Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Florinca 'Tinto'

  Kalender

  Florinca 'Tinto' is het hele jaar beschikbaar. 

  Image

  In de schijnwerpers

  Drie jaar geleden hebben we de prachtige Florinca Arcadia op het FloraPodium gehad. Dit was destijds één van de eerste Florinca soorten, de verbeterde versie van de vroegere Alstresia. De afgelopen jaren is het Florinca assortiment behoorlijk uitgebreid. Kweker Together2Grow heeft een aantal prachtige soorten in het assortiment, waarvan de ‘Tinto’ de nieuwste is.

   

  Together2Grow

  Tien jaar geleden ontstond Together2Grow vanuit twee bedrijven; BZ Alstroemeria en Van Veen Alstroemeria. Eigenaren Bernard Zuidgeest en Fedor van Veen zaten boordevol ambitie en vonden elkaar in de gedachte dat je samen veel meer kunt bereiken dan alleen. Er viel namelijk nog veel te optimaliseren op het gebied van teelt en commercie in een sector waar de ontwikkelingen razendsnel gaan. In 2016 fuseerden de bedrijven en was de geboorte van Together2Grow een feit.

   

  Florinca 'Tinto'

  De sierwaarde van de Florinca is al hoog, maar de ‘Tinto’ doet daar nóg een schepje bovenop. De ‘Tinto’ is met haar dubbel kleurige, gevulde bloemen een ware schoonheid. Elke bloemtak heeft verschillende bloemen, die allemaal stuk voor stuk open komen. De ‘Tinto’ is een chique, elegante bloem die veelzijdig te gebruiken is door bloemisten.
  In een groot modern boeket komt zij helemaal tot haar recht. Omdat de bloem ontzettend sterk is en een hele dikke stevige steel heeft, is ze ook uitermate geschikt om te gebruiken in arrangementen voor bedrijven, zowel op water als in oase.
  Wil je de bloemtakken in kleine stukjes of vaasjes verwerken, dan kan dat ook heel goed. Je kunt de takken gewoon afknippen en vervolgens verwerken. Ook dan komen alle bloemen open.

  160720 T2G Logo DEF

  De teelt

  Op drie locaties, samen goed voor 8,8 hectare teeltoppervlakte, worden jaarlijks ongeveer 33 miljoen stelen geteeld. Together2Grow streeft er naar om jaarrond een hoogwaardig volledig assortiment Alstroemeria’s en Florinca’s aan te bieden. Er wordt dan ook alles aan gedaan om dat te kunnen realiseren.

   

  Florinca vs Alstroemeria

  De teeltwijze van de Florinca is hetzelfde als van de Alstroemeria. Het grootste verschil is dat de bloemen rijper gesneden worden en daardoor beter houdbaar zijn. Sommige soorten staan wel tot drie weken in een vaas! Florinca en Alstroemeria zijn meerjarige gewassen, waar jaarrond van gesneden kan worden. In de winter duurt het ongeveer acht weken tot de tak geplukt kan worden, in de zomer zes weken. Dit is ook afhankelijk van het soort.

   

  Rizoom

  Florincas en Alstroemerias groeien op een wortelstok, een rizoom genoemd. Deze wortels groeien horizontaal onder de grond. Uit deze ondergrondse wortels groeien nieuwe takken, die rechtop uit de grond komen. Helaas groeien er niet alleen takken met bloemen in het gewas, ook takken met alleen blad komen met regelmaat uit de grond. Deze takken worden verwijderd, zodat de goede takken meer licht krijgen.
  Om de groei van niet-bloeiende takken te verminderen en om het gewas niet onnodig lang te laten groeien, wordt er gebruik gemaakt van bodemkoeling. Dit zijn slangen met koud water die door de grond lopen. Helemaal voorkomen dat er loze takken groeien kan niet. Het ene soort Alstroemeria is er ook gevoeliger voor dan het andere.

   

  Bijzonder blad

  Bijzonder bij de Alstroemeria is de groei van het blad. Deze groeit gedraaid. In de herfst en winter staat het blad meer haaks op de steel dan in de lente en zomer. Dit verklaart ook, waarom in deze tijd van het jaar het blad veel sneller beschadigt. Bij de Florinca is dat niet zo erg, het blad onder de bloementros blijft vaak heel mooi, de rest van de steel heeft het blad niet nodig. De sierwaarde ligt echt bij de bloem.

   

  MPS

  Together2Grow streeft er naar om zo duurzaam mogelijk te telen. Together2Grow heeft op bijna alle locaties een led installatie, hiermee besparen ze energie en krijgen ze een product met een betere kwaliteit. Meer dan de helft van de energie die gebruikt wordt, produceren ze zelf. De warmte die hierbij vrijkomt wordt volledig gebruikt voor kassen. De Alstroemeria en Florinca gewassen kunnen geheel biologisch vrij gehouden worden van luis, trips, rupsen en andere plagen.
  Together2Grow is MPS A, MPS GAP, MPS SQ, MAPS Grasp, Global GAP en Sedex gecertificeerd.
  Met deze certificaten voldoen ze aan de FSI eisen.

   

  Decorum

  Together2Grow is aangesloten bij Decorum, daar hebben ze ook hun eigen concept voor ontwikkeld: ‘Rich’. Bij dit bijzondere concept staat de trend Natural Romanticism centraal. Het draait hierbij om romantiek en weelde in het interieur. ‘Rich’ bestaat uitsluitend uit Florinca soorten, die speciaal geselecteerd zijn voor het Decorum kwaliteitsmerk.

   

  Samenwerking

  Ook de relatie met veredelaars is voor Together2Grow heel belangrijk. Door nauw samen te werken kunnen ze ieder jaar nieuwe noviteiten introduceren, die vervolgens exclusief verkrijgbaar zijn bij Together2Grow. Het brede assortiment zorgt ervoor dat er een breed spectrum aan klanten geleverd kan worden, voor ieder wat wils!

   

  FloraPodium, 24 maart 2022

  Image
  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube