Florapodium

en nl

  Deze week bij Florapodium

  Hyacinthus 'Johanna'

  Image

  Oorsprong

  De Hyacint is een bolgewas, ontstaan vanuit de aspergefamilie; de Asparagaceae. Oorspronkelijk komt de plant uit het Middelandse Zeegebied (Midden-Turkije tot Libanon). Halverwege de 16e eeuw kwam deze teelt naar Europa, eerst in Frankrijk. In deze tijd was dit prachtige bloemetje zeer exclusief en alleen voor de elite weggelegd. Gelukkig is dat in deze tijd wel anders. Ook in Nederland wordt de Hyacint intussen in grote getallen geteeld en kan iedereen het voorjaar in huis halen met dit vrolijke, heerlijk ruikende bloemetje.

  De Hyacint is vernoemd naar de prins Hyakinthos. We nemen u mee in het romantische, maar tragische verhaal over het ontstaan van de Hyacinth vanuit de Griekse mythologie.

  Volgens deze mythe waren zowel de Zonnegod Apollo als de Westenwindgod Zephyros verliefd op de prins Hyakinthos. Helaas voor Zephyros, verkoos Hyakinthos Apollo boven hem. Toen op een dag Apollo en Hyakinthos aan het discus werpen waren, heeft Zeprhyros de discus uit koers geblazen en werd Hyakinthos geraakt aan zijn hoofd en stierf.

  Apollo was ontroostbaar. Hij schiep uit het bloed van zijn geliefde Hyakinthos het plantje genaamd Hyacinthus. De nagels van de Hyacint zijn ontstaan vanuit zijn tranen.

  Het lichaam van Hyakinthos heeft Apollo begraven op een heuvel bij de tempel Amyclae. Dat ligt zo’n 7 kilometer bij Sparta vandaan. Hier werd nog lang door de Griekse bevolking het Hyakinthos Festival gevierd. Een festival van drie dagen, waarbij de eerste dag van het feest in het teken stond van de rouw, de andere twee dagen vierde men zijn hergeboorte.

  De Hyacint staat symbool voor sportiveit en trots, vrede en schoonheid. Maar door deze prachtige ontstaansgeschiedenis, heeft deze bloem toch ook wel een heel romantische achtergrond. In de religie heeft deze geurende bloem zijn romantiek behouden. Hier betekent de Hyacint “zachte liefde”. Deze bloem is door zijn betekenis dan ook uitermate geschikt om te gebruiken in bruidswerk.

  Kortom, de Hyacint is buiten het feit dat het een prachtige, sterke en ontzettend lekker ruikende bloem is, ook symbolisch gezien heel geschikt om aan jouw grote liefde cadeau te geven.

  Video

  Verzorging

  De beste bewaartemperatuur voor de Hyacint, tijdens transport of in de winkel, is tussen de 10 en 18 graden Celsius.

  De meeste Hyacinten worden droog aangeleverd. Laat ze eerst goed volzuigen met water voordat ze in de vaas gezet worden.

  Gebruik een schone vaas en vul deze met koud water. Hyacinten hoeven niet aangesneden te worden. Het is juist beter om de bolbodem aan de steel te laten zitten. Hierdoor blijft de steel steviger, blijven de bloemen langer houdbaar en wordt de kleur van de bloemen veel mooier.

  Image

  Kalender

  Beschikbaar van december tot en met mei/

  Lengte: 30/32 centimeter, met minimaal 30 nagels
  Grammage: nvt
  Vbn code: 113004
  Barendsen kleurcode: 224 licht magenta

  De kweker en zijn product

  G.de Wit & Zn is een echt familiebedrijf. Al meer dan 30 jaar zijn zij gespecialiseerd in het produceren en leveren van een hoogwaardige collectie snijhyacinten. De kwekerij is gelegen in Lisse, in het hart van de Bollenstreek van Nederland.

  Het grootste deel van hun bollen komt uit eigen kwekerij. Zo weten ze precies wat de bol aan voedingsstoffen en behandelingen heeft gehad. Hierdoor kunnen zij de garantie geven dat de Hyacinten duurzaam geteeld zijn.

  Sinds 2010 is het bedrijf dan ook MPS A/B/C gecertificeerd.

  Hyacinthus Johanna is een sterke hyacint met een mooie diep roze kleur en stevige nagels. Johanna is een vrij nieuw soort en wordt nog maar door twee kwekers op de markt gebracht, waaronder G.de Wit & Zn.

  De Hyacinten worden binnen geteeld. De bollen worden geplant in kratten, die hoog op elkaar worden gestapeld. Vervolgens worden deze in een vrij donkere, koude cel (6 graden Celsius) geplaatst. Met een week of twee/drie zijn de hyacinten zo’n 25/30 cm groot en worden ze uit de cel gehaald. Door het tekort aan licht is het blad erg geel van kleur.

  Eenmaal uit de koude cel, worden de kratten verplaatst naar een vol verlichte schuur. Hier is het zo’n 14 graden Celsius. De Hyacinten blijven in de kratten staan, maar deze worden wel afgestapeld. Hierdoor krijgen de planten een flinke dosis licht, waardoor het blad mooi groen wordt, de nagels mooi roze kleuren en de plant goed door kan groeien.

  Als de Hyacinten rijp genoeg zijn om geoogst te worden, worden ze uit de kratten gehaald en opgestapeld op tafel.

  Vervolgens gaan de bloemen op de lopende band, waar ze door een machine gaan, die de bol verwijdert van de steel. Vergelijk het met klokhuis verwijderen uit een appel, maar dan andersom. De bolbodem blijft aan de steel zitten, dit is belangrijk voor de houdbaarheid van het product. Hyacinten worden met vijf stelen gebost en daarna met vijf bossen verpakt.

  745076f9 76bd 4ded afab 4362bd4eca3d

   

  FloraPodium, 07 februari 2018

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube