Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Iris germanica

  Kalender

  De Iris germanica is ongeveer 3 weken beschikbaar; van begin tot eind mei.

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  “Een uit de hand gelopen hobby”, is hoe Erwin Joosten van Iriskwekerij Joosten de kwekerij beschrijft. Samen met zijn ouders runt hij het bedrijf. Zijn moeder heeft de kwekerij  ongeveer 30 jaar geleden opgestart toen ze een collectie kon overnemen van een kenner. Waar ze ooit begon met 30 verschillende soorten, is er nu een prachtige tuin ontstaan waar meer dan 900 soorten Iris germanica te vinden zijn.

   

  Baard-iris

  Iris germanica wordt ook wel de ‘baard-iris’ genoemd vanwege  de baard die op de onderste bladeren groeit. De baard bestaat uit stuifmeeldraden die bedoeld zijn om hommels te lokken. De Irissen komen oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied en komen veel in Frankrijk voor. De iris heeft vaak meerdere bloemknoppen op één steel  maar als de bloemen eenmaal open zijn bloeien ze niet heel lang. Het is daarom een extra bijzonder product, want hij laat zich maar even zien. Als het product geen baard heeft, is het ook geen echte baard-iris. Je kunt de baard op de foto’s heel goed zien!

   

  Wisselende bloei          

  De Iris germanica voor de snijteelt bloeit in mei voor een periode van drie tot vijf weken, daarna is het seizoen weer voorbij. Het weer is van grote invloed op de exacte bloeiperiode van het product. In die periode wordt er iedere dag wordt een ander product gesneden en dit betekent dan ook dat er iedere dag een ander product op de markt komt. Het is daarom een onmogelijke taak om één product in de spotlight te zetten! Daarom laten wij op de foto’s een uitgebreid assortiment van het product zien.

   

  900 soorten

  Hoe komt het dat er wel 900 verschillende soorten zijn? Tegenwoordig wordt de Iris germanica misschien niet meer veel veredeld, maar vroeger zeker wel. Vooral in Amerika werd er geld geïnvesteerd om dit mooie product te veredelen. Toch waren het vooral de hobbyisten die 900 soorten hebben weten te veredelen. De familie Joosten is dus aan het verzamelen gegaan en heeft een prachtige collectie in de tuin. Deze collectie valt ook onder de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen. Bij deze vereniging staat het keuren en het registreren van nieuwe rassen bloemen en planten centraal.  

   

  Bijzondere kleuren

  De Iris germanica heeft hele bijzondere kleuren. Er zijn felle en helderen kleuren die passen in ieder boeket. Er zijn ook bloemen die ‘pasteltinten’ hebben en daardoor een hele ´sjieke´ uitstraling hebben. Deze producten zien wij graag in een mooi bruidsboeket of een bijzondere corsage.

  Het product is zo excentriek met een hele eigen vorm en met die gekleurde baard; daar kan elke bloemist wat moois mee maken!

   

  joosten

  De teelt

  Heel even waan je je in een andere wereld als je naar kwekerij Joosten rijdt. Lange velden met mooie bloemen komen je tegenmoet. Net vóór de periode dat de Iris germanica in bloei staat, bloeien de tulpen. De reis naar de kwekerij was voor ons dan ook een mooi uitje langs die prachtige velden. Hoewel de Germanica pas na de tulpen bloeit, bloeien er wel al korte soorten irissen tegelijk of tegen het einde van de tulpenbloei.

   

  Plantenteelt en snijbloementeelt

  De kwekerij bestaat uit twee verschillende onderdelen. Enerzijds wordt er op grote schaal een beperkt aantal soorten irissen gekweekt voor de groothandel. Hiervoor is ongeveer 2 hectare beschikbaar. Anderzijds is er een showtuin van 2400 vierkante meter. Hier kan iedereen genieten van de rijkdom van de planten. De kwekerij is vooral groot in de teelt van planten; dit is eigenlijk de corebusiness van het bedrijf. Het telen van snijbloemen blijft een uitdaging doordat niet alle bloemen tegelijk bloeien. Bovendien ligt de kwekerij ligt niet dicht bij één van de veilingen, dus het transport op een goede manier regelen is ook altijd een hele puzzel. Een hele reis afleggen voor één emmer is natuurlijk niet rendabel.

   

  Moeilijk product voor de verkoop

  Dat de Iris germanica moeilijk is voor de teelt, dat hebben we net kunnen lezen. Het product is maar een korte periode op de markt en iedere dag gaat een andere soort bloeien die dan gesneden kan worden. Het is altijd maar afwachten wat er beschikbaar is en dat maakt het soms lastig om ze goed te verkopen.

  De irisplant is, anders dan de gewone iris, een knolgewas. Ze houdt absoluut niet van water en wordt daarom op ruggen gezet (dit zijn grondheuvels) waardoor het water beter weg kan lopen. Het product houdt verder van veel zon en een kalkrijke grond. Gelukkig zijn de velden bij de kwekerij daarvoor uiterst geschikt. De knollen worden na de bloei gerooid en de oude knollen worden weggegooid. De nieuw gevormde knollen worden verkocht of weer geplant. De knol bloeit ieder jaar maar produceert pas na twee jaar goede stelen die gesneden kunnen worden.

   

  Selectieproces               

  De eerste bloemen komen van de vroege planten. Deze stelen zijn echter niet geschikt voor de verkoop omdat ze te klein en te laag blijven. Deze snijbloemen staan dus mooi in de tuin te bloeien, maar kunnen helaas niet verkocht worden. Het is dus een heus selectieproces om te bekijken welke van de 900 soorten wel en niet geschikt zijn voor de snijbloementeelt. Hier is het bedrijf dan op dit moment ook hard mee bezig. Wij hebben in ieder geval alvast een prachtig assortiment Germanica´s gekregen van kwekerij Joosten om op de foto te zetten.

   

  FloraPodium, 9 mei 2019

  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube