Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Iris 'Golden Beauty'

  Kalender

  De Iris 'Golden Beauty' is van half januari tot en met het einde van april verkrijgbaar.

  Image
  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Deze week brachten we een bezoek aan Veco in Maasdijk, waar we dit keer terecht kwamen in een gezellig schuurtje in plaats van een grote Nederlandse kas. In dit knusse schuurtje worden de producten verwerkt die twee keer per week vers uit Portugal komen. Kwekerij Veco staat voor topkwaliteit en volgens Erik, mede-eigenaar van Veco, kan dat met deze irissoorten voornamelijk met een buitenlandse productie. Samen met zijn vader telen ze de mooiste irissen!

   

  Veelzijdige Iris

  De iris is bij de meeste bloemisten en consumenten wel bekend. Voornamelijk de blauwe iris met het gele hart. De meeste soorten irissen worden geteeld vanuit bol. Daarnaast bestaan er ook irissen uit vaste planten, maar deze worden niet tot nauwelijks verhandeld. Aan de naam kun je zien met welk soort je te maken hebt. De Botanische naam van de iris die uit de bol groeit is gewoon ‘Iris’ (Hollandse Groep). De Botanische naam van de iris die groeit vanuit de vaste plant is ‘Lis’.

  Alle irissen hebben lange stelen en bloemen met zes kroonbladeren, waarvan drie naar beneden wijzen en drie rechtop staan. Naast de bekende mooie blauw/paarse soorten zijn er ook hele mooie witte, gele, rode en twee kleurige irissen verkrijgbaar. Waar veel bedrijven voor de snijteelt alleen de witte of blauwe irissen telen, is Veco juist gespecialiseerd in de teelt van dit veelzijdige assortiment en heeft hij bijvoorbeeld ook een hele mooie gele iris in zijn assortiment.

   

  Griekse mythologie

  De Godin Iris was in de Griekse mythologie de godin van de regenboog. De bloem zou naar haar vernoemd zijn vanwege een aantal kleuren van de regenboog die in de iris voorkomen. De godin Iris was de boodschapper van de goden. Als de godin een boodschap van de hemel naar de aarde brengt, verschijnt volgens de Griekse mythologie als brug een regenboog. Als je iemand een iris geeft, betekent dat dus: ‘Ik heb een boodschap voor jou’.

   

  Niet blauw maar geel

  Het is bijna Pasen, dit jaar (2019) op 21 april! Pasen wordt vaak met de kleur geel geassocieerd. De kleur geel is de kleur van het licht, de lente, de zon (die vaker doorbreekt) en de dagen die langer worden. Ook staat het voor de lente, vruchtbaarheid en nieuw leven. Daarom dus de kleur geel met Pasen! Wij vonden dit als FloraPodium een mooie gelegenheid om de iris ‘Golden Beauty’ eens in het zonnetje te zetten. Een prachtige, bijzondere heldere gele iris. Een grote bloem met een mooie dikke kop. Een week voor Pasen staan er kisten vol in de schuur van Veco. Dit product is beschikbaar vanaf half januari tot eind april. We kunnen in deze gezellige aanloop naar Pasen dus nog net even genieten van deze bijzondere iris.

   

  Grofbollig en fijnbollig

  Er is een groot verschil tussen grofbollige en fijnbollige irissen. Fijnbollige irissen hebben een omtrek van 8 cm. Grofbollige irissen hebben een omtrek van 10 cm. Fijnbollige irissen zijn de ‘leuke’ irissen met gekke en diepe kleuren. Hier is Golden Beauty een goed voorbeeld van. Echter, de fijnbollige irissen lenen zich er niet voor om in de Nederlandse grond geteeld te worden. ‘Golden Beauty’ bijvoorbeeld, is daarom een soort dat alleen in Portugal wordt geteeld. De fijnbollige irissen kunnen niet lang worden bewaard en je kunt ze geen goede temperatuurbehandeling geven. Dit is nodig omdat je ze altijd in een andere periode wil laten bloeien dan eigenlijk normaal is. De kleur wordt dan wat  valer en de kwaliteit wordt minder. Golden Beauty is dan op dit moment ook de enige fijnbollige die wij toch in het assortiment terug kunnen zien! Erik gebruikt voor zijn teelt de aller dikste bollen die vaak wel 9 cm omtrek hebben! Hierdoor krijgt de Golden Beauty dikke stelen en een goede kwaliteit. 

   

  Een extraatje

  Niet iedereen is even gecharmeerd van gele bloemen. Geef je toch de voorkeur aan de traditionele paarse iris, ook dan heeft Veco een prachtig soort dat ons opviel tijdens ons bezoek. De Iris ‘Hongkong’. Kijk dit bijzondere paarse soort eens diep in de ogen en je wordt vanzelf verleid door deze aantrekkelijke bloem.


  logo Veco

  De teelt

  Iedere week komen er 90.000 irissen uit Portugal aan in Maasdijk. In oktober worden de eerste bollen in Portugal gepoot zodat half december de eerste oogst de markt op kan.

   

  Portugal en Nederland

  De irissen worden droog vervoerd en worden hier in Nederland verwerkt en gebost. Vanaf half december ot eind april wordt er gesneden en verhandeld vanuit Portugal. Na een maandje rust begint in juni de Nederlandse teelt van de iris. Dan is het Nederlandse klimaat geschikt om in de volle grond bollen te telen. De bollen voor de Nederlandse teelt gaan half maart de grond in. Hier zijn echter alleen de grofbollige irissen geschikt voor. Golden beauty zien we daarom niet meer terug in het assortiment. Door in Portugal en Nederland te telen, heeft Veco 9 maanden per jaar productie.

   

  Goed klimaat voor een goede kwaliteit

  Kwekerij Veco staat voor kwaliteit en een veelzijdig assortiment. De iris groeit het beste bij een voor haar zo optimaal mogelijk klimaat. Als het klimaat goed is, krijg je uiteraard een goede kwaliteit. In Portugal zijn in de maanden december t/m april de nachten minder koud dan in Nederland. Daarbij is het winterse klimaat over het algemeen een stuk warmer. Dit warme klimaat zorgt voor mooie grote volle knoppen. Daarnaast is het ook weer niet té warm in het voorjaar door de Atlantische Oceaan die zorgt voor een koud briesje.

  Dat er in Portugal geteeld wordt, is nog het resultaat van een groep studenten. Een zwager van Erik teelt radijs en hij liet een groep studenten tien jaar geleden uitzoeken in welk Zuid Europees gebied op grote schaal radijs geteeld kon worden. Om deze reden ging Erik een keer mee naar Portugal en testte daar zijn irissen. De irissen kregen veel wortels en een geweldige kwaliteit. Dat proefde naar meer! Nadat er een team op de teelt gezet kon worden om de teelt te begeleiden,werd de hoofdproductie van Veco verplaatst naar Portugal.

   

  Uit de volle grond

  De irissen worden in de volle grond geteeld, in plastic tunnels zonder extra belichting of warmte. Deze tunnels beschermen het gewas tegen de ergste weersinvallen. Het gewas heeft weinig meststoffen nodig, omdat het alle energie uit de bol haalt. Zo is het een product dat weinig nodig heeft om tot een mooie bloem te groeien, als het klimaat maar goed is!

  Op het moment dat de iris wordt gesneden, heeft ze dan ook genoeg energie om mooi te bloeien op de vaas. Vanuit Portugal worden de bloemen droog vervoerd naar Nederland in een gekoelde vrachtwagen. De temperatuur is zo’n 4 graden Celsius. Zodra de bloemen in Nederland zijn worden de bloemen voorbehandeld met Chrysal BVB. Dit bacteriedodende middel en het groeihormoon zorgen ervoor dat de houdbaarheid wordt verlengd en dat de knoppen gestimuleerd worden om open te gaan.

   

  Kraamkamer

  Erik heeft een goede samenwerking met verschillende veredelingsbedrijven. Zo krijgt hij nieuwe soorten van Maveridge International, Lelies Tulpen en Irissen veredeling en van Worldflower. Zo in totaal teelt Erik 6 verschillende soorten. Ieder jaar worden er in de kraamkamer in Portugal vele soorten getest. In de afgelopen tien jaar hebben er wel 200 verschillende soorten gestaan. In Portugal worden ze getest en bij een mooie productie kan de iris in het assortiment worden opgenomen.

   

  FloraPodium, 11 april 2019

  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube