Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  Rosa 'Magical Sunset'

  Kalender

  Rosa 'Magical Sunset is beschikbaar in november en december.

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Het herfstseizoen is in volle gang, de natuur laat haar meest mooie kleuren zien. Via veredelaar Kolster kwamen wij in contact met kweker John Veldkamp. Hij heeft een fantastisch mooie nieuwe rozenbottel in zijn assortiment. Een soort dat laat in het seizoen gesneden wordt, met een prachtig rode kleur. Passend in de herfst, maar ook zeker voor kerstarrangementen heel geschikt. Wij gingen op bezoek bij Veldkamp Sierteelt, waar John ons alles vertelde over de Rosa ‘Magical Sunset’.

   

  Veldkamp Sierteelt

  Veldkamp Sierteelt is een duurzaam en dynamisch bedrijf. Er worden allerlei soorten snijheesters geteeld, maar ook Kniphofia, Eryngium en Pioenen. John is een echte seizoenskweker, die met veel passie zijn vak uitoefent. De liefde voor het vak heeft John al van zijn ouders meegekregen! Zij zijn het bedrijf begonnen; eerst als een stukje hobby, maar dit werd al snel een succes.Veldkamp Sierteelt is in de loop der jaren flink uitgebreid. Het familiebedrijf bestaat uit John, zijn vrouw  Karin, hun zoon Lars en John’s broer Teun. Maar ook zijn moeder van 84 steekt nog elke dag haar liefde in de bloemen. Voor opvolging hoeft John niet bang te zijn, Lars heeft de toekomstplannen voor het bedrijf al gemaakt. 

   

  Magical Sunset

  John teelt al heel wat jaren rozenbottels. De ‘Magical Sunset’ is een kruising uit zijn eigen gewas. Omdat hij heel nauw samenwerkt met veredelaar Kolster, kon deze bijzondere ontdekking snel doorveredeld worden. Na een streng proefproces van vijf jaar kan John, dit jaar voor het eerst, de ‘Magical Sunset’ als enige kweker in de markt zetten. De ‘Magical Sunset’ heeft bijzonder lange stelen, waardoor ze heel goed te gebruiken is in trendy veldboeketten. Daarbij heeft ze een heel groot volume! Grote volle pruiken vol met bottels, dat maakt de takken ook heel geschikt als basis voor compacte boeketten of om losse takjes uit te knippen voor kransen of als decoratie in kleine vaasjes.

  De ‘Magical Sunset’ is een allround rozenbottel met als grootste voordeel voor bloemisten dat er nagenoeg geen doorns aan de stelen zitten. De houdbaarheid is verbazingwekkend lang. De tak heeft een vaasleven van zeker twee maanden of langer. Dit ligt wel een beetje aan de weersomstandigheden buiten legt John uit. Regen en vorst buiten zijn wel van invloed hierop. 

  De Magical Sunset’ is een laat soort. Dat betekent dat dit soort laat in het seizoen eind oktober/november prachtig doorkleurt van oranje naar donkerrood. Dan pas worden de takken ook gesneden en aangeboden en/of afgeleverd aan de handel.

   

  veldkamp sierteelt

  Teelt

  Naast rozenbottel teelt John meerdere snijheesters. Tijdens ons bezoek was iedereen heel druk met de verwerking van de symphoricarpos. Al zijn gewassen worden buiten geteeld en hij heeft dan ook met verschillende weersomstandigheden te maken. Geen dag is hetzelfde, maar dat maakt dit vak zo leuk en uitdagend.


  Doornloos

  Vorig jaar heeft John de eerste grote hoeveelheid planten van de ‘Magical Sunset’ gepoot. Eén van de positieve test opmerkingen ging over de doornloze stelen,  maar ook de lengte en het volume van de takken werd als positief beoordeeld.

   

  Bestuiving

  De rozen bloeien in juni waarna de bestuiving plaats vindt. Om mooie rozenbottels te krijgen is bestuiving van de bloemen heel belangrijk en dat gebeurt grotendeels door bijen. John heeft dan ook negen bijenkasten staan, verspreid over zijn tuin.Na de bestuiving vallen de bloemblaadjes af en zijn de eerste groene botteltjes al snel te zien. Zodra de bottels doorkleuren van oranje naar rood, kunnen de takken geoogst worden. Het proces van groei gaat nagenoeg “vanzelf”, hier hoeft John niet veel  aan te doen. Het meeste werk in de tuin is het onkruidvrij houden van de tuin, in de Magical Sunset valt dit niet mee omdat de planten erg breed zijn en de lange takken versperren de tussenruimtes. En John moet ervoor zorgen dat het gewas ziektevrij blijft.

   

  Handwerk

  De sierwaarde van de meeste snijheesters ligt bij de bes. Daarom moet bij veel van de producten die John teelt de onderste- en afwijkende bladeren en bessen verwijderd worden, zo ook bij de rozenbottel. Het verwijderen van het blad is een heel precies klusje; hier komt het menselijk oog, handwerk en vooral heel veel tijd bij kijken. Als al het blad verwijderd is worden de takken d.m.v. een Jamafa universele sorteermachine met camera’s gesorteerd op volume en kleur van de bloem/bes. Maar ook op lengte en dikte van de steel, waarna ze gebost worden op een bosmachine en klaar worden gemaakt voor transport.  

   

  Toekomst

  Veldkamp Sierteelt bestaat 43 jaar. Het telen van bloemen is een ambacht dat met veel liefde en passie uitgevoerd wordt. Het is hard werken om een kwalitatief hoogwaardig product neer te zetten. Maar als de waardering uit de markt goed is, is dat harde werken alles dubbel en dwars waard. Toch investeert John ook graag in de toekomst, zeker omdat zijn zoon van plan is om het bedrijf over te nemen. Veldkamp Sierteelt is samen met Jamafa Machinery B.V. een volautomatische machine aan het ontwikkelen, die het één en ander aan werk uit handen gaat nemen. “En nee”, zegt John lachend. “Dat betekent niet dat we met minder personeel gaan werken als alles werkt, maar dat betekent dat we verder kunnen uitbreiden.“

   

  FloraPodium, 19 november 2020

  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube