Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Helleborus 'Penny's Pink'

  Kalender

  De Helleborus 'Penny's Pink is beschikbaar tot maart.

  Image
  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Lex van der Zwet, van kwekerij A.J.J. van der Zwet, teelt verschillende soorten seizoensbloemen. Kleine hoeveelheden, bijzondere soorten en nieuwe dingen uitproberen: dat is waar Lex blij van wordt! Hij begint dan ook te glunderen als hij over zijn zomerbloem Monarda praat, een toch nog wel onbekende zomer bloeier die hij in wel 10 verschillende variëteiten teelt. Deze winter is ons oog gevallen op de Helleborus ‘Penny’s Pink’. Een lichtroze grootbloemige Helleborus met een dikke stevige steel. Een sterk soort met een betere houdbaarheid.

   

  Kleine soorten

  Veertig jaar geleden begon Lex met het telen van Tulpen. Op het moment dat een product te ‘groot’ wordt in de markt, is de teelt niet meer rendabel voor Lex. Met 1 hectare grond kan hij niet concurreren tegen de grote kwekerijen. Maar dat wil hij eigenlijk ook helemaal niet. Lex geniet van de exclusieve, kleine soorten en probeert door middel van eigen veredeling nieuwe soorten op de markt te brengen.

   

  Snij-Helleborus

  Helleborus, ook wel nieskruid, kerstroos of winterroos genoemd, is een plant die eigenlijk vooral bekend is onder de tuinders. Een aantal weken geleden hebben wij de snij-Helleborus ‘Winter Fashion’ uitgelicht in een nieuwsartikel. De Helleborus is als snijbloem minder bekend onder de consumenten. De snijvariant is heel veelzijdig en is net als de planten in hele mooie kleuren en variëteiten verkrijgbaar. Snij-Helleborus is echt nog een exclusief product en wordt vooral gebruikt in het hoge segment. Voor ons een extra reden om dit bijzondere product onder de aandacht te brengen.

  De Helleborus is een echte winter/voorjaarsbloeier. Als alle tuinen kaal en grauw zijn, straalt de Helleborus in elke tuin. Zo ook de ‘Penny’s Pink’, van origine een echt tuinplant. Het bijzondere van ‘Penny’s Pink’ is dat dit soort ook als snijbloem heel geschikt is. Met haar dikke hoge stelen en rechtopstaande bloemen is zij een echte toevoeging aan het snijassortiment.

  Deze variëteit is geen Niger of Oriëntalis soort, maar wordt een Hybride genoemd. Dit is een kruising van verschillende soorten. Het blijft een mysterie wat deze soort precies is. Het is moeilijk te achterhalen.  

   

  Pionieren

  Het telen van Helleborus is en blijft pionieren. Lex was een van de eerste kwekers die de snij -Helleborus ging telen. Het is een product dat pas vijf jaar als snijbloem op de markt en pas vijf jaar in het veredelingsproces mee gaat. De snij-Helleborus staat met alles nog een beetje in de kinderschoenen. Verschillende omstandigheden tijdens de teelt kunnen effect hebben op de bloem. Denk aan luchtvochtigheid, temperatuur, meststoffen, water en ga zo maar door. Lex gaat alle uitdagingen en ontdekkingen met veel plezier aan. Vooral omdat hij het een prachtig product vindt.

   

  Houdbaarheid

  Het blijft een uitdaging voor de Helleborus kwekers om een goed houdbaar product te telen. De ene keer staan de bloemen ruim een week op de vaas, de andere keer maar een paar dagen. Geen kweker weet precies hoe ze het kunnen voorkomen. Omdat de Helleborus oorspronkelijk in koude gebieden voorkomt, verdampt de bloem in de warme huiskamers meer water dan de bloem weer kan opnemen. Om die reden gaat de bloem slap hangen. Hoe later in het seizoen, hoe warmer het buiten is, hoe houdbaarder het product wordt. De tip is om de bloemen opnieuw schuin aan te snijden en 3 seconden in Quick Dip te houden. Dit is een middel dat de voedselopname bevordert.

  Lex is perfectionistisch als het aankomt op zijn teelt en wilt alleen producten verkopen die een goede houdbaarheid hebben. Hij maakt daarom nu een selectie van de goede soorten met een betere houdbaarheid, waaronder ‘Penny’s Pink’, en haalt de overige soorten uit zijn assortiment.

  De teelt

  Vijf jaar geleden is Lex begonnen met het telen van snij-Helleborus. Een product dat toen net pas op de markt kwam. Als echte vakman kijkt Lex kritisch naar het product: “Het product verdient nog een beetje doorontwikkeling”. Hij probeert de omgevingsfactoren steeds te veranderen, zodat hij de teelt kan optimaliseren.

   

   Oriëntalis, Niger of Hybride?

  Helleborus heb je in verschillende soorten. We kennen natuurlijk allemaal de bekende Helleborus Niger varianten, welke ook een aantal weken geleden in de spotlight hebben gestaan. Dit is de meest bekende en meest gewilde soort. De Helleborus Oriëntalis is de meest kleurrijke variant onder de soorten. Deze zijn ook dubbelbloemig verkrijgbaar. Door jaren lange veredeling zijn er veel kleuren en vormen te krijgen. ‘Penny’s Pink’ is een Hybride soort. Zij is een kruising tussen verschillende soorten Helleborus, Lex weet niet precies van welke soorten dat dan is. Dat is het geheim van de veredelaar!

   

  Andere bloei momenten

  De Helleborus is een vaste plant die één keer per jaar bloemen geeft. De Oriëntalis, Niger en Hybride soorten worden allemaal op een eigen manier geteeld. Ook bloeien de soorten op een ander moment. De Niger soorten bloeien voor en rond de kerst. Na de kerstperiode komen de gekleurde Orientalis en Niger soorten in bloei. De gekleurde Helleborus is geweldig in een romantisch winters bruidsboeket.

   

  FloraPodium, 07 februari 2019

  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube