Florapodium

en nl

  Deze maand bij FloraPodium

  Lova, life on lava

  Kalender

  Lova planten zijn het hele jaar door beschikbaar. 

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  De naam van dit bedrijf sprak ons al meteen enorm aan: Kwekerij Zeurniet! Niet alleen deze aansprekende  naam, maar vooral ook het speciale product wat hier vandaan komt zorgde er voor dat wij onze nieuwsgierigheid niet konden bedwingen. Wij moesten hier gewoon een bezoek brengen! Begin oktober waren wij dan ook te gast bij Kwekerij Zeurniet en werden enthousiast ontvangen door Tom Scheffers die uitgebreid de tijd nam om al onze vragen te beantwoorden en ons het hele bedrijf te laten zien. Een prachtig bedrijf waar heel veel moois te bewonderen was. We liepen door een flink aantal kassen met alleen maar leuke innovatieve concepten en kwalitief mooie planten. En daar zagen we vervolgens ook de opvallende plant die ons op de stoep bij kwekerij Zeurniet had doen belanden; de Lova.

  Lova is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal verschillende plantjes die één ding gemeen hebben; de manier waarop ze groeien. Deze plantjes groeien namelijk op een lavasteen; niet alleen waanzinnig decoratief maar ook heel boeiend en interessant. Hieronder vertellen wij u graag meer over dit bijzondere product.

   

  Meer dan 100 jaar oud familiebedrijf

  Kwekerij Scheffers (zoals de kwekerij eerst heette) begon als een bedrijf in de groenteteelt maar al gauw werd er overgestapt op bloementeelt. Zo’n 50 jaar geleden werd de overstap gemaakt naar de teelt van potplanten. Op dit moment bestaat het bedrijf uit in totaal 10 afdelingen verdeeld over 3 ha grond.

  De familienaam Scheffers kwam heel vaak voor en om de verschillende bedrijven uit elkaar te kunnen houden werd in 1985 besloten deze kwekerij zijn nieuwe naam te geven: ‘Zeurniet’. Een naam die uitstekend bij het bedrijf en de familie past, een bedrijf zonder poespas, waar wordt gewerkt aan wat er toe doet: prachtige producten met een hoge kwaliteit en lange houdbaarheid. Vandaag de dag zijn vader Jos Scheffers en zijn zonen Stef en Tom actief in de kwekerij; Stef en Tom zijn alweer de vijfde generatie Scheffers. Wij spraken met Tom die ons met veel enthousiasme het bedrijf liet zien. Behalve de Lova kweekt de familie Scheffers onder andere ook Dendrobiums en Tillandsia, in totaal tussen de 100 en 130 verschillende soorten. Maar wij kwamen dit keer natuurlijk speciaal voor de Lova.

   

  Hoe het begon

  In 2017 kwam een Australische leverancier met het artikel naar Nederland. Want ook op de Europese markt zag hij afzetmogelijkheden. Na het concept goed uit te hebben gedacht is kwekerij Zeurniet eind van de zomer 2018 begonnen met de verkoop van het product. De vulkanische lavastenen worden apart geleverd en komen van een leverancier uit Azië. Na enig uitproberen heeft de kwekerij op dit moment 4 verschillende soorten in productie die het het best doen op deze stenen. De Lova Schefflera is het meest verkocht en wordt het best gewaardeerd. “De Schefflera kan wel tegen een stootje,” zegt Tom. Hij laat een exemplaar zien dat hij zelf al een paar jaar in de bedrijfskantine heeft staan. En inderdaad ziet de plant er nog heel gezond uit en heeft nog steeds een mooie vorm. Behalve deze Schefflera leveren ze ook nog de Lova Asplenium, de Lova Diversifolium en de Lova Punctatum.

   

  zeurniet

  Verzorging

  Allereerst is het belangrijk om de juiste plek te kiezen; de meeste van deze plantjes houden namelijk niet van direct zonlicht, maar staan wel graag ergens waar het minimaal 15 graden warm is.  De Lova Schefflera staat graag op een lichte plek, maar kan ook prima op een plek met meer schaduw staan. De Asplenium, Microsorum Diversifolium en Punctatum “Green flame” houden wat meer van schaduw en zijn bijvoorbeeld heel geschikt voor een badkamer.

  De Lova is verder heel makkelijk te verzorgen (en wie houdt daar nu niet van?). De plant haalt water uit de poreuze lava en uit het waterdichte sierbakje. Vul het bakje tot 2/3 hoogte en zorg ervoor dat de Lavasteen niet uitdroogt. Mocht het bakje een keer droog vallen, hoeft dat nog niet onmiddellijk een probleem te zijn.  Het sierbakje een keer in de week vullen met water, en controleren of de lavasteen licht vochtig blijft is alles wat je hoeft te doen. Gebruik liever geen leidingwater! De kalk in dit water zou er voor kunnen zorgen dat de steen uiteindelijk wit gaat uitslaan. Gebruik daarom het liefst regenwater. Plantenvoeding hoeft niet; er zit genoeg voeding in de steen. Je zou eventueel van april tot oktober een kwart van de aanbevolen vloeibare plantenvoeding mee kunnen geven in het water. Volg je deze aanwijzingen, dan kun je echt jarenlang plezier hebben van de Lova!

  Image
  Image
  Image

  De teelt

  Hoe worden ze gemaakt?

  De plantjes worden door een andere kweker gezaaid en bij Kwekerij Zeurniet geleverd zodra deze groot genoeg zijn om op de Lavastenen te planten. Lava is poreus en capullair, dat betekent dat ze veel water kunnen vasthouden.  Doordat de steen poreus is kan de plant zich hechten op de steen en de steen “omarmen”. Het is dan ook wel belangrijk een plant te gebruiken waarvan de wortels licht kunnen verdragen. Lang niet alle planten zijn hier geschikt voor. Na enig uitproberen heeft kwekerij Zeurniet een selectie van 4 soorten gemaakt die het wel heel goed doen op de lavastenen. Het duurt minimaal een half jaar voordat het plantje geschikt is voor deverkoop en de kwekerij kan verlaten. Ze zijn inmiddels het hele jaar door verkrijgbaar.

   

  Duurzaamheid

  Bij Zeurniet wordt er heel bewust met duurzaamheid omgegaan. Ze maken bijvoorbeeld zoveel mogelijk gebruik van biologische bestrijding. En ze zijn mede-eigenaar van een aardwarmteproject waardoor de kwekerij veel gas bespaart en dus ook minder CO2 uitstoot. Het gebruikte water wordt gescheiden en gerecirculeerd waardoor het niet onnodig geloosd hoeft te worden.

   

  Waar staat hij het mooist?

  Om de steen zo goed mogelijk te kunnen vervoeren, heeft Zeurniet er voor gekozen de stenen op een heel mooi decoratief zwart stenen schaaltje vast te lijmen. Hierdoor is het een kant-en-klaar product geworden dat onmiddellijk overal neergezet kan worden en direct een eye-catcher wordt in elke ruimte!

  En door de geweldige houdbaarheid en super trendy uitstraling is dit plantje op elke plek te gebruiken, als tafeldecoratie, maar bijvoorbeeld ook om een badkamer een mooie uitstraling te geven.

  Eventueel zou je de steen nog van het schaaltje af kunnen halen en op een andere manier kunnen verwerken. Dit biedt natuurlijk heel veel mogelijkheden om dit plantje op allerlei creatieve manieren in te zetten als onderdeel van een arrangement of presentatie!

   

  FloraPodium,  09 november 2020

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube