Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Ranunculus asiaticus 'Cloni Gran Pastel'

  Kalender

  De Ranonculus asiaticus 'Cloni Gran Pastel' is vanaf november tot eind april beschikbaar.

  Image
  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  We kunnen nog maar een paar weken genieten van de prachtige ranonkels uit het Italiaanse assortiment. Daarna gaat het ranonkelseizoen verder in Nederland. Ter afsluiting van het Italiaanse seizoen zetten wij een van deze Italiaanse specialiteiten in de spotlight van het FloraPodium, de Ranunculus Cloni! Vooral omdat we zo graag nog van deze prachtige ranonkels willen genieten. Voor deze uitgave maakte wij een prachtige reis naar het warme Italië, waar wij in contact kwamen met Domenico La Marca, eigenaar van het bedrijf La Marca. Hij nam ons mee op ontdekkingstocht en liet ons kennismaken met de Italiaanse sferen en de teelt van deze bijzondere ranonkel familie.

   

  Een echt familiebedrijf

  Domenico is een leuke, gepassioneerde, moderne teler. “Ik beschouw mezelf als een gelukkig man om het werk te doen waar ik van houd en om in dit prachtige Riviera dei Fiori te kunnen leven!” Hij is samen met zijn zus Teodora mede-eigenaar van het bedrijf dat hun ouders hebben opgebouwd. Zij hebben het bedrijf in de jaren 60 opgestart en teelden destijds alleen maar anjers.

  Nu zijn de teelt van ranonkels en anemonen de hoofdactiviteit van de kwekerij. In de jaren 90 begonnen ze voor het eerst met de teelt van ranonkels. Destijds werden er al Clones geteeld, veredeld door het vooraanstaande Italiaanse veredelingsbedrijf ‘Alberto Biancheri’. Daarnaast heeft het bedrijf ook een nauwe samenwerking met de historische veredelaar uit de omgeving van Riviera Ligure ‘Azienda Agricola Brea’. Ook hier krijgt La Marca vele mooie soorten van.

   

  Clones

  De ranonkel Cloni is een ras dat al een tijdje geleden op de markt is geïntroduceerd. Het is dus geen nieuw product dat de spotlight in gaat, maar het is wél een product waar wij heel blij van worden! En wat best een beetje extra aandacht mag hebben. De Cloni heeft een gigantische bloemknop en een stevige steel. Deze grote ranonkel heeft een heel goed vaasleven, ze staat zeker 10 dagen mooi op de vaas. Nu het bruidsseizoen weer langzaam op gang komt, is dit product zeker een aangename toevoeging op het assortiment. De producten van La Marca worden geteeld met veel Italiaanse passie en daar mogen wij deze week even van genieten.

   

  In the spotlight

  Ranunculus betekent ‘kikkertje’ in het Latijn. Van nature groeien deze bloemen in moerasachtige gebieden. De ranonkel verrast je met haar vele zachte bloemblaadjes die zich langzaam openen totdat je een mooi hart ziet. Gaf je in de Victoriaanse tijd een bos ranonkels cadeau, dan zei je: ‘Ik vind je rijk aan aantrekkelijkheden’.

  Op dit moment teelt het bedrijf van Domenico wel 40 verschillende soorten variëteiten ranonkels. Het product in de spotlight van deze week ‘Gran Pastel’. Dit soort is veredeld door het bedrijf ‘Alberto Biancheri’. De Ranunculus Asiaticus ‘Cloni Gran Pastel’ is uniek, omdat de bollen zijn vermeerderd in een laboratorium. Dit proces (ook wel het clonen van bollen genoemd) resulteert in een gezondere bol zonder virussen of ziektes. Hier komt ook de naam Cloni vandaan!

  Domenico is zelf ook dol op deze bloem door de bijzondere kleur die ze heeft. Het is een veelgevraagde kleur die zich goed laat mengen met andere soorten bloemen. Het is een elegante bloem die erg in trek was dit jaar! Het product is van november tot half april beschikbaar.

   

  Verzorging

  Zet op tafel een aantal takken van deze prachtige grote ranonkels en je hebt gelijk een complete decoratie. Je kunt niet anders dan heel blij worden als deze enorme bloemen open komen. Voor het beste vaasleven kun je de bloemen het beste schuin afsnijden. Hoe korter je de stengel afsnijdt, hoe langer hij op de vaas kan leven. Het is daarbij belangrijk om een schone vaas te gebruiken. Gebruik daarnaast ook altijd snijbloemenvoedsel.

  logo la marca

  De teelt

  La Marca is gevestigd in de buurt van Sanremo in het gebied Riviera Ligure. Dit gebied in Italië kent het perfecte klimaat voor de teelt van dit elegante bolgewas. Er is namelijk het hele jaar door een constant zacht klimaat.  

   

  Het begin

  De teelt van het bedrijf was voorheen alleen gericht op de teelt van de anjer. In het gebied van Riviera Ligure werden al in de 15e eeuw anjervelden aangelegd, dus anjers zijn dan ook verbonden aan deze mooie stad. In de jaren negentig stapte het bedrijf over op het telen van de ranonkel. De klanten hadden behoefte aan mooie onderscheidende producten. De jaren daarna begon het bedrijf met uitbreiding en kregen zij meer grond, konden zij de teelt innoveren door nieuwe teelttechnieken in te zetten. Op dit moment teelt het bedrijf alle snijbloemen op een gebied van 4 hectare.

   

  De teelt

  De bollen worden in de overgang van augustus naar september in de grond gezet. Na 60 tot 90 dagen staat er een ranonkel te bloeien die klaar is om gesneden te worden. Ze beginnen met het plukken van de bloemen rond oktober en november. Oorspronkelijk werden de ranonkels alleen in de volle grond geteeld, maar door de vele risico’s dat dat met zich meebrengt, worden ze nu in kassen geteeld. De grote risico’s door het weer en ziektes zijn namelijk oncontroleerbaar in het buiten gebied.

   

  Duurzaamheid 

  La Marca staat voor goede kwaliteit bloemen in uniforme partijen. Daar proberen zij dan ook op te selecteren. Met de wortels in de geschiedenis en hun blik vooruit, weten ze hun doelstellingen te behalen. Daarbij vinden ze de samenhang van respect voor de werknemers en respect voor de natuur belangrijk om een goede verbinding te maken.

  Na de nieuwe Europese wetgevingen, heeft La Marca zich helemaal gericht op een duurzame teelt. Omdat zij het belangrijk vinden om aan de juiste kwaliteitseisen te voldoen, hebben zij zich aangesloten bij GLOBAL GAP en zijn zij sinds 2013 gecertificeerd. Hier hoort een volledig biologische bestrijding bij!

   

  FloraPodium, 28 maart 2019

  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube