Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Hyacinthus 'Dark Ocean' 

  Kalender

  De Hyacinthus 'Dark Ocean' is beschikbaar van januari tot begin mei. 

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  In januari vonden de jaarlijkse CNB Bloem- en relatiedagen plaats. Hierbij staat altijd de keuring van lelies, tulpen, narcissen, muscari’s en hyacinten centraal. Een uitgelezen kans voor FloraPodium om inspiratie op te doen en te zien wat het voorjaar aan mooie producten brengt. Het CNB staat voor Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale en is de grootste marktplaats voor de handel in bloembollen, knollen en vaste planten. Tijdens het evenement viel ons oog op een soort dat in de prijzen is gevallen: Hyancinthus ‘Dark Ocean’. Ze is donkerder dan de bekende ‘Delft Blue’. We gingen voor deze FloraPodium editie op bezoek bij kwekerij Van Noort Hyacinten om het verhaal achter dit product te horen.

   

  Opgevallen

  Dat de ‘Dark Ocean’ dit jaar de prijs won van ‘beste hyacint op vaas’, kunnen wij ons zeker in vinden. Op de beurs viel dit product op door de diep blauwe kleur van de nagels (de bloemetjes). Deze zijn bij ‘Dark Ocean’ veel donkerder dan de nagels van ‘Delft Blue’. Het product stond erg mooi op de vaas en daarbij was de hyacint van mooie zware kwaliteit. Uiteraard wilden wij ook weten op welke punten het CNB besloten heeft dit product te verkiezen tot beste hyacint op de vaas.

  De hyacinth is tijdens de jaarlijkse keuring door de leden van de Commissie Nomenclatuur Afdeling Hyacint gekeurd. Wij spraken Bas Scholten, lid van deze commissie, waarom nu juist dít product in de prijzen is gevallen. Bas vertelde ons, dat er gekeurd wordt op zes eigenschappen van de bloem. Er wordt gekeurd op het stadium (de rijpheid van de bloem), de kleurvastheid (of alle nagels dezelfde kleur hebben of nog verkleuren), het aantal nagels, de blad/bloem verhouding, de lengte en stevigheid van de steel en als laatste de algemene presentatie.

  Over het algemeen was te zien dat de kwaliteit van de hyacinten dit jaar beter was dan vorig jaar. Dat is natuurlijk interessant! Waar ligt dat dan aan? Bas legt uit: “Het ene jaar broeien de producten beter dan het andere jaar. Dat heeft voornamelijk met het weer te maken. Als het zonnig is en de wind komt van de goede kant, kunnen de bollen beter ontwikkelen. Als het echt winter is en de wind komt uit het oosten, dan lijkt het of de natuur tegengehouden wordt”.

  “‘Dark Ocean’ viel op omdat hij in ‘perfect show-stadium’ was. Dat is wanneer alle nagels volledig op kleur zijn. Ook de lengte en bladbloemverhouding waren beter dan de andere kandidaten.” vertelt Bas.

   

  Hyacint met of zonder bol?

  Als de bloemen worden gebost, worden ze eerst ontdaan van hun bol. Alleen het binnenste gedeelte van de bol blijft aan de hyacint zitten. Het gedeelte dat de bloemisten/consumenten eigenlijk altijd weer eraf halen. Dat is juist verkeerd! Dat kleine stukje bol zorgt ervoor dat de hyacint goed zijn water op kan nemen op de vaas. Hyacinten kunnen niet zo goed samen met andere bloemen in een vaas. Uit de bol komt namelijk veel slijm en dat zorgt ervoor dat andere bloemen minder goed water op kunnen nemen.

  34188972 1377681375666536 8902942896475340800 n

  De teelt

  We spraken Ruud van kwekerij ‘Van Noort Hyacinten’, gevestigd in Voorhout: midden in de Bollenstreek! Het bedrijf werd in 1976 opgericht door de opa van Frank en Ruud. De broers broeien momenteel wel 15 soorten hyacinten.

  Telen is het vermeerderen van de bol, broeien is het in bloei trekken van de bollen.

   

  Broeien

  Op 1500 vierkante meter worden de hyacinten binnen gebroeid. Op de 2 hectare buiten worden de bollen geteeld. Doordat zij zelf telen, hoeven ze een kwart minder van de bollen zelf in te kopen. De overige drie kwart kopen ze in bij bollentelers. De bollen worden nu bijna volledig gebroeid op water. Je zag deze ontwikkeling eerder ontstaan bij de tulpen, maar andere teelten nemen deze nieuwe manier van telen over. Het voordeel is dat de hyacinten nu schoon blijven (minder zand etc. aan de stelen). Dit is gunstig voor de export. Als er nog grond/zand op de stelen zit, mogen ze in bepaalde landen niet geïmporteerd worden. Door middel van speciale broeitechnieken zijn ze in staat om het hele jaar hyacinten te broeien. Dat doen ze niet het hele jaar, omdat zomers de afzetmarkt zeer beperkt is, waardoor ze gekozen hebben voor een broeiperiode van 15 augustus t/m 15 mei.

   

  Bloem in de bol

  Als de bollen van het land komen, worden ze in een cel gezet die de bollen warm houdt (25 graden Celsius). In de warme cel ontwikkelt de bloem zich in de bol. Als de bol lang genoeg warmte heeft gehad dan kan deze worden geplant om vervolgens de koelcel in te gaan (6-9 graden). Hier gaat de bol wortelen en begint de bloem uit de bol te groeien. Omdat er geen licht is in de koelcel, zijn de hyacinten hier nog helemaal geel. Als de hyacinten lang genoeg zijn, dan kunnen ze de kas in (20-23 graden). Hier groeien ze uit tot hyacinten van ongeveer 30cm. Door het licht in de kas worden de hyacinten vanzelf weer groen. Na gemiddeld 7 dagen kunnen de bloemen geoogst worden.

   

  Vermeerdering

  Nadat de twee broers het bedrijf hadden overgenomen, hebben ze ingezet op automatisering en assortiment verbreding. Ruud en Frank hebben de laatste jaren onder andere veel tijd geïnvesteerd in het aanvoeren van een uniek assortiment. Nu zijn ze met een assortiment van 15 soorten meer in beeld. Net als bij de tulpen duurt het proces van vermeerderen ontzettend lang. Veredelen doen de broers dan ook niet zelf, maar ze hebben goede samenwerkingen met verschillende bollentelers. Ieder jaar worden nieuwe soorten getest in de broeierij. Als hier soorten tussen zitten die goed bevallen, dan wordt deze toegevoegd aan het assortiment. Maar soms zijn er nog erg weinig bollen beschikbaar van deze nieuwe soorten, waardoor het nog jaren kan duren voordat er een grote partij van beschikbaar is.

   

  Automatiseren

  Naast het verbreden van het assortiment hebben Ruud en Frank ook veel aan kwaliteit verbetering en automatisering gewerkt. Het bedrijf is nu bijna volledig geautomatiseerd. De bollen worden automatisch door het bedrijf naar de goede plek getransporteerd. Zo komen ze precies op het goede moment bij de bakken en hoeven ze niet meer met bakken te tillen. Dit werkt een stuk fijner! Verder wordt er bij het planten een tulpenmachine gebruikt om de bollen in broeibakken te zetten. In de toekomst kunnen we nog veel meer aanvoer van hyacinten van het duo verwachten, omdat in de nieuw gebouwde kas al een tweede laag wordt gebouwd waarop een tweede laag hyacinten kan groeien. Deze nieuwe kas voldoet ook aan het groenlabel certificaat. Dit betekent dat er op gebied van klimaat in de kas, energieverbruik en waterverbruik aan bepaalde milieueisen wordt voldaan, maar ook dat zaken als beperking van gewasbescherming (wordt niet gebruikt bij Van Noort) en lichthinder voldoende aandacht krijgen.

   

  FloraPodium, 28 februari 2019

  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube