Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  'Wedding & Events'

  Inspiratie Pagina

  Op deze pagina geven wij u steeds een klein inkijkje in de wereld van de Wedding en Events bloemen. Dit kan op verschillende manieren; een bijzonder product waarvan we vinden dat deze bijzonder geschikt is voor evenementen, maar ook wetenswaardigheidjes en nieuwtjes, en vooral ook foto’s van bloemenarrangementen en decoraties ter inspiratie. Heeft u iets bijzonders gezien of gemaakt en wilt u het met ons delen? Stuur dan uw foto’s naar: info@florapodium.com.

  Image

  Nerine elegance

  Kwekerij Tunezo

   

  Ben Jansen is de eigenaar van kwekerij Tunezo (Tulpen, Nerine en Zomerbloemen). Ben heeft zich gespecialiseerd in het telen van mooie exclusieve producten. Wij nemen dan ook graag een kijkje bij hem op de tuin, waar we al eerder kennis mochten maken met een bijzondere dubbele Scabiosa caucasica, de mooie Campanula lactiflora en prachtige nieuwe soorten Eremurus. Alleen het beste is goed genoeg!

  Vandaag namen Ben en zijn vrouw Wapke ons mee naar de kas waar een aantal soorten Nerine elegance geteeld wordt. Er zijn een aantal grote verschillen tussen de Nerine elegance soorten en de Nerine bodenii soorten. De elegance heeft (volgens Ben) mooiere kleuren in haar palet, heeft langere stelen en heeft een prachtige glans op het bloemblad. Ze bloeit over het algemeen ook eerder dan de bodenii soorten. Het is echt een onderscheidend product.

  Ben laat al zijn Nerine soorten verder doorrijpen op de bol dan dat de meeste andere kwekers doen. Ben richt zich op het hoog segment binnen Europa. Omdat dit transport op water gaat en niet in dozen, komt dit zeker de kwaliteit ten goede en ook beschadigen de gesprongen bloemen niet. Daarbij hebben de bloemen veel meer energie van de bol meegekregen, doordat ze later gesneden zijn. Dit komt ten goede aan de houdbaarheid. 

  Voor de teelt van de Nerines werkt Ben sinds een aantal jaar nauw samen met Bas van Keulen, zijn overbuurman. Bas richt zich voornamelijk op het veredelen en telen van grote aantallen, Ben richt

  zijn aandacht meer op het selecteren van nieuwe soorten en het telen van deze unieke soorten op kleinere schaal. Samen zetten zij nieuwe soorten op de markt en gaan nieuwe uitdagingen aan op het gebeid van teelttechnieken. Hoe krijg je op een zo duurzaam mogelijke manier de langste en dikste stelen?

  Bas en Ben namen ons mee naar hun ‘testbed’. Daar staan zo’n 100 soorten Nerine, in zeer kleine aantallen. Uit dit bed selecteren de mannen de beste soorten. Daarbij kijken ze naar lengte van de steel. Hoeveel bloemen geeft een tak? Zijn het dikke stelen, rechte stelen of kromme stelen? Ook het bloeipercentage en de “presentatie”. Een bloem mag niet openspringen in de knop. Dit is niet gunstig voor de export.

  Een nieuw soort Nerine ontstaat niet zomaar. Nadat de bestuiving heeft plaatsgevonden, wordt het zaadje geplant. Deze blijft in de grond totdat de bol groot genoeg is. Pas na drie tot vier jaar komt de eerste bloem op. Het is altijd een verrassing wat voor kleur dat is. Als de bol groot genoeg is, wordt de bol vermeerderd. In het testbed staan soorten die in 2010 bestoven zijn. Acht jaar verder zijn er genoeg bollen om een testbedje te maken. Na de selectie, kan het zo nog eens twee tot vier jaar duren, voordat een soort in grotere aantallen geproduceerd kan worden.

   

  FloraPodium, 13 september 2021

  Image
  Image
  Image
  This image for Image Layouts addon
  Nerine elegance 'Magenta Charm'
  Image
  This image for Image Layouts addon
  Nerine elegance 'Salmon Twinkle'
  Image
  This image for Image Layouts addon
  Nerine elegance 'Velvet Charm'
  Image
  This image for Image Layouts addon
  Nerine elegance 'Pink Fire'
  Image
  This image for Image Layouts addon
  Nerine elegance 'Coral Charm'
  Image
  This image for Image Layouts addon
  Nerine elegance 'Pink Charm'
  Image
  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us