Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Eremurus 'White Beauty Favorite'

  Kalender

  De Eremurus 'White Beauty Favorite' is beschikbaar vanaf de tweede week van juni tot half augustus.

  Image

  In de schijnwerpers

  In de spotlights van deze week staat de Eremurus, ook wel ‘Naald van Cleopatra’ genoemd. Ze heeft haar naam te danken aan drie obelisken uit het oude-Egypte , die in Londen, New- York en Parijs te vinden zijn.

  De Eremurus is een prachtig elegant product. Uitermate geschikt voor een weelderig veldboeket of in een groot statig bloemstuk. Eremurus is geen gemakkelijke teelt omdat er zich veel problemen voordoen. Jerry en zijn neef Marcel van Gebroeders De Groot hebben hun eigen manier gevonden om tegen deze problemen te vechten: doorzettingsvermogen!

   

  Verschillende variëteiten

  Jerry en Marcel telen drie soorten Eremurus in de kleuren oranje, geel en wit. De soorten worden niet tegelijk aangeboden omdat ze in andere fases groeien. De oranje soort bloeit als eerste en is daarom ook als eerste in het seizoen verkrijgbaar.

  De Eremurus is een bolgewas. In tegenstelling tot de meeste bolgewassen blijft de Eremurus bol jaarrond in de grond. Aan deze bijzondere bol ontstaan vlezige wortels die zich in de grond verspreiden. Deze bollen lijken daardoor net grote spinnen. Tijdens een bloeiperiode wordt een nieuwe bol aangemaakt welke bovenop de oude bol groeit. Dit kun je mooi in het filmpje zien!

  De Eremurus bloem is een bijzonder exclusieve verschijning die in iedere tuin direct opvalt. Van origine zijn het woestijn planten. Naast “naald van Cleopatra’ wordt de Eremurus dan ook niet voor niets woestijn staart genoemd. Erem (woestijn) ura (staart).

  De Eremurus heeft een stevige steel met een hoge sierwaarde. Daarbij kunnen de stelen wel tot twee meter lang worden. Dit maakt deze bloemen dan ook uitermate geschikt voor groot bloemwerk. Alle bloemetjes gaan van onder naar boven open, waardoor het een echte kleurrijke pluim wordt. Sinds de komst van de ‘plukboeketten’, de trend van dit moment, is er ook meer vraag naar deze bloemen, omdat ze mooi staan in een solitair boeket.

  Jerry bracht ons naar de tuin van de Eremurus en vertelde enthousiast over hun ‘witte trots’ de Eremurus ‘White Beauty Favorite’. Deze bollen zijn heel lang geleden gekocht door de vader en oom van Jerry. Op dit moment behoort deze witte Eremurus tot het exclusieve assortiment van de neven.

  De oranje en zachtroze soorten Eremurus zijn wat bekender in de handel, maar een witte variant is minder bekend. Voor het FloraPodium een uitgelezen kans om deze speciale variëteit eens op de kaart te zetten. Vooral het verhaal van deze teelt, het doorzettingsvermogen en de passie van de mannen zijn wat dat deze bloem zo speciaal maakt. Elk jaar is het vallen en opstaan en staan er nieuwe uitdagingen op de neven te wachten. De teelt brengt veel risico’s met zich mee waardoor ze afgelopen jaar een hoop bollen zijn verloren. “Maar…”, vroegen wij ons af, “als dit gewas zorgt voor zoveel problemen, wat maakt het dan zo speciaal?” Jerry gaf ons een glunderend en kort maar krachtig antwoord: “De uitdaging”.

  De teelt

  De teelt van dit bijzondere product verloopt niet zonder slag of stoot. De bloeiperiode van deze mooie bloemen is maar kort, ongeveer twee weken. Het aanbod van dit product hangt daarom ook erg van het weer af.

  In oktober worden de bollen gerooid en opnieuw geplant op een ander perceel. Elk jaar worden de bollen dus verplaatst, wat ze vruchtwisseling noemen. Pas na vier jaar mogen de bollen weer terug naar hetzelfde perceel. Dit is nodig om tegen de microscopisch kleine beestjes in dit gewas te kunnen vechten, de aaltjes. Deze onaangename bezoekers gedijen het beste in een zandgrond waar ze zich makkelijk voort kunnen bewegen. Zij worden actief op het moment dat het warmer wordt en de bodemtemperatuur de 10 graden bereikt. Zodra de beestjes actiever worden, tasten ze ook het gewas aan. Waarom de aaltjes de Eremurus nou zo lekker vinden, heeft Jerry geen idee van. Ze doen nog steeds onderzoek naar de beestjes, om meer over ze te weten.

  Er zijn wel duizend verschillende soorten aaltjes. De meeste soorten zijn ontzettend nuttig, zij zorgen namelijk ook voor een gezond bodemleven. Alle aaltjes hebben verschillende functies. Dit varieert van het opeten van restplanten tot het opeten van andere organismen. In de grond leven er per vierkantenmeter een paar miljoen! Echter is er een soort aaltje schadelijk voor de Eremurus, het Trichodoris aaltje. Deze tast het gewas dusdanig aan, dat de plant niet meer te gebruiken is.

  Tijdens ons bezoek hebben we twee van de drie tuinen gezien die de neven tot hun beschikking hebben. Naast het telen op hun eigen tuinen werken de neven veel samen met andere tuinders zodat ze grond kunnen uitwisselen. Bijzonder dat je zo geen concurrenten meer van elkaar bent, maar een samenwerkingspartners.

  Naast de uitdaging van de aaltjes, speelt ook het weer een hele belangrijke factor in deze mooie, maar korte teelt. We zeggen niet voor niks, niets is zo veranderlijk als het weer. Het telen van de Eremurus valt en staat hiermee.

  De Eremurus wordt namelijk buiten geteeld, wat natuurlijk risico’s met zich mee brengt. Ieder jaar is de teelt weer anders en als kweker dien je dan ook van goede huizen te komen om dit gewas te telen. Jerry neemt ons tijdens ons bezoek mee in de geschiedenis van de afgelopen jaren. Er is geprobeerd om binnen te telen in een kas of met een rolkast buiten. Beide gaven echter niet het gewenste resultaat. Nu telen de mannen gewoon buiten in de verschillende tuinen. Afgelopen jaar was een tuin door de hevige regenval helemaal vol met water komen te staan. Hierdoor zijn ze veel van hun bollen verloren.

  Het is wegens al deze risico’s en problemen ieder jaar maar weer de vraag hoe de teelt gaat verlopen. Toch weten de mannen ieder jaar weer een prachtig product neer te zetten met lange sterke Eremurus stelen in drie verschillende kleuren!

   

   

  FloraPodium, 27 juni 2018

  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube