Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Dicentra spectabilis

  Kalender

  De Dicentra is beschikbaar van begin april tot begin mei. 

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Dicentra, oftewel ‘gebroken hartje’ of ‘Mariatranen’, een teder product met een mooi verhaal. Dit vaste plantje laat haar gezicht elk jaar rond de maand april in de tuinen zien. Het bloeit daar niet heel lang waardoor je maar een paar weken van dit mooie plantje kunt genieten. Het gewas wordt niet door heel veel kwekers in Nederland geteeld. Wij waren benieuwd naar het verhaal achter dit liefelijke product en bezochten daarom de kwekerij van Aert Flowers. Corné, eigenaar van het bedrijf, heeft het grootste marktaandeel in Nederland als het gaat om de dicentra en heeft ons van alles bijgebracht over de teelt van het gewas.

   

  Dicentra

  Dicentra is een bloeiende sierplant uit de papaverfamilie. Deze plant komt inheems voor in Oost-Azië en in Noord-Amerika. Totaal zijn er acht hoofdsoorten waarvan alleen de Spectabilis voor de bloementeelt wordt gebruikt. De naam dicentra is afgeleid van de bloemvorm en betekent ‘twee sporen’ vanuit het Grieks. Andere namen voor deze bloem zijn tranend hartje, Mariatranen en gebroken hartje. Deze namen komen doordat als de bloem in de knop zit het precies een hartje is. Als de bloem rijp is breekt het hart van onder open en komt er een traan uit.

   

  In the spotlight

  Dicentra wordt nu aangevoerd in drie kleuren: wit, rood en roze. De witte dicentra staat beter bekend als Dicentra Alba en groeit ook op deze manier in de natuur. De rode variant is een gecultiveerd soort en staat bekend als de Dicentra Valentine. Het roze soort is de meest bekende en staat bekend als de Dicentra Spectabilis. Wij lichten graag dit soort voor jullie uit, eigenlijk puur en alleen omdat wij dit stiekem de aller mooiste vinden. In de foto’s zie je alle drie de producten terug! Met de veredeling van nieuwe soorten houdt Corné zich niet bezig. Hij heeft 42 hectare land waar hij een grote zorg aan heeft. Nieuwe soorten krijgt hij van een veredelingsbedrijf. Corné startte met de teelt van dit mooie product omdat het al vroeg in het jaar tot bloei komt. Op zijn grote stuk land werkt veel personeel. De arbeid kan beter gespreid worden als je meerdere teelten hebt over het hele jaar. De dicentra was dan ook een mooie toevoeging op zijn andere teelten. De bloem is van begin april tot begin mei beschikbaar. We kunnen dus nog maar even van dit mooie gewas genieten!

   

  Verzorging

  Het nadeel van dicentra is de breekbaarheid van de stelen omdat de stelen hol zijn. Het bloemetje is zo teder en kwetsbaar dat het zich soms moeilijk laat vervoeren. Om deze reden worden ze nu ingehoesd. Hierdoor kan breekschade worden voorkomen. Het nadeel van de hoezen is dat het vochtiger blijft binnen in de hoes. Daarom is het goed om deze bij aankomst gelijk te verwijderen.

  De bloemen zelf worden voornamelijk ingezet in luxere boeketten. Door deze bloem in een boeket te combineren krijg je een schitterend boeket. Om er zo lang mogelijk van te genieten is het belangrijk dat de dicentra snijbloemenvoedsel krijgt in de vaas. Verder moet het water regelmatig ververst worden en is een schone vaas belangrijk. De witte variëteit heeft de langste houdbaarheid op de vaas.

  VAN AERT

  De teelt

  Van Aert Flowers is gevestigd in Breda, dit gebied wordt gekenmerkt door mooie teeltgrond voor snijbloemen omdat de grond makkelijk bewerkbaar is. Ook is het net wat warmer dan in andere delen van Nederland waardoor bloemen eerder volgroeid zijn. Het bedrijf is al meerdere generaties in de familie. De overgrootvader van Corné kocht het bedrijf in 1916. In 2013 kocht Corné het van zijn eigen ouders. Zijn ouders en zijn zus werken mee in het bedrijf. Binnen het bedrijf is de teelt van de astilbe de belangrijkste taak. De teelt van de astilbe begint in mei, waardoor we na de dicentra van dit mooie gewas kunnen genieten.

   

  Groot stuk land

  Corné heeft met zijn 42 hectare grootte bedrijf echt een enorm stuk land dat hij moet onderhouden. Ondanks dat hij zo’n groot bedrijf heeft, wordt er toch gezocht naar nicheproducten om zich te kunnen onderscheiden. Dat het een groot stuk land is met veel verschillende soorten producten, is alleen maar handig. Voor al deze producten moet vaak vruchtwisseling plaatsvinden. Dit betekent dat een product niet te lang op eenzelfde plek blijft staan om te groeien; dit veroorzaakt aaltjes in de grond. De grond moet zich van een teelt kunnen herstellen. Vooral pioenen hebben hier veel last van!

   

  De teelt van dicentra

  De teelt start in mei met het planten van stekjes in de volle grond. Het eerste jaar is  volledig nodig voor de plantontwikkeling. Er worden dan geen bloemen van de plant gesneden. Vanaf het tweede jaar kunnen er bloemen worden gesneden. De plant is een vaste plant waarvan drie jaar wordt gesneden. Daarna wordt de plant vervangen door nieuwe stekken.

  Om zo lang mogelijk dicentra te kunnen leveren worden er vanaf januari tunnels over de planten gezet. Deze tunnels zorgen ervoor dat het wat warmer blijft. De planten onder de tunnels gaan dan harder groeien. Niet alle tunnels worden tegelijk op het land gezet zodat er zo lang mogelijk van de dicentra gesneden kan worden. Op deze manier wordt het seizoen verlengd.

   

  Duurzaamheid

  Van Aert Flowers teelt zo milieuvriendelijk als mogelijk. Het bedrijf heeft veel zonnepanelen voor het opwekken van energie. Daarnaast is er beschikking over aardwarmte uit een bron. Het bedrijf is MPS GAP gecertificeerd. Dit certificaat zorgt voor traceerbaarheid, milieu, veiligheid en hygiëne. Om het hele stuk land te kunnen bewerken, rijdt er ook een tractor rond. Deze tractor wordt aangestuurd door middel van GPS. Door dit systeem rijdt de tractor altijd in precies rechte lijnen en worden ook altijd dezelfde lijnen gebruikt. Doordat je in rechte lijnen rijdt kan er zo efficiënt als mogelijk gewerkt worden en wordt er ook efficiënt met de brandstof omgegaan.

   

  FloraPodium, 25 april 2019

  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube