Florapodium

en nl

    Deze week bij FloraPodium

     

    Rosa 'Giselle!' 

    Kalender

    De Franse tulp is vanaf begin januari tot en met half april verkrijgbaar.

    Image
    Image

    In de schijnwerpers

    Deze week staat FloraPodium op de IPM  beurs in Essen. Samen met Rosebrandt presenteert FloraPodium de Nederlandse Roos. Rosebrandt is een platform dat de Nederlandse kwaliteitsroos een gezicht geeft. Het is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse rozentelers en veredelaars.

    FloraPodium wilde graag kennismaken met één van de rozenkwekers die verbonden is aan dit platform. We bezochten daarom Ger, van kwekerij Semp Trosrozen in Kudelstaart. Deze week staat van zijn kwekerij de trosroos ‘Giselle!’ in de spotlight.

     

    In de spotlights

    Semp Trosrozen is een specialistisch bedrijf dat staat voor kwaliteit. Op dit moment telen zij vijftien soorten trosrozen. Ook bij deze teelt heeft iedere roos zijn eigen teeltwijze. De ene roos heeft veel blad nodig om mooie knoppen te produceren, terwijl een andere soort met minder blad tevreden is. Ook qua voeding en belichting heeft ieder soort roos een eigen wens. Ieder jaar komen er weer nieuwe soorten op de markt waar Ger verschillende testbedden van heeft staan. Ondanks dat het niet altijd makkelijk is om de roos te blijven telen, is dit precies wat Ger energie geeft. Nieuwe soorten kweken die weer een nieuwe uitdaging hebben en weer een weg moeten vinden in de markt.

     

    Giselle!

    Een van de vijftien soorten die Semp teelt is ‘Giselle!’, deze mooie volle roze trosroos staat deze week in de spotlight van het FloraPodium. ‘Giselle!’ is afkomstig van het veredelingsbedrijf Schreurs. Schreurs veredelt zowel Rozen als Gerbera’s. Alle variëteiten van Schreurs zijn te herkennen door het uitroepteken aan het einde van de naam. Het bijzondere van ‘Giselle!’ is dat zij een dieproze kleur heeft, een hele mooie dikke steel en daarbij veel knoppen geeft. Ideaal om te gebruiken in een mooi boeket. Maar ook om bijvoorbeeld een krans mee op te steken of om te verwerken in bruidswerk. De roos is in alle werelddelen misschien wel de belangrijkste bloem. Alle kleuren rozen hebben een andere betekenis. Roze staat voor geluk, dankbaarheid en zuiverheid.

    Volgens Ger is dit een gewas met veel energie. Dat kon je ook gelijk zien, omdat ‘Giselle!’ met haar dikke en hoge stelen boven de andere soorten uitstak. “Daar krijg ook ik energie van”, vertelt Ger. Ondanks dat we het bedrijf in de winter bezochten en er dus minder licht in de kwekerij komt, is ‘Giselle!’ een roos die toch haar weg gevonden heeft in de winterse omstandigheden.

     

    Veel water nodig

    Een trosroos heeft weel water nodig zowel tijdens de groei als op de vaas. Als je een steel doormidden breekt en hij is van binnen goed vochtig, dan heeft de roos voldoende water gehad. Buitenlandse rozen die naar het binnenland worden vervoerd, liggen soms drie dagen droog. Dit komt de kwaliteit niet altijd ten goede. De Nederlandse roos kan hier onderscheid maken in kwaliteit, doordat de bloem een kort transport kent en tijdens dit proces altijd op water staat. Hierdoor is de roos vaak langer houdbaar.

    g semp

    De teelt

    Er worden steeds minder rozen in Nederland gekweekt. De concurrentie uit het buitenland stijgt en veel Nederlandse rozenkwekers zijn hun bedrijf in Afrika gestart. Naast Afrika worden er ook in Ecuador veel rozen geteeld. Gelukkig zijn er nog kwekerijen zoals Semp die Nederland vertegenwoordigen in de wereldwijde markt van rozen.

     

    Winter

    De teelt van Nederlandse roos heeft het in de winter over het algemeen moeilijk. Er is maar weinig licht en warmte om de roos te laten groeien, waardoor sommige kwekers er voor kiezen om extra te belichten en te stoken. Ondanks deze extra maatregelen, is het moeilijk om de rozen op volle sterkte te kweken. Omdat de productie minder is en de energiekosten hoog zijn, is het telen in de winter een kostbaar proces.

    Daarnaast brengt de roos veel minder op dan vroeger. De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod op de klok en een kweker is daarvan afhankelijk voor de prijs die hij krijgt, ook in de winter. Deze extra kosten zullen dus goedgemaakt moeten worden met de productie in de zomer. De productie ligt vele malen hoger en de kosten zijn lager. Ook is de vraag veel groter in deze periode door bijvoorbeeld het trouwseizoen. Nu in Nederland de dagen weer wat langer worden en het voorjaar weer voor de deur staat, merkt Ger dit direct aan de productie van zijn rozen.

     

    Duurzaamheid

    Rozen zijn erg gevoelig voor ziektes in het gewas. Vele rozenkwekers voelen daarbij de druk wat betreft de duurzaamheidstrend en hun keuze in het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Semp maakt gebruik van biologische bestrijding. Op deze manier proberen zij het milieu zo weinig mogelijk te belasten. Ook wordt het water gerecirculeerd met behulp van een UV ontsmetter. Door middel van licht worden de bacteriën uit het water gehaald zodat het weer hergebruikt kan worden.

    FloraPodium, 24 januari 2019

    Image
    Image

    Video

    Contact

    Legmeerdijk 313
    1431 GB Aalsmeer
    Tel.: +31 (0)297 386 116
    The Netherlands

    Follow us

    facebook witfacebook

    instagram overinstagram

    icons8 pinterest 48

    pinterest

    icons8 youtube 48

    YouTube