Florapodium

en nl

  Blog #12 Maatschap Daling

  Kweker Eduard Daling is gespecialiseerd in de teelt van verschillende seizoensbloemen. Samen met zijn zoon Martijn telen zij grootschalig in Nederland en Spanje. Sterk in de massa, maar wel met gevoel voor exclusiviteit.

  Eduard Daling is ongeveer 35 jaar geleden begonnen (vanuit de droogbloemen) in een kleine schuur waar de kinderbox en de kinderwagen in de hoek stonden, want zijn vrouw hielp mee om de bloemen te verwerken. Stukje voor stukje kon Daling er land bij kopen en kon hij verder uitbreiden. Intussen bezitten vader en zoon 160 ha eigen grond en heeft hij sinds een aantal jaren een deel van zijn teelt uit kunnen breiden in Spanje. Sommige gewassen groeien daar beter dan in Nederland en daarnaast kunnen ze op deze manier hun productieseizoen vervroegen.

  Daling staat vooral bekend om de teelt van de Brassica, Delphinium, Pioenen, Phlox en verschillende grassen. Ondanks dat Daling gericht is op massa, heeft hij gevoel voor trends en exclusiviteit. Nu zijn zoon sinds een aantal jaar in het bedrijf zit en hem heel veel dagelijkse bezigheden uit handen neemt, kan Daling zich meer richten op nieuwe producten en veredeling.

  Zo liet hij ons een aantal nieuwe grassen zien, waaronder de prachtige Stipha gigantea. De naam zegt het al; deze is lang en groot. Niet alleen vers, maar ook droog is dit een fantastische eyecatcher in huis.

  Er worden nieuwe soorten Sanguisorba getest en uitgeselecteerd. Zo commercieel en grootschalig als hij denkt in de teelt, op het gebied van veredeling is het echt nog pionieren. Daling heeft een groot netwerk, mensen waar hij mee samenwerkt op het gebied van veredeling. De Sanguisorba veredelt hij samen met een hobbyist. Met elkaar zijn zij altijd op zoek naar iets nieuws, moois en exclusiefs. De selectie van Daling is dan ook streng!

  Maar… als er dan een soort uitkomt die aan alle eisen voldoet, dan wordt deze ook grootschalig uitgezet en groot in de markt gebracht. Momenteel heeft Daling twee prachtige soorten nieuwe Phloxen in productie, die hij in samenwerking met Goos Bartels veredeld heeft; De eerste soort is de ‘Pink Eyes’; een Phlox met een bijzondere kleur, waarvan het oog van de bloem er echt uit springt. Een mooie lengte, donkergroen spitsblad en een zware tak. De tweede soort is de ‘Brave Eyes’; deze heeft een hele mooie warme kleur, zware takopbouw en het gewas is mooi uniform.

  Daling is iemand die zich makkelijk aanpast en dat maakt het bedrijf ook zo sterk. “Wil men certificaten, dan leveren we certificaten. Wil men duurzaam, dan gaan we verduurzamen. Je moet er niet tegen in gaan, maar de kansen berekenen en dan mee gaan in de vraag.”

  En in deze trends en vragen uit de markt wordt dan ook geïnvesteerd. Zo rijdt één van tractoren op een gps systeem, waarbij deze zo gebouwd is dat de tractor op 2 cm van het gewas kan schoffelen. Zo komt er steeds minder chemie aan te pas en kan Daling telen met zo weinig mogelijk milieubelasting. Ziektes en plagen worden uiteraard ook meegenomen in zijn veredelingsproces. Als een gewas gevoelig is, wordt er afscheid van genomen en gaat hij verder met een ander soort. En zo zoekt hij net zo lang tot hij het perfecte soort gevonden heeft, dat aan alle eisen voldoet.

   

  FloraPodium, 05 augustus 2021

  Image
  Image
  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube