Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Lathyrus odoratus 'Parfum Deep Red'

  Kalender

  De Lathyrus odoratus 'Parfum Deep Red'  is beschikbaar van februari tot en met augustus.

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Wie kent haar niet? Dat liefelijke bloemetje, verkrijgbaar in allerlei zachte kleuren en met die geweldige geur… de Lathyrus. Enorm populair in het bruidsseizoen! Een mooie gelegenheid voor het FloraPodium om een bezoek te brengen aan kwekerij Hoogeveen. Zij telen op 1,5 hectare verschillende soorten Lathyrus. Kwekerij Hoogeveen heeft in 2015 de handelsnaam veranderd naar Lathyrus.nl. Deze week in de spotlight geen zacht liefelijk kleurtje, maar een nieuwe, stoere variant met een diep rode kleur, voor een kleurrijke gelegenheid!

   

  Siererwt of Pronkerwt

  Lathyrus Odoratus is een dankbare klimplant, die heel goed in de tuin groeit. Deze eenjarige bloem is familie van de vlinderbloemigen (Leguminosae en Fabaceae), wat betekent dat ze met hun lekkere geur de mooiste vlinders aantrekken (en niet dat ze op een vlinder lijken). Dit geldt overigens voor meerdere bloemen, die niet tot deze familie behoren.

  De wetenschappelijke naam Leguminosae betekent groenten. Vele soorten groente zoals bonen en erwten behoren tot deze familie. Fabaceae verwijst naar de boon. In Nederland wordt de Lathyrus siererwt of pronkerwt genoemd. De naam zegt het al, ze heeft een mooi uiterlijk. Maar eten kun je haar niet. Ook de zaadjes zijn niet voor consumptie geschikt.

   

  Eens wat anders!

  De naam Odoratus (geurend) heeft de plant te danken aan de sterke geur die de bloemen verspreiden. Karakteristiek voor de bloem zijn de zachte kleuren roze, wit of lila. Wij gingen op bezoek bij Rob en Jarek van Lathyrus.nl. Zij telen 25 kleuren Lathyrus bijna het hele jaar door. Alleen in december en januari wordt er niet geteeld, omdat de vraag dan minder is. Al deze variëteiten worden door het bedrijf zelf veredeld. Om nieuwe variëteiten te kunnen telen wordt er nu een hele nieuwe locatie gebouwd. Alles wordt via zaden veredeld op een natuurlijke manier, daarna wordt er een selectie gemaakt waarbij wordt gekeken naar de mooie uitzonderlijke soorten.

  Eén van deze mooie opbrengsten uit eigen veredeling is de Lathyrus Odoratus ‘Parfum Deep Red’, Een bijzonder mooi bloemetje met een stevige steel en grote bloemen. Geen bloem met een liefelijk zacht kleurtje, maar een stoere bordeaux rode bloem die echt de show steelt in een boeket. Wat ons betreft echt een toevoeging op het assortiment.

   

  Verzorging

  Zet de lathyrus in circa 3 cm water en voeg aan het water wat snijbloemenvoedsel toe. Dit zorgt er voor dat het water schoon blijft en dat de bloemen langer goed blijven. De bloemen hebben geen blad en ademen daarom door de steel. Op het moment dat er te veel water in de vaas zit en de stelen helemaal in het water staan, heeft de bloem minder oppervlakte om te kunnen ademen en dat komt de houdbaarheid niet ten goede.

  logolathyrus 250px 1

  De teelt

  De kwekerij is een echt familiebedrijf en dat brengt het bedrijf graag naar buiten. Dag en nacht zijn ze bezig met de teelt van de lathyrus, waarbij ze zich gespecialiseerd hebben in de veelzijdigheid van het assortiment. Rob, de eigenaar van het bedrijf zit al zelf 26 jaar in het vak. Twee broers en een zwager hebben dezelfde passie en kweken ook Lathyrus. Jarek is nu verantwoordelijk voor onder andere de verkoop van de producten. Met ruim 20 man personeel wordt de Lathyrus op een schaal van 1,5 hectare geteeld. Lathyrus.nl is veruit de grootste lathyruskweker met deze oppervlakte.

   

  Hele bedrijfsproces

  Tijdens ons bezoek mochten wij kennismaken met het hele bedrijfsproces van zaadje tot plant. De zaadjes worden door het bedrijf zelf ingezaaid. Na 2,5 week zijn het kiemplantjes die uitgeplant kunnen worden in de zakken met substraat. Als de kiemen zijn uitgeplant, kunnen bij de juiste omstandigheden, de eerste bloemen na acht weken gesneden worden. Waarna er vervolgens voor een aantal weken van gesneden kan worden. Echter, hoe ouder het gewas, hoe korter de steel van de bloem wordt. Na een tijdje is het gewas dan ook ‘op’ en worden er nieuwe kiemen ingeplant. 

  De lengte kan dus variëren. Over het algemeen zijn vooral de ‘korte’ maatjes bekend bij de consument. Maar dit jaar hebben ze zelfs bloemen van 80cm lang kunnen verkopen. De bloem heeft de juiste rijpte bij drie open bloemen.

   

  Duurzaam telen

  De Lathyrus heeft weinig last van ziektes, plagen en insecten. Daarmee kan er op een milieuvriendelijke manier lathyrus geteeld worden. De planten worden allemaal geteeld in steenwol. Dit is een substraat dat na reiniging hergebruikt kan worden. Het geven van water en voedingsstoffen kan beter worden gereguleerd in deze zakken, waardoor er meer controle is. Het water dat teveel gegeven wordt, gaat via de goot terug naar de schuur en wordt daar gezuiverd en weer hergebruikt.

   

  Service op maat

  Binnen het bedrijf is er liefde voor het vak en vooral ook liefde voor het product. Volgens Rob en Jarek geloven consumenten niet dat een Lathyrus een week kan staan, totdat ze de producten van Lathyrus.nl hebben gezien. Daarom komen de consumenten graag bij het bedrijf terug. Voor particulieren die even stoppen voor een bosje wordt ook tijd gemaakt. Vaak zijn dit klanten die voor een trouwerij of begrafenis een lathyrus willen hebben, omdat deze een bijzondere betekenis heeft voor de mensen. Daar maakt het bedrijf altijd tijd voor!

   

  Nieuwe innovatie

  Ook voor de export heeft het bedrijf extra aandacht. Zo is het mogelijk om de bloemen aan te voeren in een doos met daarbij ook weer aandacht voor de verpakking. Om de steeltjes wordt een zakje gedaan met een gel waardoor de lathyrus goed blijft in de doos. De bloemen worden hier goed in verpakt en er kan zelfs een sticker op geplakt worden die het exportbedrijf wenst. Op deze manier is het mogelijk om wereldwijd de markt van dit leuke exclusieve bloemetje te voorzien!

   

  FloraPodium, 04 april 2019

  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube