Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Iris 'Blue Magic'

  Kalender

  Iris 'Blue Magic' is het hele jaar beschikbaar. 

  Image

  In de schijnwerpers

  Op één van onze social mediakanalen werden we gevraagd of we ook eens iets met irissen willen doen! Als we zo enthousiast benaderd worden door een kweker, dan willen we daar natuurlijk heel graag eens kennis mee maken. We gingen op bezoek bij Flowers Tuinbouw B.V., waar we warm ontvangen werden door Zülküf Arslan en zijn oom Ferhat Arslan!

   

  Flowers Tuinbouw B.V.

  Flowers Tuinbouw B.V. is een echt familiebedrijf, opgericht door Ismail Arslan (de vader van Zülküf) en Ferhat Arslan (de oom van Zülküf). Zo’n 45 jaar geleden is Ismail vanuit Turkije naar Nederland gekomen. Vijftien jaar later heeft hij zijn broer Ferhat ook naar Nederland gehaald. Beiden zijn vanaf het eerste moment werkzaam geweest in de glastuinbouw.
  Tweeëntwintig jaar geleden kregen zij de kans om een eigen kas te huren en daar begon het avontuur van waaruit Flowers Tuinbouw B.V. is ontstaan.
  Naast irissen worden er in de zomermaanden violieren geteeld. Op deze manier kan er jaarrond werk geboden aan het personeel. Ook Zülküf, zijn broers en neef werken hard mee in het bedrijf naast hun studie en andere baan.

   

  Iris Blue Magic

  De Blue Magic is één van de meest bekende iris soorten. Volgens Ferhat ook het enige soort, samen met de White Magic dat je ook goed binnen kunt telen. De meeste andere soorten zijn daar niet geschikt voor. Oorspronkelijk komt de iris uit het Middellandse Zeegebied. De bloemen worden heel rauw gesneden, maar eenmaal open is het een prachtige bloem om te zien.

  logo flowers tuinbouw

  De teelt

  Meester in de planning

  Door vallen en opstaan hebben Ferhat en Ismail zich de iris-teelt helemaal eigen gemaakt. Ferhat is in de loop der jaren een echte meester geworden in het plannen en aansturen van het gewas. Op deze manier kan er heel efficiënt geteeld worden en is er jaarrond een stabiele productie. Per jaar worden er ongeveer acht miljoen irissen gebroeid; het grootste deel binnen, in de zomer maanden ook buiten. Negentig procent van de teelt bestaat uit ‘Blue Magic’, de andere tien procent ‘White Magic’. Dit zijn er relatief weinig omdat er weinig bollen te vinden zijn en de markt een grote hoeveelheid ‘White Magic’ niet aankan.

   

  Teelt

  Het telen van de bol gebeurt bij een bollenteler. Dit is een proces van twee jaar. Van elke ‘moederbol’ komen twee babybollen, klisters genaamd. Deze klisters gaan terug de grond in om nog een jaar door te groeien, de moederbol wordt verkocht aan de kwekers die de bloemen broeien.
  Het telen van Irissen is lichamelijk behoorlijk zwaar werk. Het poten, het oogsten en verwerken gaat allemaal met de hand; vanaf het aanpoten tot het oogsten duurt het hele proces ongeveer 8 weken.
  De geoogste bloemen worden in de schuur ontdaan van hun bol, daarna geselecteerd op rijpte en gebost.

   

  Kwaliteit

  Flowers Tuinbouw B.V. is MPS A en Global Gap gecertificeerd. Eén keer per jaar wordt de grond gestoomd en er hoeven weinig bestrijdingsmiddelen gebruikt te worden bij dit gewas.
  De kwaliteit en bloeigarantie staat voorop bij Flowers Tuinbouw B.V. Zij waren dan ook als één van de eersten begonnen met het voorbehandelen van de irissen. Deze voorbehandeling is voor de houdbaarheid van de irissen heel belangrijk en de bloemen zullen dan ook nóóit zonder deze behandeling de deur uit gaan, hoe graag een klant ze ook wil hebben.

   

  Tip van de kweker

  Irissen zijn bloemen die vrij rauw gesneden worden. Ferhat gaf de tip om een beetje suiker in het water op te lossen voordat de bloemen in de vaas gaan. De suikers stimuleren de bloei en de kleur wordt nóg mooier!

   

  FloraPodium, 10 maart 2022

  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube