollen, knollen en zaden van voor hem totaal onbekende soorten en producten. Met het zakje zaadjes van de Sandersonia, ontstond voor hen een nieuwe teelt en uitdaging. Samen met zijn compagnon Walter Verdel en zijn vrouw Lydia zorgt Rob tegenwoordig voor de mooiste takken Sandersonia van hoogwaardige kwaliteit.  

     

    Moeilijke teelt

    Nadat Robs vader de Sandersonia uit zaadjes had weten te kweken, duurde het ruim tien jaar voordat het bloemetje pas echt in productie kwam. De Sandersonia is een knolgewas, de vermeerdering gebeurt hoofdzakelijk uit zaad en door het delen van de wortelstok. Het ene jaar lukt het om veel knollen te vermeerderen, zo kan het volgende jaar de helft van de teelt verdwenen zijn door ziektes of andere gebreken. Het duurt twee jaar voordat uit zaden bruikbare knollen zijn gegroeid. Alle knollen worden ieder jaar handmatig gerooid, omdat het oogje niet kapot mag gaan. Dit kleine puntje op de knol, het groeipunt, is heel kwetsbaar en mag niet indrogen of beschadigen. Zo zijn ze ieder jaar druk met het rooien en bewaren van de knollen.  Zo teer en fragiel als het bloemetje zelf, zo is ook de teelt.

     

    Volle grond

    De bloem wordt hoofdzakelijk in de kas in de volle grond geteeld. Een deel van de knollen laat Rob bewust uitbloeien voor de productie van nieuwe zaden en knollen. Hier helpen de bijen bij. Daarom is er ook nog een klein stukje teelt buiten. Omdat het ras extreem gevoelig is voor ziektes en het weer, wordt de grond ieder jaar voor gebruik gestoomd. Dit helpt de bevordering voor de productie enorm. Op het eerste oog lijkt de Sandersonia een klimgewas, maar dat is absoluut niet zo. Ze groeit als monobloem de lucht in, niet als plant of struik. Een paar weken na het planten van de knollen kan het gewas gesneden en verwerkt worden.

     

    Vermeerdering

    Oorspronkelijk werden alle bloemen door het bedrijf zelf veredeld, maar met het veredelen en vermeerderen van de lelies en alstroemeria’s is Rob inmiddels gestopt. Wel teelt Rob de Alstroemeria nog steeds. Sandersonia’s vermeerderd Rob nog wel zelf. De knol is meerjarig en elk jaar kan Rob deze weer opnieuw gebruiken. Er is naast de Oranje variant, nog één lichtere variant. Deze is meer lichtgeel, maar deze vind hij zelf niet zo mooi. Omdat de teelt niet heel makkelijk is, ligt hier voor Rob ook gelijk de uitdaging.  

     

    FloraPodium, 15 augustus 2019

    Image
    Image
    Image

    Video

    Contact

    Legmeerdijk 313
    1431 GB Aalsmeer
    Tel.: +31 (0)297 386 116
    The Netherlands

    Follow us

    facebook witfacebook

    instagram overinstagram

    icons8 pinterest 48

    pinterest

    icons8 youtube 48

    YouTube