Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Paeonia 'Moon over Barrington'

  Kalender

  De pioenroos (afgekort: pioen) is een echte seizoensbloem. Wanneer de bloem verkrijgbaar is, is erg afhankelijk van het weer. Over het algemeen bloeit de pioenroos in mei en juni. De Moon over Barrington is één maand van half mei tot half  juni beschikbaar.

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Ze is een van de meest populaire lentebloeiers, onmisbaar in het bruidsseizoen en maar heel kort verkrijgbaar. We hebben het natuurlijk over de prachtige pioenroos. De Paeonia's staan voor liefde, geluk, voorspoed en bloeiende romantiek. Niet voor niets dus dat deze prachtige grootbloemige verschijning heel populair en heel veel terug te vinden is in de mooiste bruidsarrangementen.

   

  Herkomst

  Hier in Europa genieten we sinds 1784 van de prachtpioenen. In China waren ze al veel eerder onder de indruk van haar. Daar werd de pioen niet alleen voor haar bloemen, maar vooral voor haar wortels geteeld. Deze zouden volgens de Chinezen namelijk een koortsverlagende en bloedstelpende werking hebben. Wij adviseren je om de pioen vooral niet in je mond te steken, maar er gewoon van te genieten!

   

  Enkelbloemige en dubbelbloemige pioenen.

  FloraPodium bracht een bezoek aan de broers Koen en Joost Groot die samen hun bedrijf Groot & Groot runnen, overgenomen van hun vader. Opa was ooit het bedrijf begonnen. Vader Michiel doet door zijn jarenlange ervaring nog steeds de teelt en is daarbij grotendeels verantwoordelijk voor de goede kwaliteit van de prachtige pioenen.

  Van origine zijn de jongens leliekwekers, maar in 2015 zijn ze helemaal overgegaan op de teelt van snijpioenen en kweken inmiddels 37 verschillende soorten van zacht roze naar hard rood en helder geel. Je hebt enkelbloemige en dubbelbloemige pioenen, maar bij Groot & Groot telen ze vooral de dubbelbloemige pioenen. Tal van deze variëteiten worden exclusief door het bedrijf aangeboden. Naast het assortiment bloemen, hebben zij ook een heel assortiment pioenplanten. 

   

  Pioenen van binnenland en buitenland

  De pioenen worden zowel in Frankrijk als in Nederland geteeld. Hierdoor hebben zij ook een groot internationaal afzetgebied en kunnen zij deze prachtige seizoensteelt langer produceren. Het seizoen in Nederland is maar kort;  alleen in de maanden mei en juni kunnen de broers hier produceren. Zij hebben dan zo’n 30 verschillende soorten pioenen in productie.

   

  In the spotlight

  Wij waren vooral onder de indruk van Paeonia ´Moon over Barrington´. Het soort is niet nieuw en is nu een paar jaar op de markt. Het is moeilijk om een pioen te vermeerderen en het duurt soms wel 30 jaar voordat een nieuw gevonden soort op de markt komt. De grootte, de geur en de kleurtonen van deze prachtige bloem zijn de moeite waard om dit soort even uit te lichten. Deze prachtige dubbele pioen is groter dan je eigen handen! De bloem heeft een lang vaasleven en heeft een zacht roze kleur. In de zon kleurt de bloem echter naar een meer crème witte kleur. De geur is echt ongelofelijk sterk en lekker! Iedereen die langs deze vaas pioenen loopt, zal vast en zeker even stoppen om te ruiken aan deze geweldige producten.    

   

  Verzorging

  Een goede schone vaas is erg belangrijk. Vul deze met wat handwarm water en snijbloemenvoedsel. Snij de stelen een klein stukje af en haal het blad onderaan de steel weg. Als de pioenen nog heel erg dicht zitten kunt u de koppen wat besproeien met warm water zodat de suiker laag oplost die op de blaadjes zit. Herhaal dit eventueel na een paar dagen nog eens. Het is aan te bevelen om af en toe het water te verversen en de pioenen opnieuw aan te snijden.

  GrootGroot logo Copy

  De teelt

  Velden vol met prachtige pioenen! Nu hebben wij alleen de velden in Nederland van 6 hectare mogen bewonderen. We moeten natuurlijk even rekening houden met de 4,5 extra hectare grond die in Frankrijk te vinden is. Op een echte regenachtige Nederlandse dag, werden wij opgevrolijkt door de grote bloemknoppen met prachtige pioenen. 

   

  Na twee jaar pas pioenen

  De pioen is een vaste plant met hele lange wortels die diep in de grond wortelen. De kwekerij teelt in kleigrond, maar eigenlijk gedijt het product in alle soorten gronden, zo sterk is de plant! De broers beginnen pas met snijden als de plant ouder is dan twee jaar. Daarvoor worden de planten gekopt zodat alle kracht de plant in gaat. Koppen betekent dat de knoppen eruit worden gehaald.  De planten blijven alle jaren gewoon vast in de grond staan. Alle soorten kennen een eigen rijpheidstadium. Door zacht te knijpen in de knoppen van de bloem weten ze of een product rijp genoeg is om te snijden. Ook moet de knop al zijn kleur tonen. Als de knop zacht genoeg is en ze hebben al de kleur die ze gaan krijgen, is het een teken dat de bloem ook open zal gaan.

   

  Goede sortering

  De broers hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan. Zij streven naar de allerbeste en meest exclusieve producten en het sorteringssysteem van de broers is daarom ook uitzonderlijk goed. Pioenen worden in een bos vaker in verschillende stadia verkocht, waardoor de een soms wat rijper is dan de ander. Ook zie je vaker een verschil in grootte van de bloemknop. Het sorteringssysteem bij Groot en Groot zorgt voor een nauwkeurige sortering waardoor er alleen nog maar uniforme partijen ontstaan. Ieder afzetgebied heeft andere wensen waar Groot & Groot op inspeelt. Door dit sorteringssysteem kunnen ze de verschillende bossen perfect laten aansluiten op de vraag en wensen van de klant!

   

  Testcentrum

  Groot & Groot onderscheidt zich in de markt door kwaliteit, exclusiviteit en continuïteit van zowel bloemen als plantmateriaal met nationale en internationale afzetkanalen. Een eigen testcentrum laat de kwaliteit van de prachtige pioenen zien. In dit centrum worden onder andere de diameter en de lengte getest. Verder wordt er hier gekeken naar het vaasleven, hoe het product kleurt op de vaas en of de pioenen geuren. Hierdoor weten ze bijvoorbeeld ook in welk rijpheidsstadium ze de pioenen het beste kunnen snijden voor een zo goed mogelijk vaasleven.

   

  Koelcel

  Veel pioenenkwekers sparen de pioenen lang op in de koelcel. Van de pioenen is dan ook bekend dat ze niet altijd de beste kwaliteit hebben. Groot & Groot spaart de producten op in een koelcel van één graden. Ze zijn constant aan het werk voor de beste kwaliteitscontroles. Iedere dag wordt de kwaliteit beoordeeld en gekeken of ze goed genoeg zijn gesorteerd op rijpheid. Hierdoor durft Groot & Groot te garanderen dat al hun pioenen open komen in de vaas en je zo lang mogelijk kunt genieten van deze prachtige bloemen!

   

  FloraPodium, 23 mei 2019

  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube