Florapodium

en nl

    Deze week bij FloraPodium

     

    Eucharis grandiflora

    Kalender

    De Eucharis grandiflora is jaarrond verkrijgbaar.

    Image

    In de schijnwerpers

    Er worden wereldwijd maar twee soorten Eucharis geteeld. Een daarvan, Eucharis Grandiflora (ook wel Eucharis Amazonica genoemd) heeft haar naam te danken aan de plek van herkomst: de Amazone. Vandaar dat dit bolgewas ook wel ook wel Amazonelelie genoemd wordt. Gerard, van Kwekerij Romein teelt met trots de Eucharis Grandiflora en heeft ons van veel informatie voorzien over dit mooie product en de teelt.

     

    Eigen vorm

    Wie niet beter weet, vergelijkt de Eucharis met een Narcis. Niet geheel onterecht, omdat de Amaryllis, Narcis en Eucharis allemaal tot de familie ‘Amaryllidaceae’ behoren. Eucharis is een elegant product met een lange steel met een trosje van vaak vijf bloemen. Wij kennen geen bloem zo helder en wit als een Eucharis! Nadat de bloemen van het trosje één voor één open zijn gekomen, vallen ze ook één voor één weer af. Als je weet dat dit een bekende eigenschap van de plant is, kun je de bloeiende bloemetjes des te meer waarderen.

     

    Hoge sierwaarde

    Het product laat zich goed lenen voor bruidswerk, omdat ze door de witte bloemblaadjes een romantisch uiterlijk heeft. Daarnaast kan de Eucharis goed tegen warmte. Onder andere de Nederlandse Koningin Beatrix trouwde  met een boeket waarin veel Eucharis bloemen verwerkt waren. Haar ranke, lange stelen hebben een hoge sierwaarde. De takken laten zich mooi mengen met andere bloemen, maar ook haar eenvoud maakt de bloem bijzonder. Een aantal takken Eucharis op een vaas kan net zo veel sierwaarde hebben als een gemengd boeket.

     

    Tip van Gerard

    Gerard geeft als tip mee om de stelen van de Eucharis, eenmaal op de vaas, met regelmaat af te snijden en het water te verversen. De steel groeit dicht in de vaas, waardoor de steel niet genoeg water en voedingsstoffen kan opnemen.

    De teelt

    De Eucharis is een kostbare snijbloem. Er zijn weinig kwekers die dit gewas telen en dat is ook niet zo gek. Het is ontzettend moeilijk om de juiste teelomstandigheden voor dit product te vinden.

    De Eucharis is een hele speciale bloem, die met haar helder witte bloembladeren als echte eye- catcher gezien wordt in de bloemenwereld en zeker in het exclusieve hoge segment geplaatst mag worden. We snappen dan ook wel dat Gerard de uitdaging van deze teelt aan blijft gaan.

     

    Vegetatieve plant

    De Eucharis groeit vegetatief bij hoge temperaturen. Bij de vegetatieve groei worden de stengels en bladeren aangemaakt. Hier wordt de basis voor de bloei gelegd. De plant groeit generatief bij lagere temperaturen. Tijdens deze groei worden de bloemen gevormd. Om mooie bloemen te kunnen telen, is een goede vegetatieve groei uiterst belangrijk. De Eucharis dient goed in zijn blad te zitten om bloemen te kunnen maken.

     

    Gewas uit tropisch gebied

    De Eucharis is een bolgewas dat uit het tropische gebied van Midden en Zuid Amerika komt. Om dit klimaat na te bootsen, wordt de kas erg vochtig en warm gehouden. De planten staan in bloembakken met kleikorrels en worden verkoeld met een watersysteem. Dit is hetzelfde watersysteem dat veel kwekers gebruiken voor de Amaryllis teelt, waarmee een koude periode wordt gesimuleerd en de plant de tijd heeft om zijn groeipunten te ontwikkelen. Vorige week hebben we dit systeem uitgebreid beschreven in de ‘This week at… Hippeastrum’. Dit kunt u hier teruglezen.

    Waar de Amaryllis in rust gaat door een koele periode van 6 graden Celsius, heeft de Eucharis al genoeg aan een verkoeling tot 21 gaden Celsius. Wij vroegen ons af waarom een plant die altijd in de warmte leeft, toch een koude periode nodig heeft om te gaan bloeien. Gerard vertelt dat hier een theorie over bestaat; “In het Amazone gebied is het per etmaal 12 uur lang donker en 12 uur lang licht. De temperatuur is het hele jaar hetzelfde. Echter, één keer per jaar komt er uit het Andesgebergte smeltwater door de bossen gestroomd, die voor de bollen in de grond een koude periode veroorzaken waarna het wonder zich voltrekt.” Of dit helemaal klopt, weet Gerard zelf ook niet helemaal, maar de theorie klinkt logisch en daarom wordt er toch een koude periode nagebootst in de kas. Dit werkt voor de bloei goed.


    Lage productie

    Gerard heeft een kas van 6000 vierkante meter waar hij alleen Eucharis teelt. Op de Eucharis groeit maar één bloem per plant. Daarnaast geeft een bol maar twee keer per jaar bloemen. Daar komt nog eens bij dat lang niet alle planten een bloem geven. Een volgende stap is daarom ook om de bollen uit te selecteren die geen bloemen geven, zodat hij de productiecapaciteit omhoog kan brengen. Zo hoopt hij op korte termijn meer Eucharis te kunnen telen. De Eucharis is door de tropische eigenschappen en de kunstmatige koelperiode jaarrond verkrijgbaar.

     

    Trips onder controle met biologisch middel

    Gerard moet als kweker van Eucharis volhardend zijn, de plant groeit maar met een tempo van 1 blad per maand en tegenslagen zijn niet makkelijk te herstellen. Maar hij heeft de problemen rondom de Eucharis teelt steeds beter onder controle. In 1998 werden de eerste Eucharis planten gezet en twaalf jaar geleden is kwekerij Romein volledig omgeschakeld naar de Eucharis teelt.

    Toen Gerard eindelijk de groei van de aaltjes (microscopisch kleine wormpjes die de bollen aantasten) onder controle had door in bloembakken te gaan telen, kwam de volgende uitdaging op zijn pad. Trips waren in opmars en vernielden veel van het gewas. Daarnaast droeg de trips een virus bij zich. Dit was een groot bijkomend probleem, omdat dit virus dodelijk is voor de Eucharis. Gerard zag zijn gewas dan ook langzaam aftakelen en doodgaan. De druk om een oplossing te zoeken was groot. Een biologisch middel tegen de trips bood uiteindelijk de oplossing. Waar veel kwekers uit de chrysanten teelt ontevreden waren over dit biologische product, was het voor Gerard de redding van zijn gewas. Dit middel is een schimmel, dat het beste gedijt in een vochtige en warme omgeving. De kassen van de chrysanten zijn vele malen kouder dan de kassen van Gerard, die het perfecte kweekklimaat bieden voor deze schimmel. Het gewas van Gerard groeit en bloeit nu weer uitbundig.

     

    Niet veredelen

    De Eucharis kan op dit moment nog niet veredeld worden, omdat de bloem triploïde is. Dit betekent dat de chromosomenparen in de cel niet in tweevoud maar in drievoud aanwezig zijn. Om te kunnen kruisen is het belangrijk dat er een even aantal chromosomen in de cel aanwezig zijn. De bollen van de Eucharis kunnen daarom nu alleen vermeerderd worden via de bollen en niet door zaden.

     

    FloraPodium, 28 november 2018

    Image
    Image
    Image
    Image

    Video

    Contact

    Legmeerdijk 313
    1431 GB Aalsmeer
    Tel.: +31 (0)297 386 116
    The Netherlands

    Follow us

    facebook witfacebook

    instagram overinstagram

    icons8 pinterest 48

    pinterest

    icons8 youtube 48

    YouTube