Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Hydrangea 'Light my Fire' 

  Kalender

  Hydrangea 'Light my Fire' is nieuw en in kleine aantallen beschikbaar. 

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  De broers Sonneveld zijn al een paar maanden druk in de weer met hun productie, maar voor de markt gaat het Hydrangea (classic) seizoen nu pas echt goed beginnen! Hydrangea’s, of hortensia’s zoals ze ook genoemd worden, zijn er in vele verschillende kleuren, maten, soorten en vormen. Het zijn bloemen die wereldwijd enorm populair zijn en dan ook veelzijdig ingezet worden bij bruiloften, evenementen of als decoratie in huis.

   

  Sonneveld Hydrangea

  Piet, Henk en Steve Sonneveld; drie broers afkomstig uit een tuindersfamilie. Hun opa, vader en ooms teelden groente. Eind jaren ’90 werd er een klein hoekje hortensia geïntroduceerd. Toen tien jaar later groente steeds meer massaproductie werd, besloten veel kwekers over te stappen naar de sierteelt. Voor de broers Sonneveld was de keuze dan ook snel gemaakt; in 2007 werd er afscheid genomen van de paprika’s en werd het specialisme in het telen van hortensia’s voortgezet.

  Vandaag de dag telen de broers op 6,5 hectare, van maart tot januari, een breed assortiment hortensia’s. Vijf jaar geleden werd daar de teelt van de Helleborus aan toegevoegd, die met een productie van december tot maart heel mooi aansluit op de rustperiode van de hortensia.

   

  Proefbedden

  Henk nam ons mee voor een rondje door kas. We namen een kijkje bij de proefbedden waar Henk enthousiast vertelde hoe zo’n selectie van een toekomstig soort in elkaar zit. Het belangrijkste is eigenlijk om niet te aarzelen soorten af te stoten. Alleen soorten die écht meerwaarde bieden op alle vlakken, dus groei, teelt, kleur, houdbaarheid etc, worden opgeschaald en gaan door naar een volgende selectie. Het duurt zeker vijf tot zes jaar voordat een soort in de markt gezet kan worden.

   

  Light my Fire

  Eén van de nieuwe soorten die Sonneveld Hydrangea dit jaar heeft is ‘Light my Fire’; een bijzonder gekleurde hortensia die ook ons gelijk opviel tijdens de rondleiding. Light my Fire is een meerkleurige bol, die eigenlijk niet te omschrijven is. Wit/groene bloembladeren met een vurig rode rand, die in de classic variant nóg vuriger wordt. Echt een soort met meerwaarde!

  De broers hebben een paar bedden van dit soort staan en de eerste snee is al gesneden. Toch is de plant al flink op weg met de groei voor een volgende snee. Henk verwacht deze over een maand of twee.

   

  sonneveld hydrangea logo

  De teelt

  Eigenwijze planten

  Tegenwoordig kunnen kwekers het klimaat in de kas heel nauwkeurig sturen. Toch is de Hortensia een tikkeltje eigenwijs, waardoor het niet mogelijk is om jaarrond productie te leveren. Hortensia’s gaan ’s winters in rust. Ze stoppen met groeien en laten hun blad vallen. De scheuten die aangemaakt zijn in het najaar verhouten in de winter en zodra de kas weer een beetje opgestookt wordt in januari, groeit de tak verder. Als deze vroege soorten op tijd geoogst worden, kunnen ze later in het jaar nog een tweede keer gesneden worden. Het ene soort is wel geschikt om vroeg te snijden, andere soorten niet.

   

  Wow-factor

  Piet, Henk en Steve vinden het belangrijk om de markt te kunnen voorzien van een breed aanbod. Van de vroege soorten, die gesneden worden van maart tot juli, hebben de broers meerdere vakken met vele verschillende kleuren. Hun streven is om in een  breed  tijdvak een zo breed mogelijk pakket aan te kunnen bieden. “Bloemen wekken emotie op, als iemand een bos ziet moet deze een ‘wow-factor’ hebben, anders laten mensen hem staan”, zegt Henk .“Wij willen deze wow-factor terug laten komen in onze bloemen en dat gebeurt al vanaf het begin. Het oogsten, het verwerken, de sortering, de karvulling; het hele plaatje moet gewoon goed zijn”!

   

  FloraPodium, 30 juni 2022

  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube