Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Hydrangea Classic 'Ruby Red Aubergine'

  Kalender

  De Hydrangea Classic is vanaf oktober beschikbaar zolang de voorraad strekt. Meestal is het product in december nog beschikbaar.

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Hydrangea is een ontzettend gewild product onder bloemisten omdat het in vele soorten en maten beschikbaar is. De grote magische bollen verrassen je steeds opnieuw door de kleurverandering die ze per seizoen doormaken. Meesters in het telen van de Hydrangea zijn vader Paul en zijn zonen Richard en Bob. Samen hebben zij het bedrijf Pico Bello 7 jaar geleden opgericht. Zij lieten ons zien hoe je optimaal van de plant gebruik kunt maken, zodat je ieder seizoen mooie kwaliteit snijbloemen hebt met een volle bol in de meest mooie kleuren. Het geheim van hun succesvolle bedrijf? Leergierig zijn en de uitdaging aangaan!

   

  Schutbladeren

  Het zijn niet de bloemen zelf van de Hydrangea die deze prachtige kleuren geven, maar de schutbladeren van de bloemen. De kleine bloemetjes in het midden van deze schutbladen verwelken al na een paar dagen nadat ze open zijn gegaan. Een van de kenmerken van de producten van kwekerij Pico Bello zijn de volle, dichte bollen gevormd door de vele schutbladen. Hierdoor zijn deze bollen dik, stevig en van zware kwaliteit. Hydrangea’s worden door bloemisten vaak gebruikt voor het opsteken van kransen, en daar lenen de soorten van Pico Bello zich erg goed voor! Daarnaast is door de royale bolle vorm deze bloem ook erg geschikt voor groot, opvallend en tonend bloemwerk en door de vele romantische kleuren ook heel goed te gebruiken in bruidsarrangementen.

   

  Hydrangea Classic 'Ruby Red Aubergine' in de schijnwerpers

  Deze week staat de Hydrangea Classic Ruby Red ‘Aubergine’ in de schijnwerpers van het FloraPodium. Dit soort wordt ook wel ‘Chocolate’ genoemd, en dat is niet voor niets. Deze donkere bol is een echte verschijning in de herfst en kleurt van aubergine paars naar donker chocolade bruin bij bepaald lichtinval. Je kunt dit goed terug zien op de foto’s die we gemaakt hebben.

  Een Hydrangea wordt een classic variant op het moment dat deze door het seizoen is doorgekleurd. Deze bloemen zijn harder en hebben een donkere rand in de bloem. Vaak zijn deze soorten ook heel geschikt om te laten drogen. Pico Bello teelt momenteel elf verschillende variëteiten, maar brengt deze op wel vijftig verschillende manieren op de markt. Al deze soorten hebben op hun beurt weer eigen behoeften.

  Het indrogen van een hortensia kan alleen met een doorgekleurde (classic) Hortensia. Deze bloemen zijn vaak groen met een rode of paarse rand. Zet de bloemen op water totdat deze na een aantal dagen ‘knisperig’aanvoelt en het blad slap gaat hangen. Op dat moment haal je het water uit de vaas en pluk je het blad van de steel, zodat de Hortensia verder kan indrogen. Op deze manier kunt u maandenlang van uw hortensia genieten.

  logo picco bello

  De teelt

  Best bijzonder, de mannen nemen het woord ‘familiebedrijf’ wel erg letterlijk. “Wat is het specialisme van iedereen?” vroegen wij ons af. Paul legde ons uit dat hun specialisme vooral is dat ze altijd van elkaar weten wat ze bezig houdt. De mannen telen Hydrangea’s op 6.1 hectare grond, waarbij zij op ieder facet kwaliteit willen leveren. Het is geen bedrijf dat veel verschillende soorten wil telen, maar juist kwaliteit willen leveren op de soorten die ze al hebben.

   

  Bedrijfswaarden

  Paul gaf ons een rondleiding binnen het bedrijf en vertelde daarbij de kernwaarden van hun bedrijfsvoering. Als bedrijf vinden zij het erg belangrijk om een product te leveren dat bij haar prijs past. Daarbij hoort ook het leveren van de juiste productinformatie, zodat je nooit dingen belooft die je niet kunt waarmaken. Dit betekent transparant zijn en geen valse verwachtingen scheppen rondom de teelt. Een bol die verkocht wordt met een doorsnede van 20 cm, is dus ook echt een bol van 20 cm! Dat ze dit kunnen garanderen heeft ook alles te maken met het strenge selectieproces wat in de volgende alinea wordt toegelicht.

   

  Kwaliteit voorop

  Het bedrijf heeft een uitermate secuur selectieproces. Het selecteren en knippen van de bloemen wordt altijd door dezelfde mensen uitgevoerd, iedere dag opnieuw. ’s Morgens starten er twee van de personeelsleden met een rondje door het gewas om de eerste Hydrangea’s te knippen. De bloem wordt altijd geknipt als deze rijp is en daarna wordt pas gekeken bij welke lengte en maat de bol hoort.

   

  Actief telen

  Voor de mannen van Pico Bello is het de kunst om actief te telen, dat houdt in dat het team actief bezig is om het gewas te stimuleren. Vanaf augustus wordt de kas verwarmd zodat de lucht droog blijft, dit voorkomt onder andere smet in de bloem bollen. Ook worden de planten actief gehouden met voedingssupplementen, waardoor de hardheid van de bol gestimuleerd wordt. Dit is aan de kwaliteit af te zien! Je kunt niet door de Hydrangea’s heen kijken, het gewas zit vol bloembollen. Door middel van lucht en voeding worden de planten precies gestuurd, zodat ze intense kleuren en goede kwaliteit kunnen waarborgen.

   

  Een teelt van 9 maanden

  Negen maanden lang kan er van de plant gesneden worden, waarna deze wordt gesnoeid. In het voorjaar groeien dan de eerste nieuwe bollen. Pico Bello heeft niet de ambitie om zoveel mogelijk soorten te telen. Ze richten hun teelt op een aantal soorten en snijden hiervan het hele seizoen. Door beetje bij beetje van de plant te snijden, blijven er een aantal stelen per plant over die kunnen doorkleuren in de herfst. Het is niet mogelijk om alle bollen te laten doorkleuren naar deze classic variant. Het gewas zou dan veel te vol staan. De classic heeft veel licht nodig, anders verkleurt de bol niet.

   

  FloraPodium, 03 oktober 2018

  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube