Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  Mini Cymbidium 'Margot'

  Kalender

  De Cymbidium Margot is beschikbaar van oktober tot en met februari.

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Kwekerij Leekade is specialist in het telen van de mini Cymbidium. Dit geweldige product heeft een vaasleven van minimaal twee weken, maar vaak blijft de bloem maar liefst drie tot vier weken mooi op de vaas. Wij zijn gek op de Cymbidium en lichten zo vlak voor de kerst graag één van de meest mooie soorten uit: ‘Margot’. Deze witte Cymbidium met een witte lip, steelt echt de show tijdens deze mooie dagen rond de kerst!

   

  Verschillende soorten in andere seizoenen

  De geschiedenis van de snijcymbidium gaat terug naar 1900. In deze periode namen de Engelsen de eerste Cymbidiumplanten mee uit het Himalayagebergte. De Cymbidium is daarom oorspronkelijk een koude orchidee. Nadat deze meegenomen soorten werden gekruist, ontstonden er langzamerhand meer soorten en kleuren. Tegenwoordig zijn er meer dan 1.000 soorten Cymbidiums, die jaarrond verkrijgbaar zijn. De aanvoerpiek ligt echter in het najaar en de wintermaanden. Rondom kerst is het dus een zeer gewild product!

  De orchidee komt voor in koele, maar ook tropische gebieden als Nepal, Vietnam, Taiwan, Australië en de Himalaya en afhankelijk van het soort bloeit ze in verschillende perioden; najaar, winter of voorjaar. Om deze reden teelt kwekerij Leekade dan ook meerdere soorten met dezelfde kleur, zodat zij het hele jaar door elke kleur kunnen leveren.

   

  Kleinbloemige Cymbidium

  Cymbidium behoort tot de familie van de snijorchidee. Behalve Cymbidium vallen onder deze familie de snijorchideeën: Phalaenopsis, Vanda, Cattleya, Paphiopedilum, Dendrobium en Oncidium. De kleinbloemige Cymbidium heeft kleinere bloemen dan de grootbloemige Cymbidium en is daarom wat eleganter. De tak is wat minder grof en groot en daarom makkelijker te verwerken in een boeket. Verwerk ook eens enkele losse bloemetjes in een buisje voor een stijlvolle aanvulling. Zo kun je ook één bloem in je boeket of arrangement verwerken.

   

  Winterwedding

  Ben je fan van sneeuw, koude dagen, feest en dus heel veel gezelligheid? Een winterhuwelijk is dan echt iets voor jou! Weddingplanners hebben vaak genoeg tijd in de winter en alle locaties zijn in de mooiste sfeerverlichtingen gestyled. Bij een winterwedding hoort ook gewoon een winterse bloem! In samenspraak met de kweker lichten wij daarom de mini Cymbidium ‘Margot’ uit. Een witte cymbidium mét een witte lip. De Cymbidium is niet spierwit maar heeft een lichte crème kleur. In het hart van de lip zit een geel accent. Met dit product hebben wij een aantal mooie winterse plaatjes kunnen maken.

   

  logo leekade cymbidium

  De teelt

  Het seizoen van de Cymbidium begint bij Kwekerij Leekade half juli en eindigt pas half mei. Op deze manier kunnen bloemisten bijna het hele jaar door genieten van de mooiste Cymbidiums. Het bedrijf is als enige mini Cymbidiumkweker volledig MPS GAP gecertificeerd. Jacco Vermeer en Simon Vermeer gaven ons een interessante rondleiding door het bedrijf. Dit keer geen kas met groene knoppen, maar één groot kleurenpallet met prachtige bloeiende Cymbidiums.

   

  Telen met data

  Jacco Vermeer, de zoon van Simon Vermeer,  is in 2019 in het bedrijf getreden. Na zijn HBO studie heeft hij eerst ervaring opgedaan bij andere bedrijven, voordat hij de stap maakte naar het familiebedrijf. Jacco focust zich binnen het bedrijf op de teelt, teeltonderzoek en verkoopondersteuning. Met een frisse manier van kijken en denken, probeert hij de teelt op een andere manier te organiseren. Zo heeft hij nog heel veel plannen om met behulp van data de teelt te sturen.

   

  Bestellen op soort en aantallen

  De kleinbloemige Cymbidiums zijn elegant van vorm. De grootbloemige Cymbidiums daarentegen staan bekend om de felle en vele verschillende kleuren. Kwekerij Leekade doet zijn best om het beste van twee werelden te kruisen en kleinbloemige Cymbidiums te kweken met bijzondere kleuren. De afgelopen 20 jaar hebben in het teken gestaan van het uitbreiden van het assortiment. Het assortiment van kwekerij Leekade is nu veelzijdig. Sinds de komst van Jacco in het bedrijf, wordt er ook weer zelf aan veredeling gedaan.

   

  De mini Cymbidiums worden normaal per mix verkocht, maar zijn bij Leekade ook op kleur verkrijgbaar. Hier heb je als klant volledig zelf invloed op! Verder kunnen de mini Cymbidiums geleverd worden in lengte 30 cm tot en met 70 cm. Toch wordt hier nog maar weinig om gevraagd. Klanten weten vaak niet wat de mogelijkheden zijn. Het is als kweker ook moeilijk om die informatie via de keten bij de bloemist te krijgen. Naast kleur kan er bijvoorbeeld ook in kleine aantallen per fust gekocht worden. Tot wel drie takken per fust. Ideaal voor bloemisten die kleinere aantallen willen gebruiken. 

   

  De teelt

  Orchideeën geven pas na vier jaar bloem. Daarvoor hebben ze dus veel liefde en zorg nodig. Pas na vier jaar kunnen ze geoogst worden. Hoe ouder de plant wordt, hoe langer en voller de takken worden. De hoeveelheid takken met bloemen verschilt sterk per plant. Zo kan een jonge plant drie takken hebben en een tienjarige wel veertien.

   

  FloraPodium, 19 december 2019

  Image
  Image
  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube