Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   Hyacinthus 'Manhattan'

   

  Kalender

  De Hyacinthus 'Manhattan' is beschikbaar van februari tot begin mei. 

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  International Flower Network (IFN) is een bedrijf dat verschillende kwekers wereldwijd een stabiele, maximale verkoopondersteuning biedt. De kwekers worden op digitaal en marketing gebied ontzorgd. Sinds vorige maand heeft IFN een eigen tafeltje op het FloraPodium, waar de aangesloten kwekers elke week hún eyecatchers kunnen laten zien. Ruud van Noort, van kwekerij Van Noort Hyacinten bracht de Hyacint ‘Manhattan’ naar het FloraPodium. Een hele bijzondere dubbelbloemige hyacint waar wij graag meer over wilden weten.

   

  Van Noort Hyacinten

  Kwekerij Van Noort Hyacinten is in 1976 opgericht door de opa van de broers Ruud en Frank. Samen met hun moeder broeien zij in het hoogseizoen 15 soorten hyacinten. De hyacinten worden binnen gebroeid op 1.500 vierkante meter. Op de drie hectaren buiten worden de bollen geteeld. Telen is het vermeerderen van de bol, broeien is het in bloei trekken van de bollen.

  Doordat zij zelf ook bollen telen, hoeven ze een kwart minder van de bollen ergens anders in te kopen. De ontbrekende drie kwart kopen ze in bij bollentelers. De bollen worden in het hoofdseizoen volledig gebroeid op water. Je zag deze ontwikkeling eerder ontstaan bij de tulpen, maar andere teelten nemen deze nieuwe manier van telen nu over. Het voordeel is dat de hyacinten nu schoon blijven (minder zand etc. aan de stelen). Dat is gunstig voor de export. Als er nog grond/zand op de stelen zit, mogen ze in bepaalde landen niet geïmporteerd worden.

   

  In de spotlights

  ‘Manhattan’ valt gelijk op door de hele mooie diepblauwe kleur van de bloemen. Daarbij zijn de nagels van de Manhattan gevuld (dubbelbloemig), waardoor hij nog specialer is.

  De ‘Manhattan’ is veredeld vanuit de Dark Ocean, een soort dat we twee jaar geleden in de spotlights hadden op het FloraPodium.

  De Dark Ocean heeft in 2019 de CNB prijs gewonnen voor ‘Beste Hyacint op de vaas’. “De Manhattan is eigenlijk de Dark Ocean, maar dan de dubbelbloemige”, verteld Ruud enthousiast. Ondanks de bijzondere kleur en de bloemvorm is de ‘Manhattan’ nog niet heel bekend in de markt. ‘En dat is jammer’, zegt Ruud, ‘het is echt een mooie soort voor de handel, maar hij moet wat meer gezien gaan worden, hij is speciaal genoeg’.

  De Manhattan is een soort waar je lang plezier van kunt hebben. De nagels zijn groot, de bloemen zijn vol en hij staat lang mooi op de vaas. Thuis op de vaas zal de bloem een heerlijk voorjaarsgevoel in huis geven. De iets langere stelen maken de bloem ook heel geschikt voor een vrolijk voorjaarsboeket!

   

  34188972 1377681375666536 8902942896475340800 n

  De teelt

  Door middel van speciale broeitechnieken is het mogelijk om het hele jaar hyacinten te telen. Toch hebben de broers ervoor gekozen dit niet te doen. ’s Zomers is de afzetmarkt zeer beperkt. Vanaf half augustus tot één december worden er in kleinere aantallen een aantal soorten bollen gebroeid. Vanaf  één december tot half mei, het hoogseizoen, wordt er volop gebroeid.

   

  Teeltproces

  Als de bollen van het land komen, worden ze in een cel gezet die de bollen warm houdt (25 graden Celsius). In de warme cel ontwikkelt de bloem zich in de bol. Na deze warmteperiode worden de bollen in kisten geplant, waarna ze opgestapeld in een grote koelcel worden gezet. (6-9 graden).

  De bol begint te wortelen, de bloem begint haar groei vanuit de bol.  Zodra de hyacinten lang genoeg zijn,  worden ze naar de kas verplaatst (20-23 graden).

  Omdat er geen licht is in de koelcel, is het blad van de hyacinten nog helemaal geel, dit kleurt in de kas helemaal bij naar mooi groen, fris blad. Als de hyacinten zo’n 30 cm zijn, worden ze geoogst; dit duurt gemiddeld 7 dagen.

   

  Met of zonder bol

  Als de bloemen worden gebost, worden ze eerst ontdaan van hun bol. Alleen het binnenste gedeelte van de bol blijft aan de hyacint zitten. Het gedeelte dat de bloemisten/consumenten eigenlijk altijd weer eraf halen. Dat is juist verkeerd! Dat kleine stukje bol zorgt ervoor dat de hyacint goed zijn water op kan nemen op de vaas. Hyacinten kunnen niet zo goed samen met andere bloemen in een vaas. Uit de bol komt namelijk veel slijm en dat zorgt ervoor dat andere bloemen minder goed water op kunnen nemen.

   

  Vermeerdering

  Nadat de twee broers het bedrijf hadden overgenomen ruim tien jaar geleden, hebben ze ingezet op automatisering en assortimentsverbreding. Ruud en Frank hebben de laatste jaren onder andere veel tijd geïnvesteerd in het aanvoeren van een uniek assortiment. Nu zijn ze met een assortiment van 15 soorten meer in beeld. Net als bij andere bolgewassen duurt het proces van vermeerderen ontzettend lang. Veredelen doen de broers dan ook niet zelf, maar ze hebben een goede samenwerking met verschillende bollentelers. Ieder jaar worden nieuwe soorten getest in de broeierij. Als hier soorten tussen zitten die goed bevallen, dan worden deze toegevoegd aan het assortiment. Maar soms zijn er nog erg weinig bollen beschikbaar van deze nieuwe soorten, waardoor het nog jaren kan duren voordat er een grote partij van beschikbaar is.

   

  Automatiseren

  Naast het verbreden van het assortiment hebben Ruud en Frank ook veel aan kwaliteitsverbetering en automatisering gewerkt. Het bedrijf is nu bijna volledig geautomatiseerd en de bollen worden automatisch naar de goede plek getransporteerd. Zo komen ze precies op het goede moment bij de bakken en hoeven de mensen niet meer met bakken te tillen. Dit werkt een stuk fijner! Verder wordt er bij het planten een tulpenmachine gebruikt om de bollen in broeibakken te zetten. In de toekomst kunnen we nog veel meer aanvoer van hyacinten van het duo verwachten, omdat in de nieuw gebouwde kas al een tweede laag wordt gebouwd waarop een extra laag hyacinten kan groeien. Deze nieuwe kas voldoet ook aan het groenlabel certificaat. Dit betekent dat er op gebied van klimaat in de kas, energieverbruik en waterverbruik aan bepaalde milieueisen wordt voldaan, maar ook dat zaken als beperking van gewasbescherming (wat niet wordt gebruikt bij Van Noort) en lichthinder voldoende aandacht krijgen.

   

  FloraPodium, 04 maart 2021

  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube