Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Phalaenopsis 'Golden Treasure'

  Kalender

  De snij-Phalaenopsis ‘Golden Treasure’, is jaarrond verkrijgbaar.

  Image
  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  In 1995 in Ichtus Flowers opgericht, destijds teelden zij alleen snij-Anthuriums. In 2003 werd de snij-Phalaenopsis aan het assortiment toegevoegd. Vanwege het succes van deze toevoeging werd er in 2007 een geheel nieuwe kas gebouwd van 44000m2. Hier wordt op dit moment op zo’n 2,4 hectare snij-Phalaenopsis geteeld. Op de overige oppervlakte worden pot-Anthuriums in 14 cm potten geteeld.

  Pieter, die sinds 2010 mede eigenaar is van het bedrijf, heeft ons een leuke rondleiding door het bedrijf gegeven. Vol enthousiasme en passie vertelde hij over de snij-Phalaenopsis. Een bijzonder product met een hoge sierwaarde en een uitdagende teelt. Na deze uitgebreide uitleg, begrijpen wij wel waarom hij zo van dit exclusieve product houdt.

  Grote familie
  De orchideeënfamilie (Orchidaceae) is een van de grootste plantenfamilies op aarde. Het aantal soorten wordt op zo’n 20.000 geschat. Wereldwijd zijn meer dan duizend geslachten bekend die verdeeld worden over tientallen subfamilies. Een van de meest bekende soorten is de Phalaenopsis, ook wel vlinderorchidee genoemd. De naam Phalaenopsis komt uit de Griekse taal en betekend ‘op een nachtvlinder gelijkend’.

  Deze orchidee groeit van origine in de tropische regenwouden in de bomen. De orchidee is een zogenoemde Epifyt. Dit zijn planten/organismen die op levende planten/bomen groeien, zonder dat ze hier voedsel uit onttrekken. Daarom worden potorchideeën in speciale luchtige grond of schors gepland. Maar kunnen ze ook prima opgehangen worden of in een mooie vaas gezet worden zonder grond.

  In de Spotlights
  De snij-Phalaenopsis is een veelzijdig en exclusief product dat onder andere erg populair is bij bloemisten voor het maken van bruidswerk. Ichtus Flowers is niet alleen op het gebied van aantal geproduceerde bloemen marktleider, maar ook qua breedte in het assortiment. Er is altijd een zoektocht gaande naar mooie en bijzondere nieuwe soorten die het assortiment nog unieker/veelzijdiger kunnen maken. Een absolute favoriet in de markt is de snij-Phalaenopsis ‘Golden Treasure’, een sierlijke warm gekleurde oranje gevlamde bloem. Een soort dat perfect in warme najaars arrangementen past.

  Verzorging
  De snij-Phalaenopsis wordt getransporteerd in dozen. Bij ontvangst dient u de takken van de snij-Phalaenopsis zo snel mogelijk uit de doos te halen en van de flesjes te ontdoen. Daarna kunt u de stelen schuin afsnijden en in lauw-warm water zetten. Fruit produceert ethyleen om te rijpen, maar dit gas is schadelijk voor de Phalaenopsis. De snij-Phalaenopsis mag daarom nooit vervoerd worden in combinatie met fruit.

  Logo Ichtus

  De teelt

  Op een kwekerij van 4,4 hectare, teelt Ichtus Flowers op 2,4 hectare de snij-Phalaenopsis. Op het overige gedeelte worden Anthuriums in potten gekweekt. Begin 2019 zal er een uitbreiding in de snij-Phalaenopsis gaan plaatsvinden en zal de oppervlakte van deze teelt totaal op 2,9 hectare uitkomen.

  Verschillende soorten
  De snij-Phalaenopsis onderscheidt zich van de pot-Phalaenopsis op een aantal punten. Ten eerste wordt de snij-Phalaenopsis speciaal geselecteerd op de diameters van de bloemen. Daarnaast wordt de snij-Phalaenopsis getest op zijn vaasleven. Het grootste verschil in het productieproces is dat de snij-Phalaenopsis een aantal jaar op het bedrijf blijft, waardoor er meerdere jaren van gesneden kan worden. Ichtus is daarom heel zuinig op de planten, zodat ze een goede conditie kunnen houden. Potplanten daarentegen worden na dat ze in bloei getrokken zijn verkocht.

  Het bedrijf teelt jaarrond zo’n 15/16 soorten. Daarnaast hebben ze nog zo’n 15 andere soorten op kleine schaal. Deze zitten nog in de testfases. Het duurt ontzettend lang om nieuwe soorten te testen en te ontwikkelen tot een jaarrond leverbaar product. Dat heeft alles te maken met het lange productieproces dat de snij-phalaenopsis nodig heeft.

  Lang productieproces
  De snij-Phalaenopsis heeft een lang productieproces. Dit maakt het product niet alleen heel mooi, maar ook zeer uitdagend. Het maken van een strak teeltschema luistert daarmee erg nauw. Al twee jaar van tevoren moet het plantmateriaal besteld worden bij de veredelaar. Want een plant heeft in verhouding tot andere snijbloemen lang nodig om te groeien, voordat ze de eerste snijbare takken geeft.

  De planten komen als ‘plug’ binnen, een jonge plant die in een grotere pot wordt geplant door het bedrijf. Deze jonge pluggen doen er gemiddeld 1,5 jaar over voordat er voor het eerst van gesneden kan worden. Er kunnen ongeveer 4 kwalitatief volwaardige snedes van een plan gehaald worden voordat de plant uiteindelijk in de container beland. Een oudere plant doet er gemiddeld 40 weken over om klaar te zijn voor een volgende snede. Er zijn dus ongeveer 3 snedes van een plant in 2 jaar.

  Spelen met warmte
  Een snij-Phalaenopsis begint in de ‘kraamkamer’ van de kas, waar het ongeveer 28 graden warm is. Dit is de meest belangrijke kamer van het bedrijf. Deze kas stimuleert in 10 weken de vegetatieve groei. Dit houdt in dat de plant hier zijn bladeren vormt, en geen bloemen. Hoe steviger en weerbaarder de plant, des te mooier de takken. Daarna gaat de plant naar de kas waar het maar 19 graden is, hier staan ze 5 tot 6 weken. Door de overgang naar deze koude kas ontstaat er een stress reactie bij de plant waardoor zij bloemen gaat aanmaken. Zodra deze bloemvorming zichtbaar is, worden deze planten snel doorgereden naar de afkweekafdeling. Dit is het laatste stadium voordat de bloem gesneden wordt. In dit gedeelte is het zo’n 22 graden. Hier blijven de planten 18 tot 20 weken. Je ziet in deze kas dat de planten de eerste uitlopers maken voor bloemen, en zich ontwikkelen tot mooie grote bloem.

  De planten worden geteeld op roltafels. Dit zijn tafels die door het bedrijf kunnen rollen. Hierdoor kan de oppervlakte optimaal benut worden. Het personeel kan op deze manier snel en efficiënt werken. Iedere dag zijn er meerdere tafels met verschillende variëteiten beschikbaar om geoogst te worden. Vanwege de trage groeisnelheid is alleen dagelijkse oogst te garanderen wanneer er een uitgekiende visie aanwezig is op het gebied van teeltschema’s en het te bepalen assortiment. Dit mede ingegeven, omdat keuzes op gebied van assortiment jaren ervoor gemaakt dienen te worden.

  Als de takken met bloemen zijn gesneden worden ze in dozen gedaan en kan het product op transport gezet worden.

   

  FloraPodium, 24 oktober 2018

  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube