Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Gerbera pastini 'Venezia'

  Romantiek uit het verleden

   

  In de 18e eeuw wordt de waaier steeds meer en meer als communicatie middel gebruikt onder de elite. In die tijd mocht er niet meer over alles vrijuit gesproken worden, vooral voor de vrouwen golden strenge regels. Op het gebied van de liefde moest er heel wat achter gesloten deuren gebeuren. Door het gebruik van de waaier konden er discreet liefdesboodschappen over gebracht worden naar potentiele minnaars.

  Ook tijdens een feest of een bal werden de waaiers, tijdens de verschillende dansen, als belangrijk communicatiemiddel gezien. Naast de lichaamstaal van de vrouw kon zij hier belangrijke boodschappen mee overbrengen.

   

  • De waaier dicht bij je hart houden: “Je hebt mijn liefde gewonnen”.
  • Waaier half open op je lippen gedrukt: “Je mag me kussen”.
  • Je ogen bedekken achter de geopende waaier: “Ik hou van je”.
  • De geheel geopende waaier langzaam sluiten: “Beloof dat je met me trouwt”.
  • De waaier helemaal openen: “Wacht op me”.
  • Je linkeroor bedekken met de geopende waaier: “Verklap ons geheimpje niet”.

   

   

  Image

  Kalender

  De Gerbera pastini ‘Venezia’ is jaar rond verkrijgbaar.

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

   

  Over twee weken is het Valentijn. Er hangt een hoop romantiek in de lucht en de meest speciale rozen worden voor dit jaarlijks terugkerende evenement gepromoot. Ons oog viel juist op een heel ander product. Een product dat sinds dit jaar op de markt is en geteeld wordt door een van de meest specialistische bedrijven. We hebben over de Gerbera Pastini ‘Venezia’, geteeld door Gerbera United van de eigenaren Dick Kooij en W.P. van den Berg.

   

  Veelzijdig assortiment

  We kregen een rondleiding op de 2e  tuin van Gerbera United. In deze tuin staan eigenlijk alle bijzondere en exclusieve soorten die zij telen. Gerbera United heeft namelijk twee assortimentslijnen; ‘Ambition’ en ‘Perfection’. Bij ‘Ambition’ behoren gerbera’s in de meest verrassende vormen. Denk aan de piepkleine Piccolini, de gekrulde Pasta, de weelderige Springs en de gevulde Gerondo. ‘Perfection’ variëteiten zijn de klassiekers die we kennen, waarmee het totaal assortiment compleet is!

  Gerbera United staat bekend als de kwekerij met de vele exclusieve soorten. Een heel vooruitstrevend, exclusief bedrijf dat op dit moment wel 100 verschillende soorten Gerbera´s teelt. Dat is natuurlijk uitzonderlijk!

   

  Nieuwe tuin

  Om al deze soorten te telen is er ruimte nodig. Om dit te kunnen realiseren hebben ze een nieuwe tuin gekocht van een goede 3 ha. Hierdoor heeft het bedrijf de mogelijkheid gekregen om al die bijzondere soorten op grotere schaal te telen, waardoor ze ook beter aan de grote vraag van de klanten kunnen voldoen. Gerbera United is vooruitstrevend op het gebied van variëteit ontwikkeling.

   

  Gerbera pastini ‘Venezia’

  De meest romantische pastini uit het assortiment van Gerbera United is de pastini ‘Venezia’. De naam zegt het al natuurlijk! Venezia, stad van de liefde. Deze Gerbera met gekrulde bloem bladeren en lieve roze kleur is een romantische Gerbera en pas sinds dit jaar op de markt.

  De pastini is ontstaan uit de pasta-lijn die Gerbera United ook in het assortiment heeft. Uit deze lijn ontstonden kleinere soorten, met dezelfde leuke krullen en kleuren. De pastini betekent ‘kleine pasta’, heel toepasselijk kregen deze nieuwe kleinere soorten dan ook ‘pastini’ als naam.

  Het bijzondere aan de pasta- en pastini-lijn zijn de gekrulde bloembladeren. Deze zijn voortgekomen uit een langdurig veredelingsproces waarop de veredelaar verder is gaan kruisen.

  gerbera united

  De teelt

  We kregen een rondleiding van Gijsbert. Gijsbert is als scholier bij het bedrijf begonnen. Nu is hij trotse bedrijfsleider bij Gerbera United. Hij heeft alle fijne kneepjes van het vak met ons gedeeld. En dat zijn er nogal wat!

  Gijsbert maakt terecht de opmerking, dat het geweldig is om door een kas vol met Gerbera’s te lopen. De bloemen hebben allemaal hun eigen vormen en kleuren. Het is echt een lust voor het oog om al deze gekleurde bloembedden in de kas te zien staan.

   

  Vermeerderen

  Gerbera’s worden vermeerderd door veredelaars waar Gerbera United nauw contact mee heeft. Deze veredelaars zijn continu bezig om weer nieuwe soorten te ontwikkelen, waardoor Gerbera United het assortiment kan blijven vernieuwen. Deze soorten moeten uiteraard aan strenge eisen voldoen en worden eerst uitbundig getest. Houdbaarheid, diameter en lengte zijn onder andere belangrijk of een soort geschikt is als snijbloem. Daarnaast is de ‘ras gevoeligheid’ belangrijk, is de plant zelf in goede conditie en is er goed mee te telen.

   

  De planten

  Een Gerbera plant wordt bij Gerbera United gemiddeld zo’n drie jaar oud. Een gerberaplant produceert jaarrond, maar produceert wel met het licht mee. Dat betekent dat zij in het voorjaar de meeste bloemen geeft. Door de belichting in de kas, geeft de plant wél jaarrond dezelfde kwaliteit bloemen.

  De planten groeien in potten met steenwol. Het voordeel van steenwol is dat het schoon is waardoor de kans op ziektes kleiner is. Het water geven gaat makkelijker op steenwol, het houdt water goed vast, maar laat het ook goed door. Daarnaast ontwikkelen de wortels zich snel op steenwol, wat zorgt voor meer groeikracht.

   

  Gerbera

  De gerbera is een bloem die niet geurt en tot het plantengeslacht Asteraceae behoort. Oorspronkelijk komen ze uit Tropische klimaten zoals in Azië, Afrika of Zuid-amerika. De gerbera is dan ook een echte zomerbloem. Dat betekent dat ze veel licht en warmte nodig heeft om goed te kunnen groeien. Daarom doen ze er bij Gerbera United alles aan om de ideale leef omstandigheden te creëren. Belangrijk hierin is licht, temperatuur, juiste luchtvochtigheid en natuurlijk water!

   

  MPS GAP

  Het bedrijf is MPS GAP gecertificeerd. Het MPS-GAP certificaat is speciaal ontwikkeld voor bedrijven die aan groothandels en retailers leveren. Het bedrijf dient zich te houden aan eisen van de productie betreft traceerbaarheid, milieu, veiligheid en hygiëne. De grootste uitdaging hierbij is om goed om te gaan met de bestrijdingsmiddelen. Meer en meer wordt er biologisch bestreden. Toch blijft Gerbera United pionier om het biologische proces steeds verder uit te breiden.

   

  Verzorgingstips

  Gerbera’s hebben harige stelen. Om bacteriegroei in de vaas te voorkomen adviseert Gijsbert om altijd een drupje chloor toe te voegen in het water.

  Uiteraard is een schone vaas ook erg belangrijk.

  Als de Gerbera’s verwerkt zijn in een gemengd boeket kan er een zakje snijbloemenvoedsel toegevoegd worden aan het water!

  Op onze vraag of het nog verstandig is om de Gerbera’s op draad te zetten voordat deze verwerkt worden is het antwoord van Gijsbert; “Nee hoor, dat is allang niet meer nodig. In de loop der jaren zijn door goede veredeling de soorten steeds sterker geworden. De stelen zijn stevig genoeg om zonder draad verwerkt te worden.”

   

  FloraPodium, 31 januari 2019

  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube