Florapodium

en nl

  Deze maand bij FloraPodium

  Epiphyllum 'Beavertail'

  Kalender

  De Epiphyllum 'Beavertail' is jaarrond verkrijgbaar.

  Image

  In de schijnwerpers

  FloraPodium stond van 21 tot en met 23 augustus op de vakbeurs Plantarium. Ter aankleding van deze beursstand hadden wij grote hangplanten van kwekerij  de Arendshoeve gekregen. Iedere voorbijganger bewonderde de grootte en de bijzondere vormen van de planten. Er was overduidelijk veel interesse voor! Voor ons dan ook genoeg reden om een extra bezoekje te brengen aan deze veelzijdige kwekerij. Jacob, eigenaar van kwekerij de Arendshoeve, heeft de bijzondere missie van zijn kwekerij met ons gedeeld. Samen met Jaap heeft hij ons rondgeleid door de bijzondere plantenkwekerij!

   

  Moerascactus

  De bladcactus (Epiphyllum) trok tijdens ons bezoek direct onze aandacht. Met haar gekke rechtopstaande en hangende dikke bladeren schreeuwde ze ernaar om gezien te worden. Het is een sub-tropische plant en behoort tot de Epiphyt-soorten. Dit betekent dat de plant van nature groeit in de holtes van bomen en niet in de aarde. Een orchidee is dit bijvoorbeeld ook. Van origine groeit de plant in Mexico en Azië. Met weinig wortels is de plant in staat om uit de vochtige lucht haar benodigde water te onttrekken. Daarnaast haalt ze het vocht uit de humusrijke grond die door de afvallende bladeren in de oksels van de bomen zit.

  De Epiphyllum anguliger is misschien wel de meest bijzondere bladcactus! Dit steeds bekendere soort lijkt op een gekartelde zaag. Heel toepasselijk wordt dit soort dan ook wel zaagcactus genoemd. Het mooie aan deze plant is dat de groeiwijze heel weelderig is. Maar het kan nog uitbundiger; de Epiphyllum ‘Beavertail’ is daar een goed voorbeeld van. Deze plant groeit precies zoals ze wil! Veel vethangplanten groeien strak langs te pot omlaag. Deze plant groeit alle kanten op! Bij het inkopen van dit soort kreeg de kwekerij onbedoeld nog een extra soortje mee; de Epiphyllum oxypetalum. Deze plant krijgt bloemen die in de nacht pas echt gaan bloeien. Hierdoor wordt ze ook wel ‘Queen of the night’ wordt genoemd. Dit soort zat per ongeluk bij de partij van de Beavertail en door haar grove bouw vond Jacob het de moeite waard om deze ook te gaan telen.

   

  Beverstaart

  De Epiphyllum ‘Beavertail’ heeft wel wat weg van de Epiphyllum anguliger. Haar naam heeft ze te danken aan de grote bladeren, die lijken op een grote beverstaart. De bladeren zijn dik en leerachtig. De plant is erg afwijkend van het bestaande assortiment. Het is een woeste grote plant die haar bladeren alle kanten op heeft staan. Hiermee is het een grote aandachtstrekker in iedere ruimte. De plant is erg geschikt voor mensen die geen groene vingers hebben en het moeilijk vinden om een plant te onderhouden. Je mag de plant namelijk ook best een keer vergeten. Omdat het vetplanten zijn slaan ze water op in de bladeren en hiervan kunnen ze een aardig tijdje leven. De uitstraling van deze plant is heel weelderig en ze is daarom ook echt een aanwinst voor elke kantoorruimte! De plant wordt door het bedrijf zelf gestekt maar pas na twee jaar is het een verkoopbare plant.  

  logo arendshoeve

  Verzorging

  De bladcactus is familie van de cactus. Om deze reden is de plant erg makkelijk in het onderhoud. De bladcactus, en dan bedoelen we eigenlijk alle soorten Epiphyllum, kun je in de zomer buiten zetten. Het liefste niet in de volle zon omdat ze van origine gewend is om onder de bomen te groeien. Geef de plant iedere week voldoende water. Eind oktober, voordat de vorst begint, moet de plant weer naar binnen. Als u de plant in de wintermaanden december tot en met februari geen water meer geeft, gaat de plant bloemknoppen maken. De plant ‘verschrompelt’ dan een beetje van het vochttekort. Als u dan steeds weer een beetje meer water gaat geven in het voorjaar, kunnen de bloemknoppen echt ontstaan. Helaas bloeien ze vaak alleen ’s nachts. 

  Image
  Image
  Image

  De teelt

  De kwekerij kent ongeveer 100 verschillende variëteiten van 40 verschillende cultivars die worden gekweekt in 18.500 m² goed geïsoleerde kassen. Omdat het veelal hangplanten zijn, kan de ruimte optimaal worden benut. Leuk om te vermelden dat afvalwarmte gebruikt wordt van een biovergistingscentrale en dat de stroom voor een belangrijk deel zelf opgewekt wordt.

   

  Waar het begon

  Ongeveer 9 jaar geleden kon Jacob een partij hangende vetplanten overkopen van een kweker. Inmiddels is de Arendshoeve een toonaangevend bedrijf, gespecialiseerd in bijzondere ‘’urban jungle planten’’ en vetplanten. Waar de teelt begon met 7 verschillende soorten, is het bedrijf nu uitgegroeid tot een specialistisch bedrijf met ca. 100 verschillende maten en producten. Een echte snoepwinkel voor mensen die bijzondere planten in bijzondere maten zoeken. Van de ‘Rhipsalis’ bijvoorbeeld bestaan zo ontzettend veel verschillende soorten. Het viel Jacob op dat deze soorten nooit als grote planten in de markt worden gezet. Waarin de Arendshoeve zich vooral onderscheidt van andere kwekers is de grootte van de planten. De planten krijgen de tijd om uit te groeien tot bijzonder grote mooie planten. Er is nu zelfs een XL lijn in de markt gezet met planten van ruim twee meter lang.

   

  Zorg en rust

  De planten worden met zorg en met veel rust geteeld. Hiermee wordt bedoeld dat de planten lang op het bedrijf mogen staan, zodat ze kwalitatief heel sterk worden. De planten staan vaak wel twee, drie of vier jaar op het bedrijf voordat ze de markt op gaan. Daardoor vallen deze soorten niet meer in het gewone assortiment, maar kunnen zij het beste geplaatst w orden in de categorie ‘bijzonder en exclusief’. Deze niche producten zijn bestemd voor bloemisten in het topsegment, tuincentra en designers. Dus voor verkooppunten die kwalitatief betere en onderscheidende planten zoeken. Via gespecialiseerde plantenexporteurs, groothandelaren en webwinkels komen de planten overal in de wereld terecht. De planten worden zelf door stek vermeerderd. Van sommige planten wordt er wel plantmateriaal ingekocht.

   

  Showkas

  “Planten maken mensen gelukkig”, vertelt Jacob ons. “In onze showkas willen wij mensen laten ervaren dat planten je inderdaad gelukkiger maken. In een groene omgeving ben je echt een in een andere wereld.”  De Arendshoeve, ook wel ‘the Garden of Amsterdam’ genoemd, is de meest bijzondere en authentieke evenementenlocatie van Nederland. De missie is het aanbieden van een groene beleving met duurzame en positieve invloeden. Bij de Arendshoeve worden grote en kleine evenementen gevierd. Bedrijven als GOOGLE, Victor & Rolf, KLM /Airfrance  maken gebruik van de ruimte. Maar ook Hindoestaanse, Chinese en uiteraard Nederlandse  bruiloften worden er gevierd. Niks is te gek!

   

  FloraPodium, 09 september 2019

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube