Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Gerbera 'Mi Punki'

  Kalender

  De Gerbera's 'Mi Punki' zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

  VBN code: wisselt per soort
  Barendsen kleurcode: wisselt per soort

  Image
  Image

  De kweker en zijn product

  LG Flowers is net zoals veel kwekerijen een echt familiebedrijf en wordt gerund door de enthousiaste Mike en Joyce Lansbergen. In 1972 is hun Opa Piet Lansbergen begonnen met het kweken van groentes. In 1975 is het bedrijf overgestapt op het telen van grootbloemige gerbera’s. Later is het bedrijf ook gestart met het aanbieden van boeketten, zodat ze klanten meer keuze konden bieden.

  Met meer dan 100.000 m² oppervlakte aan bloemen telen ze 70 miljoen gerbera’s per jaar. Een team van 100 medewerkers zorgt dat de gerbera’s goed bij de klant aankomen. Daarmee behoren ze tot één van de grootste gerbera producenten ter wereld. LG Flowers is een modern, arbeid- en milieuvriendelijk bedrijf dat gespecialiseerd is in veredeling, selectie en productie van gerbera’s en gerberaplanten. Ze hebben twee locaties met beide een eigen specialisatie. Waar de één bloemen met precisie verwerkt voor bloemisten en groothandels, weet de ander alles over gerbera's leveren op water, in boeketten of concepten voor de Retail.

  Mike en Joyce zijn de ruggengraat van dit bedrijf. Mike is Directeur Sales & Logistiek en zijn zus Joyce is de Algemeen Directeur. Joyce omschrijft zichzelf als eigenwijs, een doorzetter en altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Het is dan ook niet voor niets dat zij in 2014 de prijs won voor meest inspirerende tuinbouwvrouw. Zij heeft zowel haar bedrijf, als de gerbera goed op de kaart weten te brengen!

  Mike leidde ons met groot enthousiasme door zijn bedrijf en deelde daarbij veel kennis over de uitdagingen en wonderen van zijn werk. Het is een uitdaging om alles altijd logistiek te laten kloppen en alles op tijd te bezorgen. Daarentegen is het ontwikkelen van eigen soorten en het verzinnen van concepten natuurlijk weer ontzettend leuk!

  Het merendeel van de productie is al geautomatiseerd, maar de gerbera’s worden zelf nog met de hand geplukt. Ze worden niet uit de plant gesneden omdat er geen resten van de steel in de plant mogen achterblijven. Deze kunnen namelijk gaan rotten, waardoor de plant dood gaat. Via een automatische kettingbaan worden de gerbera’s binnen een half uur naar de productieruimte gebracht. Hier wordt gebruik gemaakt van een buffersysteem, waarin alle geplukte gerbera’s worden verzameld. Daarna worden zij naar één van de sorteermachines of de boeketlijn getransporteerd.

  Het bedrijf is ontzettend milieuvriendelijk. MPS GAP, MPS SQ en MPS- FLORIMARK zijn maar een kleine greep van de certificaten die ze hebben.  Sinds de start van dit jaar wordt 50 procent van het gewas biologisch geteeld. Wanneer dit goed verloopt, zal de teelt volgend jaar uitgroeien naar 100 procent biologisch. Dat wil zeggen dat ze dan helemaal geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken.

  De Germini ‘Mi Punki’ staat in de spotlights van het FloraPodium deze week. ‘Mi’ staat voor mini gerbera en ‘Punki’ voor het sprietigere karakter van de bloem. LG Flower heeft deze bloem zelf veredeld en zij is pas een jaar op de markt. Het is daarom weer een hele nieuwe bloem met verbeterde eigenschappen. De ‘Mi Punki’s’ zijn er in alle kleuren, zelfs met tweekleurige bloemen. Ze zijn van goede kwaliteit en zijn daardoor lang houdbaar. De bloemen zelf hebben een grotere diameter dan de bekende Spider variant. Vandaar dat de Mi Punki is genomineerd voor de Dutch Tulip Award.

  Mike zijn droom is om een speciale gerbera te telen waarin de hele wereld de eigenschappen van LG Flowers herkent en die onderscheidend is van de rest. Daarnaast hoopt hij nog een nieuwe vestiging  te openen ergens in Europa.

  lg flowers logo retina

  Oorsprong

  De gerbera is een bloem die niet geurt en vooral opvalt door de vele kleuren die ze kan hebben! Hierdoor brengt ze vrolijkheid binnen ieder boeket. De bloemen kunnen eenkleurig, tweekleurig of meerkleurig zijn. Ook bestaat er een verschil in vorm, omdat er kleinbloemige en grootbloemige gerbera soorten bestaan. Oorspronkelijk komt de bloem uit Azië, Zuid- Amerika en Tasmanië. Het is een populaire bloem; er worden in Nederland wel 900 miljoen gerbera’s per jaar geteeld.

  Image

  Verzorging

  Snij een klein stukje van de steel schuin af. Gebruik een glazen vaas die u vooraf goed schoonmaakt met water en een beetje chloor. De gerberasteel zuigt vanaf onderaf water op, daarom hoeft U de vaas dan ook alleen maar te vullen met een laagje water van ongeveer 10 cm. U kunt in het water een druppeltje chloor toevoegen, omdat de bloem erg gevoelig is voor bacteriën. Op deze manier kunt u het langste genieten van uw vrolijke boeket gerbera’s!

   

   

  FloraPodium, 02 mei 2018

  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube