Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Dichelostemma 'Sultan of Swing'

  Kalender

  De Dichelostemma 'Sultan of Swing' van de buitenteelt is vanaf nu 3 weken verkrijgbaar.

  VBN code: -

  Barendsen kleurcode: Fuchsia

  Lengte: 60 cm

  Image

  In de schijnwerpers

  Hen van der Meer van kwekerij P.N. van der Meer BV, teelt allerlei soorten bloemen zoals tulpen,iIxia’s, brodiaea’s ,liliums, matricaria en dichelostemma’s, allemaal op kleine schaal. De kwekerij bestaan al meer dan 64 jaar. Omdat de teelt steeds wisselt, blijft het elke keer weer een uitdaging om het productieproces voorspoedig te laten verlopen.

  Vuurwerkbloem

  Een echt zomerproduct is de dichelostemma (Dichelos “twee-wiggig” en Stemma “kroon”). Dit lieve, fragiele, een tikje ondergewaardeerde bloemetje is een geslacht uit de aspergefamilie. De meeste soorten komen voor in het Westen van Noord-Amerika, voornamelijk in Californië. Omdat de stelen geen blad hebben en de bloemen boven aan de steel als vuurwerk uit elkaar te lijken spatten, wordt deze bloem heel toepasselijk ‘vuurwerkbloem’ genoemd.

  Dit jaar heeft Van der Meer een bijzonder nieuw soort in productie: de ‘Sultan of Swing’. Voor FloraPodium een leuk product om eens toe te lichten en in de schijnwerpers te zetten.

  De kleur roze van de ‘Sultan of Swing’ is veel intenser dan de bekende dichelostemma. De dichelostemma is door haar fragiele en natuurlijke schoonheid een echte blikvanger. Ze kunnen uitstekend gebruikt worden in een mooi veldboeket, als klein tafelarrangementje of subtiel in bruidswerk. Omdat de bloem hele stevige stelen heeft, kunnen ze ook heel goed verwerkt worden in een bloemstuk.

  Als je een dichelostemma in een vaas met water hebt staan, kun je het beste om de 2 tot 3 dagen het water verversen en de stelen even opnieuw aan snijden. Hierdoor kan de bloem weer goed water opnemen. Gebruik in het water ook een beetje snijbloemenvoedsel voor een nog beter vaasleven.

  De dichelostemma is een bolgewas dat bij Van der Meer zowel binnen als buiten geteeld wordt. Bij de binnenteelt, waarbij de bloem in de kas wordt geteeld, kan het soms gebeuren dat de bloemen overdag wat slap gaan hangen. Dit komt vooral voor als het warm is omdat het water dan sneller uit de stelen verdampt dan dat de bloem het verwerken kan.’s Avonds als de temperatuur gezakt is en de bloem weer genoeg water kan opnemen, trekt dit weer bij. Deze schommelingen hebben geen effect op de kwaliteit van het product.

  De ‘Sultan of Swing’ die wij aan u op ons podium presenteren, komen van de buitenteelt. Er is meer licht en er zijn meer voedingsstoffen beschikbaar waardoor de plant meer kracht krijgt. Hierdoor wordt hij sterker en worden de stelen steviger en dikker! Het nadeel hiervan is dat het product, afhankelijk van het weer, maar ongeveer 3 weken beschikbaar is.

  De teelt

  Van der Meer staat voor niche producten en teelt daarom ook een gevarieerd assortiment in kleinere hoeveelheden. Van der Meer heeft voor de dichelostemma gekozen, omdat het weer een heel ander product is dan bijvoorbeeld de brodiaea’s die hij teelt. Daarnaast passen deze bloemen ook goed in het teeltsysteem. Een breed assortiment bloemen valt of staat met een verfijnd teeltsysteem. De dichelostemma past hier perfect in, omdat het een mooie en makkelijke teelt is.

  De dichelostemma is een bolgewas. Net zoals bij vele andere bolgewassen, maakt deze bol nieuwe bollen aan tijdens te bloeiperiode. De bijzondere bollen gaan terug naar de bollenkweker, die deze onder de beste omstandigheden kan vermeerderen. Van der Meer veredelt zijn soorten niet zelf, maar heeft de samenwerking gezocht met de veredelaar die nog vele mooie nieuwe soorten voor de toekomst heeft staan!

  Het uitzoeken van de nieuwe soorten is een secuur klusje. Bij de veredelaar staan hele mooie soorten waar Van der Meer helemaal warm voor kan lopen. Maar het is altijd weer een uitdaging om deze prachtige producten dan ook zelf zo mooi te telen. Dit hangt allemaal samen met de hoeveelheid licht en voedingsstoffen. Het is moeilijk om eenzelfde klimaat te waarborgen als bij de veredelaar.

  De bollen van de dichelostemma worden in de volle grond geplant. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van netten, zodat de bollen makkelijker te planten en rooien zijn. Als de dichelostemma rijp genoeg is en gesneden kan worden, blijven de bloemen eerst nog een tijdje op water staan. Hierdoor kunnen de bloemen zich vol zuigen met water, waardoor ze steviger worden.  

  Vervolgens gaan de bloemen naar een machine die de stelen per tien bost en afsnijdt, waarna ze per vijftig in een hoes worden gedaan en verkocht kunnen worden.

   

   

  FloraPodium, 13 juni 2018

  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube