Florapodium

en nl

  FloraPodium on Tour: FlowerHunters

  Om de mooiste producten te vinden en nauw contact te kunnen hebben met de kwekers, gaan de inkopers regelmatig op pad. Zij gaan op zoek naar de mooiste handel, exclusieve producten en verzamelen informatie over de teelt van het gewas.

  Op deze pagina nemen we jullie graag mee met de leerzame en mooie bezoeken die deze FlowerHunters maken! 

  Rob Jacobs Snijheesters

  FlowerHunter: Marck Limmen

  Van oorsprong is Rob Jacobs een bloemist, maar daar haalde hij geen voldoening meer uit. Echter, zijn liefde voor mooie bloemen bleef onverminderd, wat leidde tot het idee om zelf bloemen te gaan telen. Hij heeft ingezet op een exclusief assortiment, kleinschalige productie en seizoensgebonden producten. Samen met zijn vrouw en zoon Pim beheren ze de tuin, waar hij onderscheidende producten voor bloemisten teelt, van maart tot ongeveer half december.

   

  FloraPodium on Tour, Berkel - Enschot, 12 Oktober 2023

  Image

  Diunt Flowers

  FlowerHunter: Marck Limmen

  Frank Jansen is een jonge enthousiaste kweker die in de voetsporen van zijn ouders treedt. Van origine werden er verschillende soorten groenten en fruit geteeld in de volle grond. Groente en fruit werden de afgelopen jaren steeds meer een massaproduct, en Frank en zijn vader willen zich kunnen blijven onderscheiden. De teelt van aardbeien is nog steeds hun corebusiness, maar daarnaast zijn ze vier jaar geleden begonnen met de teelt van Brassica.
  Dit jaar verbouwt hij maar liefst 20 variëteiten van Brassica. De focus ligt op het leveren van hoogwaardige kwaliteit. Frank is een ware perfectionist als het op zijn gewassen aankomt. Hij zet in op hoge kwaliteit en strakke sortering.
  Brassica is beschikbaar van september tot eind november (afhankelijk van het weer). Koude nachten zijn cruciaal om de kleur van deze gewassen mooi te laten ontwikkelen. Frank en zijn vader zien het als een uitdaging om uniek te blijven en zijn altijd bereid nieuwe dingen uit te proberen. Dit jaar hebben ze bijvoorbeeld voor het eerst pioenen geplant, waarbij ze zich richten op de zwaardere soorten met de hoop het hoogsegment van de markt te kunnen bedienen.

   

  FloraPodium on Tour, Galder, 12 oktober 2023

  Image

  Bajo Cymbidium

  FlowerHunter: Ruben Walrave

  Op bezoek bij kweker Bart van der Helm van Bajo Cymbidiums. Van september tot half juli telen zij grootbloemige cymbidium. In de kas vlogen heel veel bijen. Bart vertelde dat hij daar eigenlijk wel blij mee was. Vanuit de bloemoksel komt er suiker vrij. Zodra het vochtig wordt trekt dit schimmels aan. De bijen leven van dit plakkerige suiker, waardoor hij veel minder last van schimmels heeft.
  Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Bajo is aangesloten op 'the green innovator', de aardwarmtebron van Ammerlaan. Op deze manier kan de kas verwarmd worden, zonder gas. Daarnaast wordt door zonnepanelen energie opgewekt, waardoor Bajo in principe CO2-vrij is.

   

  FloraPodium on Tour, Pijnacker, 28 september 2023

  Image

  Peeters Hortensia

  FlowerHunter: Michel Stieva

  Na vele jaren actief te zijn geweest in de groenteteelt, vond Eric Peeters het tijd voor een nieuwe uitdaging. Hij wilde producten telen waar hij zich mee kon onderscheiden in de markt. In 2018 hebben de paprika's plaatsgemaakt voor Hortensia's.
  Een divers assortiment van hoogwaardige kwaliteit. Afgelopen jaar is er flink geïnvesteerd in een goede sorteermachine, waarmee de bolmaat heel precies gemeten wordt. Het complete plaatje moet kloppen: kwaliteit, presentatie en contact met de klanten zijn heel belangrijk.

   

  FloraPodium on Tour, Zevenbergen, 28 september 2023

  Image

  Molenaar Dahlia

  FlowerHunter: Ruben Walrave

  We werden vriendelijk ontvangen door Johan en zijn zoon Chris Molenaar. Hun corebusiness bestaat voornamelijk uit de verkoop van Dahlia-knollen (70%). Daarnaast verkopen ze ook planten aan particulieren (15%) en de overige 15% is gewijd aan snijbloemen.
  Het snijbloemenseizoen loopt van half augustus tot half oktober. Ze hebben een perceel van 1 hectare in Santpoort Noord. Elk jaar wordt een derde van dit land gebruikt voor snijbloemen, terwijl de rest braak ligt. Knollen onttrekken veel energie aan de grond, en nadat ze zijn geoogst, heeft de grond tijd nodig om te herstellen.
  Voor de vermeerdering van de knollen huurt Johan percelen in andere delen van het land. Momenteel heeft Johan geen certificaten, maar hij hecht veel waarde aan duurzaamheid en het milieu. Hij onderzoekt actief biostimulanten voor de grond, dit zijn stoffen die de weerstand van gewassen tegen ziektes vergroten.

   

  FloraPodium on Tour, Santpoort - Noord, 20 september 2023

  Image

  Interplant Roses

  FlowerHunter: Marck Limmen

  Interplant Roses is toonaangevend in de veredeling van trosrozen. De kunst van het kweken van prachtige rozen is bij Interplant al generaties lang doorgegeven. Jaarlijks worden er 150.000 kruisingen gemaakt, wat resulteert in 1,5 miljoen zaden. Hun assortiment bestaat voor ongeveer 45% uit trosrozen, 45% uit enkele rozen en nog ongeveer 10% uit tuinrozen. Interplant streeft ernaar om een zo breed mogelijk scala aan te bieden, zodat ze optimaal kunnen inspelen op de vraag van de markt.

   

  FloraPodium on Tour, Harmelen, 15 september 2023

  Image

  Mediaverdi

  FlowerHunter: Esther Schreuder en Marck Limmen

  Al generaties lang worden er bij Mediaverdi anjers geteeld. Momenteel staan Johan en Bianca Buis aan het roer, onlangs is hun zoon Jeroen mede-eigenaar geworden. Ze bieden een heel gevarieerd aanbod aan anjers in een uitgebreid kleurenpalet. Mediaverdi teelt anjers als seizoensproduct van augustus tot november, waarna plaats wordt gemaakt voor viburnum. Hun focus ligt op hoogwaardige kwaliteit, nieuwe variëteiten en exclusieve handel waarmee bloemisten zich kunnen onderscheiden. Ze zijn MPSA+ gecertificeerd.

   

  FloraPodium on Tour, Aalsmeer, 04 september 2023

  Image

  Rich Luxury Flowers

  FlowerHunter: Ingrid Heugens

  Rijk de Jongh is een enthousiaste seizoenskweker. Momenteel teelt hij prachtige Campanlua, Celosia en Limonium. De eerste chrysanten voor het najaar zijn alweer gepoot en de Brassica gezaaid. In het najaar verwacht hij ook weer hele mooie Capsicum Xmas. Rijk staat voor zware kwaliteit en een verrassend, onderscheidend assortiment voor het hogere segment.

   

  FloraPodium on Tour, Tuil, 13 juli 2023

  Image

  Madiba Kees de Jongh

  FlowerHunter: Ingrid Heugens

  Bij Kees de Jongh werden we hartelijk ontvangen door Gerben van der Vlist en Kees de Jongh. Madiba is een bijzonder kleinbloemige troschrysant. Ze zijn er in heel veel vrolijke kleurtjes en ontzettend goed te gebruiken in boeketten.

   

  FloraPodium on Tour, Tuil, 13 juli 2023

  Image

  Van Wordragen Flowers

  FlowerHunter: Ingrid Heugens

  We werden hartelijk ontvangen door Hein. Van Wordragen Flowers is een familiebedrijf. Hein teelt 7 rassen chrysanten, voornamelijk de bijzondere kleurtjes. Hij heeft nu Memphis pink, Bolte, Kalimba Rosy, Kalimba Salmon, Jolene, Optimist en Kennedy Rosy. Hij zet in op zware kwaliteit en exclusiviteit.

   

  FloraPodium on Tour, Bruchem, 13 juli 2023

  Image

  Janity Flowers

  FlowerHunter: Ingrid Heugens

  Op bezoek bij Janity Flowers. Janity Flowers is een familiebedrijf, Jarno van Wijk teelt jaarrond chrysanten. Een mooie, modern ingerichte kwekerij van 5,8 hectare. Ze zijn vooruitstrevend en duurzaam. Tijdens ons bezoek waren ze de prachtig witte Kennedy aan het oogsten. Kennedy is populair en goed te verven.

   

  FloraPodium on Tour, Bruchem, 13 juli 2023

  Image

  Deliflor

  FlowerHunter: Ingrid Heugens

  Delifor is de grootste chrysantenveredelaar ter wereld, gespecialiseerd in de veredeling van troschrysanten, geplozen chrysanten en Santini's. Deliflor veredelt jaarlijks zo'n 400.000 nieuwe rassen chrysanten, waarvan uiteindelijk 15 tot 20 rassen commercieel op de markt worden gebracht. Deliflor zet zich in om rassen te ontwikkelen voor een rendabele teelt, die verrassend zijn voor de markt en dat op een zo duurzaam mogelijke manier.
  Wij bezochten de bloeiproeven tijdens de Flower Trials en hebben weer prachtige bestaande en proefsoorten mogen bekijken.

   

  FloraPodium on Tour, Maasdijk, 15 juni 2023

  Image

  Zentoo UGrand

  FlowerHunter: Ingrid Heugens

  ‘Kweek samen de beste chrysanten’
  Dat is wat Zentoo drijft en waar ze elke dag met volle energie aan werken. Zentoo bestaat uit een gepassioneerde groep kwekers en collega's, opgericht in 2007. In de one-stop-shop bieden ze een breed scala aan kleuren en soorten: Santini, geplozen en tros. Ze willen opvallen en zich onderscheiden. Daarom introduceert Zentoo het hele jaar door veel nieuwe soorten; om dingen anders en beter te doen en om een inspirerende mix te bieden met aangepaste selecties en seizoensspecials. Het assortiment is 24/7 beschikbaar in de webshop, met zorg verpakt, speciaal voor jou. Allemaal met één doel: iedereen net zo gek maken op chrysanten als wij.

   

  FloraPodium on Tour, De Lier, 15 juni 2023

  Image

  Rith Flowers

  FlowerHunter: Michel Stieva

  Rith Flowers is een moderne kwekerij waar met heel veel liefde en passie de meest mooie Hydrangea’s geteeld worden. Richard Olyerhoek is in 2011 begonnen met het telen van Hydrangea’s. Hydrangea’s zijn de laatste jaren flink in populariteit gestegen en het aanbod is enorm vergroot. Door goed in te spelen op de vraag uit de markt en vernieuwend te blijven, heeft Richard stapje voor stapje zijn bedrijf uit kunnen breiden. Vijf jaar geleden zijn beide zoons Stefan en Jeffrey ook in het bedrijf gestapt.

  Op vijf hectaren worden diverse soorten Hydrangea’s geteeld. Ongeveer 70% bestaat uit de soorten Verena en Schneeball. De vraag vanuit de markt naar deze soorten is groot en zorgen voor stabiliteit binnen het bedrijf. De andere 30% bestaat uit echte niche soorten, onderscheidend voor bloemist en designer en geschikt voor het hoge segment.

   

  FloraPodium on Tour, Amstelveen, 08 juni 2023

  Image

  World Breeding B.V.

  FlowerHunter: Marcos de la Rocha

  Tijdens de Dutch Lily Days had ook World Breeding B.V. in Breezand haar deuren geopend voor bezoekers. World Breeding B.V. is één van de toonaangevende bedrijven op leliegebied. Zij houdt zich bezig met het veredelen, telen en in de markt plaatsen van nieuwe lelierassen.
  Opvallend waren de prachtige dubbele OR soorten. Hier zijn de veredelaars als een jaar of 25 mee bezig. Belangrijkste kenmerk van dit ras is dat ze stuifmeelvrij is. Nu wordt er geïnvesteerd in het veredelen van geurloze dubbele OR’s. Vrij nieuw in het veredelingsprogramma zijn de dubbele OT’s.
  Het grootste verschil tussen de dubbele OT en OR is dat de OT een rondere bloemvorm heeft wat ook meer omkrult en wat grover blad. De OR heeft spitsere bloembladeren en blijven wat rechter staan.

   

  FloraPodium on Tour, Breezand, 07 juni 2023

  Image

  Rodewijk

  FlowerHunter: Ruben Walrave

  Inkoper Ruben bracht een bezoek aan Gerard Rodewijk. Gerard teelt samen met zijn twee broers Vendela rozen, Helleborus, Hortensia en speciale eetbare rozen. De Helleborussen zijn uitgebreid het afgelopen jaar in verband met de hoge gasprijzen. Bij de Helleborus teelt is veel minder energie nodig dan bij de teelt van de rozen. Rodewijk is MPS-A gecertificeerd. Voor de eetbare rozen is hij volledig gecertificeerd volgens alle keurmerken, zodat het verantwoord is om ze voor culinaire doeleinden te gebruiken.

   

  FloraPodium on Tour, Valkenburg, 01 juni 2023

  Image

  Hogenboom Phloxen

  FlowerHunter: Ruben Walrave en Esther Schreuder

  Hogenboom Phloxen is al jaren gespecialiseerd in het veredelen en telen van Phloxen. Samen met zijn vader teelt Jeroen hoogwaardige kwaliteit Phloxen in Kenia en Nederland. De insteek van Hogenboom Phloxen is een hoogwaardige kwaliteit Phloxen te leveren in de lengtes 50 en 65 cm. Andere lengtes zijn mogelijk in overleg. Afhankelijk van het weer en de groei is het mogelijk om (in overleg) sommige soorten in lengte 80-100 cm te leveren. Jeroen denkt mee met zijn klanten en wil mee met de vraag uit de markt. Waar de meeste kwekers de Phloxen bossen met 25 of 50 stelen, onderscheidt Hogenboom Phloxen zich door bosjes te maken van 10 stelen (5 bossen in een fust). Dit is veel werkbaarder voor groothandelaren en bloemisten die kleinere aantallen willen verkopen.

   

  FloraPodium on Tour, Roelofarendsveen, 31 mei 2023

  Image

  Groot en Groot

  FlowerHunter: Esther Schreuder en Michel Stieva

  Het bedrijf Groot & Groot wordt gerund door de broers Koen en Joost Groot. Net zoals vele andere bedrijven is Groot en Groot een familie bedrijf en zijn Koen en Joost de derde generatie van het bedrijf. Vader Michiel doet door zijn jarenlange ervaring nog steeds de teelt en is daarbij grotendeels verantwoordelijk voor de goede kwaliteit van de prachtige pioenen.
  De pioenen worden zowel in Frankrijk als in Nederland geteeld. Hierdoor hebben zij ook een groot internationaal afzetgebied en kunnen zij deze prachtige seizoensteelt langer produceren. Het seizoen in Nederland is maar kort; alleen in de maanden mei en juni kunnen de broers hier produceren. Zij hebben dan zo’n 30 verschillende soorten pioenen in productie.

   

  FloraPodium on Tour, Andijk, 25 mei 2023

  Image

  Wietse Mellema

  FlowerHunter: Jan de Boer

  Grote bollen, kleine bollen, bollen met belletjes, lange stelen en korte stelen. In het wit, geel, roze en paars… alliums! Wietse teelt ze allemaal! Wietse Mellema van kwekerij Mts Mellema-Versteeg heeft op zijn kwekerij wel 1000 verschillende soorten alliums staan. Al deze soorten waren een bijzonder gezicht bij een bijzonder bezoek.
  Liefde en passie
  Wietse begon op zijn 16e al met het telen van bloemen. Een kweker met passie voor zijn teelt en liefde voor zijn vak. Zijn grootste uitdaging ligt in het ontdekken van nieuwe soorten. Soorten die exclusief zijn, waar mensen de meerwaarde van inzien en daar ook voor willen betalen.
  Zijn teelt heeft hij buiten op grote stukken grond. Op 15 hectare teelt Wietse verschillende soorten tulpen en op 2 hectare staan zeker 1000 verschillende soorten alliums. En hier kwamen wij voor. De meeste soorten worden gebruikt voor veredeling, zijn grootste hobby. Slechts 30 soorten worden op kleine schaal geteeld voor de verkoop.

   

  FloraPodium on Tour, Creil, 21 juni 2022

  Image

  Ansu Vanda

  FlowerHunter: Esther Schreuder

  Ansu Vanda staat bekend om haar prachtige assortiment Vanda’s. Naast de Vanda’s worden er ook diverse bijzondere, onderscheidende planten geteeld.
  We kregen een fantastische rondleiding door het bedrijf van Sven. Hij nam ons mee door de tropische kas waar de Vanda’s en Tillandsia’s groeien en vertelde uitgebreid over de opkomende teelt van de Aglaonema, Stephania en Gymno Cactus. We komen zeker nog een keer terug voor een uitgebreide editie van één van deze bijzondere planten.

   

  FloraPodium on Tour, Wateringen, 17 juni 2022

  Image

  Kolster BV

  FlowerHunter: Esther Schreuder

  Ook dit jaar ging het FloraPodium op bezoek bij Kolster BV tijdens hun open dagen. Het is altijd weer mooi om een rondje op de tuin te lopen en te zien welke gewassen er groeien en in bloei staan.
  Kolster heeft een uitgebreid veredelingsprogramma van hele diverse soorten bloemen en planten. We hebben ook deze keer weer onze ogen uitgekeken.

   

  FloraPodium on Tour, Boskoop, 17 juni 2022

  Image

  FlowerTrials HBA/Agriom

  FlowerHunter: Esther Schreuder/Marck Limmen

  Agriom heeft sinds de start van haar veredelingsactiviteiten in 1985 resultaten geboekt met haar partners in een breed scala aan sierteelt – en kleinfruitgewassen. In samenwerking met Hydrangea Breeders Association (HBA) veredelen ze Hydrangea’s en vermarkten deze onder de naam ‘Royal’.
  Het FloraPodium nam een kijkje op de tuin tijdens de FlowerTrials. Agriom en HBA hadden flink uitgepakt met de Delphiniums en Hydrangea’s. We hebben onze ogen weer uitgekeken en natuurlijk onze voorkeur uitgesproken over welke soorten wij graag terug zouden zien in de toekomst.

   

  FloraPodium on Tour, De Kwakel, 16 juni 2022

  Image

  Sonneveld Hydrangea

  FlowerHunter: Michel Stieva

  Piet, Henk en Steve Sonneveld; drie broers afkomstig uit een tuindersfamilie. Hun opa, vader en ooms teelden groente. Eind jaren ’90 werd er een klein hoekje hortensia geïntroduceerd. Toen tien jaar later groente steeds meer massaproductie werd, besloten veel kwekers over te stappen naar de sierteelt. Voor de broers Sonneveld was de keuze dan ook snel gemaakt; in 2007 werd er afscheid genomen van de paprika’s en werd het specialisme in het telen van hortensia’s voortgezet.
  Vandaag de dag telen de broers op 6,5 hectare, van maart tot januari, een breed assortiment hortensia’s. Vijf jaar geleden werd daar de teelt van de Helleborus aan toegevoegd, die met een productie van december tot maart heel mooi aansluit op de rustperiode van de hortensia.

   

  FloraPodium on Tour, Bleiswijk, 12 mei 2022

  Pico Bello Hortensia

  FlowerHunter: Michel Stieva

  Net zoals vele andere bedrijven in de sierteeltsector is Pico Bello een echt familiebedrijf. Alleen in dit geval niet van vader op zoon maar andersom; vader Paul is bij zoon Richard in het bedrijf gestapt.
  Richard is tien jaar geleden gestart met het bedrijf. Vader Paul werkte al in de hortensiateelt en besloot om samen met zijn zoon verder te gaan.
  De broers Bob en Danny hadden eigenlijk hele andere plannen. Bob wilde graag chirurg worden, maar nadat hij tot twee keer toe uitgeloot was voor de studie geneeskunde besloot hij een andere studie op te pakken. Hij had meer tijd om bij te springen in het bedrijf en zo is zijn liefde voor het bedrijf steeds groter geworden.
  Danny had een baan als teeltvoorlichter van de hortensia, maar ook hij sloeg de weg van zijn broers in. Vader Paul mag het vandaag de dag iets rustiger aan doen, de broers Richard, Danny en Bob telen op 10 hectaren van begin april tot half december hortensia’s van hoogwaardige kwaliteit.

   

  FloraPodium on Tour, Bleiswijk, 12 mei 2022

  Ronald Boots

  FlowerHunter: Jan de Boer

  Als je bij Ronald Boots op de tuin komt, moet je eigenlijk eerst even een paar minuten gaan zitten om alle indrukken te verwerken. Er komt een overweldigend en indrukwekkend kleurenpallet op je netvlies te staan, wat met geen enkele camera vast te leggen en met geen pen te beschrijven is!

  Ronald is de derde generatie tulpenveredelaar. Hij heeft de passie van zijn vader en opa voortgezet in het plaatsje Hem. Ronald heeft zich gespecialiseerd in het veredelen van onderscheidende, exclusieve soorten tulpen, waarmee hij zijn eigen plaats in de markt heeft weten te vinden.
  In een vroeg stadium broeit Ronald kleine aantallen, waarna deze aangeboden worden aan een handjevol vaste klanten die deze nieuwe soorten uit testen en feedback op geven.
  Uit zijn kraam broeit hij ongeveer 1 miljoen tulpen per seizoen, deze zet hij af naar drie exporteurs in de markt.
  Hij heeft een seizoen van ongeveer acht weken en na deze acht weken legt hij zich weer geheel toe op de nieuwe kruisingen en op het gezond houden van bestaande soorten.
  Wij hebben mee mogen genieten van zijn kraamkamer en zullen zeker nog eens terugkomen!

   

  FloraPodium on Tour, Hem, 21 april 2022

  Image

  WF Leenen

  FlowerHunter: Esther Schreuder

  W.F. Leenen is een echt familiebedrijf dat wordt gerund door de enthousiaste broers Dirk en Jaco. Zij hebben het bedrijf, dat is opgericht door hun grootvader, overgenomen van hun gepassioneerde vader.

  Kwaliteit staat bóven kwantiteit! Er worden kleine hoeveelheden van één soort geteeld, zodat er groot productaanbod op de markt is, op kleine schaal. Het veredelen van de narcissen is ook een onderdeel van het bedrijf. Het is daarbij belangrijk om te weten dat het veredelen van een narcis ongeveer 25 jaar duurt. Het duurt lang om vanuit een zaadje een bol te kweken die bloeit én van goede kwaliteit is. Per jaar komen er daarom maar ongeveer 2 nieuwe soorten narcissen op de markt.

  Bijzonder aan de manier van telen van W.F. Leenen is dat de narcissen op een schelpensubstraat geteeld worden in plaats van in aarde. De ontkiemde wortels verankeren zich makkelijker in dit substraat. Deze manier van telen is schoon, omdat er geen grond aan de stengels blijft zitten of ze de grond moeten desinfecteren. Daarnaast kunnen ze door het gebruik van schelpen op lagere temperaturen broeien. Een bijkomend voordeel is dat het beter is voor de natuur. Bijna al het afval kunnen ze recyclen waardoor er weinig afval overblijft.

  FloraPodium on Tour, Voorhout, 17 maart 2022

  Gardens of Egmond

  FlowerHunter: Michel Stieva

  Garden of Egmond is al jarenlang gespecialiseerd in het telen van diverse bollen. Nadat Carlo van Schagen jarenlang in Frankrijk en Portugal bloemen geteeld had, kwam hij twee jaar geleden terug naar Nederland, waar hij in Heemskerk een kas kocht. Naast de bollenteelt, broeit Carlo hier kleinschalig exclusieve soorten Franse tulpen. Wij kregen een mooie rondleiding, die we in de toekomst graag nog een nog keer willen herhalen!
  Tachtig procent van de soorten die Carlo broeit zijn eigen soorten. Dit maakt zijn assortiment dan ook uniek en onderscheidend. Een aantal soorten worden op kisten geteeld, maar het grootste gedeelte staat in de volle grond. Carlo streeft er naar om zo duurzaam mogelijk te telen, dicht bij de natuur. De kracht van de bol wordt uit de grond gehaald en dit komt ten goede aan de kwaliteit van de bloem. Het is belangrijk dat de tulpen heel rustig groeien. Franse tulpen hebben 90 tot 100 dagen groei nodig, voordat ze geoogst kunnen worden.
  In tegenstelling tot veel kwekers in Heemskerk heeft Carlo geen rolkassen. Eenmaal in de grond kan hij de groei niet meer aansturen en is hij afhankelijk van de temperatuur binnen. Het ‘programmeren’ van de tulp vergt dus een goede voorbehandeling van de bol, voordat deze de grond in gaat. In Nederland heeft Carlo te maken met een ander klimaat dan in het buitenland, hij moet dus weer even bekijken hoe alles gaat. Hier ligt dan ook een interessante uitdaging voor Carlo! Carlo heeft ongeveer tien weken productie.
  Na ons bezoek waren wij behoorlijk onder de indruk, en we zijn er van overtuigd dat we vast en zeker meer gaan horen en zien van zijn prachtige soorten tulpen.

   

  FloraPodium on Tour, Heemskerk, 17 februari 2022

  Image

  Wijnen Anthuriums

  FlowerHunter: Esther Schreuder

  Joan Wijnen was pas 19 toen hij het bedrijf van zijn vader overnam en zijn vrouw Nancy vergezelde hem al snel in het bedrijf. Samen hebben ze het bedrijf opgebouwd tot een bedrijf van ruim 5 hectare, waar ze meer dan 35 soorten anthuriums telen.
  De anthuriums zijn verkrijgbaar in diverse maten, lengtes en verpakkingsmogelijkheden (in dozen of op water, eventueel ook met extra lange stelen). Dagelijks worden ze vers aangeleverd op veiling Flora Holland in Aalsmeer, Rijnsburg, Eelde en Herongen.
  Joan Wijnen vindt het ook belangrijk om te verduurzamen, daarom gaat hij gebruik maken van een houtkachel en daarmee wordt het gebruik van gas met 1.000.000 m3 verminderd. Tevens worden de anthuriums maximaal biologisch gekweekt.

   

  FloraPodium on Tour, Asten, 04 maart 2022

  Sjaak van Schie

  FlowerHunter: Esther Schreuder

  Het familiebedrijf Sjaak van Schie BV bestaat sinds 1980 en is gespecialiseerd in het leveren van kwalitatief hoogwaardige Hydrangea’s in pot, voor buiten en binnen. Met een vestiging in Portugal en een aantal vestigingen in Nederland kunnen ze jaarrond leveren. We mochten een kijkje nemen in de kas, waarbij we vooral gecharmeerd waren van de Hydrangea Avantgarde. Een Hydrangea met één grote bloem, nog groter dan een voetbal. De bloem van dit bijzondere soort is net een toverbal. De bloem begint wit, maar kleurt langzaam naar roze of blauw. Aan het einde van het seizoen kan deze zelfs doorkleuren naar rood (classic variant). De plant wordt geleverd in potmaat 23 met als optie een bijpassende handgevlochten duurzame mand.

  Ze zijn beschikbaar van week 8 tot week 20.

   

  FloraPodium on Tour, Maasdijk, 18 februari 2022

  V.O.F. Bakkum

  FlowerHunter: Michel Stieva

  In het tulpenseizoen gaan wij graag op bezoek bij verschillende kwekers! Een praatje, een rondje in de kas en we leren elke keer weer iets nieuws.
  Ook bij V.O.F. Bakkum werden we hartelijk ontvangen. Ondanks de enorme hoeveelheid werk, waren we meer dan welkom. V.O.F. Bakkum is echt een familiebedrijf; de broers Marcel en Nico Bakkum runnen het bedrijf samen met hun vrouwen Carola en Rosemary. En ook de zoons helpen mee in het bedrijf naast hun studie!
  V.O.F. Bakkum teelt diverse soorten seizoensbloemen. In oktober en november staan de kassen vol met pluischrysanten. Scilla en Crocus worden voor de bol geteeld en sinds een jaar of tien broeien de broers ook tulpen.
  Het grootste deel van de tulpen wordt geteeld op houten kisten in potgrond, daarnaast nog een klein deel in de volle grond. De houten kisten worden na elke oogst gestoomd, voordat ze in november en december opnieuw aangepoot worden. In de maanden januari tot april broeien zij diverse soorten tulpen, waarbij kwaliteit hoog in het vaandel staat. Het gehele proces van bollen aanpoten, plukken en sorteren gebeurd met de hand. Het menselijke oog selecteert uiteindelijk het meest kritisch!

   

  FloraPodium on Tour, Heemskerk, 17 februari 2022

  Bredefleur

  FlowerHunter: Eric Klein, Dion van den Heuvel

  Dion en Eric zijn naar leliekweker Bredefleur geweest. Bredefleur heeft verschillende locaties; Dion en Eric namen een kijkje op de Bredeweg in Moerkapelle waar de LA soorten geteeld worden. Het bedrijf wordt gerund door Peter, Thomas en Levi Evers. Levi gaf Dion en Eric de rondleiding door de kassen. Hij vertelde dat ze ernaar streven om de meest duurzame leliekweker van Nederland te zijn; in de kas worden dan ook geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.
  De lelies worden in de volle grond geteeld. De afgebroeide bollen worden vernietigd en door de grond gefreesd, waarna er weer nieuwe bollen aangepoot worden. Het teeltschema is zeer strak gepland, zodat ze jaarrond het hele assortiment LA lelie’s kunnen leveren van een uitmuntende kwaliteit.

   

  FloraPodium on Tour, Moerkapelle, 17 februari 2022

  Image

  Coast Dolf de Wit en zn.

  FlowerHunter: Michel Stieva

  Ook bij kweker Erwin de Wit zijn we vaker op bezoek geweest. Toch is er elke keer iets nieuws te zien en te leren voor ons. Nieuwe soorten, andere teelt, hoe is de handel? Goed contact met de kweker is belangrijk. We hebben een aantal mooie bekende soorten gezien zoals Lingerie, Leo, Verona Red, Dutch Crown en Double Twist. Maar… vertelde Erwin, dit jaar komen er een aantal nieuwe soorten aan. Hij heeft acht soorten van de ‘San’-lijn aangepoot en die gaan we binnenkort terugzien op het FloraPodium.

   

  FloraPodium on Tour, Heemskerk, 17 februari 2022

  Tunezo

  FlowerHunter: Michel Stieva

  Bij Ben Jansen en Wapke Oostveen van kwekerij Tunezo zijn we intussen kind aan huis. Afgelopen zomer hebben we al prachtige Scabiosa, Eremurus, Nerine en Agapanthus voorbij zien komen. Nu namen we een kijkje bij de tulpen. En ook hier waren we weer heel enthousiast over. Ben houdt van mooie producten en van een beetje exclusiviteit. Dat betekend dat hij regelmatig het wiel opnieuw moet uitvinden en bekijken wat bij welk product past. Maar daar ligt dan ook zijn uitdaging! Ons oog viel op de prachtig roze ‘Big Love’, een plaatje om naar te kijken. De beeldschone ‘Apricot Glow’ is uniek in haar kleur. Beide soorten zijn bijzonder, kleinschalig en daarmee onderscheidend. Ook bij Ben en Wapke is het gehele arbeidsproces met de hand en onder het oog van de meester. Alleen het beste is goed genoeg!

   

  FloraPodium on Tour, Heemskerk, 17 februari 2022

  Interplant Roses

  FlowerHunter: Peter van Delft

   Iedereen is al druk in de weer voor de Valentijnsperiode. Manon van ’t Klooster van Interplant Roses kwam nog een vaas met romantische soorten brengen voor het FloraPodium.

  Ook mochten we een kijkje nemen in de keuken bij veredelaar Interplant Roses op de open dagen. Peter van Delft sloeg deze kans niet af heeft weer een aantal mooie toekomstige soorten mogen bekijken.

  FloraPodium on Tour, Harmelen, 27 januari 2022

  Image

  MM Duin- Bearflowers

  FlowerHunter: Michel Stieva

  Het bedrijf MM Duin wordt geleid door Corinne Duin, samen met haar vriend en broer. Net als bij vele kwekers is dit een echt familiebedrijf; de opa van Corinne is het bedrijf gestart in 1928. ‘Een oud ambacht, dat gecombineerd wordt met nieuwe innovaties’, zoals Corinne haar bedrijf omschrijft.
  Net als vele andere tulpenkwekers in Heemskerk telen zij op zand, de wortels van de bollen kunnen wel 50 cm lang worden en halen al hun kracht uit de bodem. Dit levert mooie, zware kwaliteit tulpen op.

   

  FloraPodium on Tour, Heemskerk, 20 januari 2022

  Image

  Borst Bloembollen

  FlowerHunter: Michel Stieva

   

  Borst Bloembollen heeft een prachtig bedrijf in Obdam. Op ruim 215 hectaren produceren zij veel verschillende soorten tulpen.
  De tulpen worden geteeld in West-Friesland, Zuid- & Oost Flevoland, Noord Oostpolder Flevoland, Nieuw Zeeland en Chili.
  Borst specialiseert zich in exclusieve soorten en flexibiliteit. Per broeiseizoen worden er ongeveer 210 verschillende cultivars gebroeid. De tulpen worden binnen gebroeid op grote containers, waarvan het grootste gedeelte op water gebroeid wordt. De tulpen uit deze containers worden drie keer per dag geplukt.  

   

  FloraPodium on Tour, Obdam, 20 januari 2022

  Image

  Dutch Lily Masters

  FlowerHunter: Eric Klein, Dion van de Heuvel

   

  Bij Dutch Lily Masters is bijna het gehele teeltproces volledig geautomatiseerd. De lelies groeien in kisten, die verdeeld staan op mobiele tafels.

  De tafels die geoogst moeten worden, worden door een robot uit de kas gehaald. Deze tafels worden dan de schuur in getransporteerd, waar de werknemers klaar staan om de lelies te snijden. Gemiddeld duurt het ongeveer een week voor de kas leeg is. Dit varieert per soort en het seizoen waarin ze groeien.

  Een van de voordelen van dit systeem is dat de bloemen centraal geoogst kunnen worden, wat de kans op beschadiging minimaliseert. Na het oogsten worden ze gebost en verzendklaar op water gezet, dit allemaal binnen één minuut, wat zeer gunstig is voor het vaasleven. Lees hier het verhaal over de lelie Euphoria.

   

  FloraPodium on Tour, Rijnsburg,11 november 2021

  Image

  Kramer Seringen

  FlowerHunter: Esther Schreuder

   

  Twee weken geleden brachten Menno en Erik Kramer de eerste Seringen naar de veiling. Met het soort ‘Engler Weissen Traum’ trappen zij het seizoen af. De eerste twee kassen zijn intussen gesneden en deze week worden de eerste ‘Dark Kosters’ gesneden. Kramer is nu nog de enige kweker die bloemen heeft, de komende weken zullen ook de andere kwekers starten.
  We hopen op net zo’n mooi Seringen seizoen als vorig jaar.

   

  FloraPodium on Tour, Aalsmeer, 15 oktober 2021

  Image

  Tunezo

  FlowerHunter: Esther Schreuder

   

  Ben en Wapke van kwekerij Tunezo (TUlpen, NErine en ZOmerbloemen), telen verschillende soorten seizoensproducten. Wij bezochten de tuin om kennis te maken met een aantal nieuwe soorten die ze volgend jaar in de markt willen zetten.

  Campanula

  Campanula lactiflora is niet geheel nieuw. Een jaar of twintig geleden is het al eens in de markt gezet, alleen sloeg het product toen niet aan. Maar trends veranderen en zo ook in de bloemen. Ben denkt dat deze vrolijke zomerbloeier goed in de huidige bloementijd past. Tunezo is de enige die dit soort teelt, waarmee het product ook gelijk exclusief blijft. Campanula is in de kleuren paars en roze verkrijgbaar.

  Eremurus

  Tunezo heeft voor volgend jaar twee nieuwe soorten Eremurus in de planning staan om exclusief te telen. Een hele mooie cremekleurige Eremurus en een al even mooie warme zalmkleurige Eremurus. Beide nieuwe soorten hebben volgens Tunezo een mooie lengte (140 cm), zijn goed houdbaar, hebben uniforme takken en een prachtige kleur. Dit jaar heeft hij hooguit 15 tak, maar volgend jaar wel (iets) grotere aantallen.

  Scabiosa

  Deze Scabiosa, nu nog zonder naam, is een dubbele (gevulde) caucasica. Volgens Ben is hij de enige die dit heeft. De eerste bloemen komen nu op, maar in augustus verwacht hij meer. Voorlopig ook nog kleine aantallen, maar hopelijk volgend jaar meer.

   

  FloraPodium on Tour, Heemskerk, 25 juni 2021

  Image

  Kroon Flowers

  FlowerHunter: Esther Schreuder

   

  Kroon Flowers is een familiebedrijf dat al meer dan 100 jaar actief is in de tuinbouwsector. Martien teelt drie soorten zware Nederlandse kwaliteit Eryngium, alle drie soorten met een exclusief karakter. Eryngium ‘Lovely White Green’, Eryngium ‘Blue Lagoon’ en Eryngium zabelii 'Donard Variety'. Daarnaast teelt Martien kleinschalig lavendel en pioenrozen. 

   

  FloraPodium on Tour, Abbenes, 18 juni 2021

  Image

  Kolster BV

  FlowerHunter: Esther Schreuder

   

  Het FloraPodium was uitgenodigd op de open dagen bij veredelaar Kolster BV. We kregen een fantastische rondleiding over de tuin en konden alle nieuwe soorten uitgebreid bewonderen in de expositieruimte. 

  Het bedrijf Kolster BV is oorspronkelijk een boom- en plantenkwekerij. Vanuit het standaard assortiment planten en snijheesters is de liefde voor veredelen ontstaan. In eerste instantie om bestaande soorten te perfectioneren, maar niet lang daarna werden er al snel nieuwe soorten veredeld. Alle door Kolster veredelde gewassen worden verhandeld onder de merknaam ‘Magical’. Deze merknaam zorgt voor herkenning in de sector wereldwijd.

   

  FloraPodium on Tour, Boskoop, 18 juni 2021

  Image

  Royal van Zanten

  FlowerHunter: Ingrid Heugens en Peter van Delft

   

  Royal van Zanten houdt zich al meer dan 150 jaar bezig met het veredelen van verschillende soorten snijbloemen en potplanten. Tijdens de open dagen konden Ingrid en Peter de bloeiproeven van verschillende soorten toekomstig beschikbare chrysanten bekijken en beoordelen! Er zaten weer fantastische, kleurrijke soorten bij, waar we hopelijk snel meer van kunnen zien.

   

  FloraPodium on Tour, Valkenburg, 17 juni 2021

  Image

  L&A Ravensbergen

  FlowerHunter: Peter van Delft

   

  Peter bezocht kwekerij L&A Ravensbergen in Oegstgeest. Ravensbergen is een echte seizoenskweker, actief van het voorjaar tot het najaar. Volgens Ravensbergen telen zij volgens echt oud Hollandse ambacht. Met veel passie worden er verschillende producten geteeld zoals Nigella, Zinnia, Helipterum, Panicum, Gomphrena en Iberis. De komende weken komen er voornamelijk Zinnia Lilliput en Iberis in roze en wit van de kwekerij.

  Ravensbergen heeft zich gespecialiseerd in kleine aantallen van exclusieve handel. Hij is altijd op zoek naar producten die anderen niet hebben. Hij is dan ook een van de weinige kwekers die Iberis teelt als snijbloem.

   

  FloraPodium on Tour, Oegstgeest, 01 juni 2021

  Image

  Nico Janson

  FlowerHunter: Peter van Delft

   

  Nico heeft zich gespecialiseerd in de teelt van bijzondere, aparte bloemen. Hij teelt dan ook verschillende soorten seizoensproducten zoals Asclepias, Rudbeckia, Phlox, Mentha, Sedum, Euphorbia, Alchemilla, Stachus en Sanquisorba.Als hobby, vermeerdert Nico de Asclepias uit zaden. Als veredelaar van Asclepias’s heeft hij zelfs de zeer opvallende Asclepias ‘Beatrix’ en ‘Amalia Improved’ als introductie op zijn naam staan.Peter heeft tijdens zijn bezoek prachtige foto’s gemaakt van de Asclepias Red Antonia supers. Deze zijn beschikbaar tot oktober. In het voorjaar worden de bloemen nog binnen geteeld, later in het seizoen ook buiten. Lees hier meer over een eerder bezoek en de Asclepias incarnata ‘Soulmate’.

   

  FloraPodium on Tour, Lisse, 17 mei 2021

  Image

  Dirk Alderden

  FlowerHunter: Rob van Leeuwen en Peter van Delft

   

  Dirk Alderden is een kweker die met liefde en passie zijn producten teelt. Hij heeft prachtige rozen die een Engelse nostalgische uitstraling hebben, waarvan er een aantal soorten ook nog eens heerlijk ruiken.  Hij teelt op de ouderwetse manier in de volle grond, zonder verwarmingssysteem in de kas. Zijn rozen groeien dus puur natuur, op de warmte van de zon. We hebben dit jaar te maken met een koud voorjaar, zijn teelt komt dan ook wat later op gang en de stelen zijn wat korter. Dit jaar heeft Alderden zijn assortiment uitgebreid met wat nieuwe soorten. Hij teelt alle soorten kleinschalig, de aantallen zijn dus exclusief en beperkt.

   

  FloraPodium on Tour, Aalsmeer, 29 april 2021

  Image

  Jan van der Salm

  FlowerHunter: Peter van Delft

   

  Peter bezocht Arno van der Salm, van Kwekerij Jan van der Salm.  In 1993 heeft Arno het bedrijf overgenomen. Momenteel teelt Arno Matrecaria, 3 kleuren Anthirrium  en 4 kleuren Campanula Medium. Het bedrijf is MPS A gecertificeerd.

   

   

  FloraPodium on Tour, Zoeterwoude, 1 april 2021

  Image

  Monarch Flowers

  FlowerHunter: Jan de Boer

   

  Op donderdag 20 mei 2021 was Jan op bezoek bij Monarch flowers in Naaldwijk. Het planten-verkoopbedrijf Green Works uit Schagen heeft daar een kwekerij voor de Butterfly Ranunuculus en een proefopzet van de Ranunuculus Romance serie. Zowel de Butterfly als de Romance serie zijn afkomstig van de Japanse veredelaar Aya Engei. De butterfly is nu 6 jaar in Nederland op de markt en kwam eerst uit Portugal en uit Italië. De kwekerij in Naaldwijk teelt exclusief voor de Nederlandse markt. Er komen dus geen andere tuinders bij in Nederland. Op deze manier houden ze het plantmateriaal zelf in de hand en kunnen ze het product zuiver opkweken. De gewassen van de Butterfly en de Romance soorten zijn geweldig om te zien.

   

  FloraPodium on Tour, 's-Gravenzande,  1 april 2021

  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube