Florapodium

en nl

    Dag vier

     

    Rozen en Radijs

    Rust en kalmte

    Op het moment dat je binnenstapt bij deze bijzondere kwekerij, wordt je gelijk gegrepen door de rust en de kalme sfeer die heerst. Martijn, eigenaar van het bedrijf Rozen en Radijs, vertelt enthousiast en vol passie over zijn rozen.

    "De sfeer en harmonie binnen ons bedrijf proberen we naar buiten uit te stralen. Werken aan het goede en alleen energie stoppen in dingen die we wel willen hebben. Het gaat om het pure gevoel, om te doen wat je hart je ingeeft. Onze filosofie is terug naar de oorsprong en produceren met de natuur in je rug en zo een product krijgen wat de behoefte vervult zoals de natuur hem bedoeld heeft. We jagen de natuur op en dat gaat ten koste van de kwaliteit en gezondheid van de producten."

    Martijn heeft de afgelopen drie jaar vooral geïnvesteerd in zijn teelt. Nu plukt hij hier de vruchten van. Waar andere kwekers heel steriel werken en daarbij zo min mogelijk onkruid tussen het gewas willen hebben, laat Martijn het onkruid groeien en staan de ramen open. Op deze manier laat hij zijn planten immuun worden tegen ziektes en worden de planten steeds sterker. Daarnaast lopen er kippen tussen het gewas tegen de beestjes en een kat tegen de muizen.

    Image
    Image

    Holistische visie

    "Met een holistische visie proberen wij te kijken naar oorzaak en gevolg. Wij werken bijvoorbeeld met natuurlijke voedingsstoffen uit compost. Onze kassen zijn beschermd tegen elektrische stralingen en negatieve energieën, er wordt gerevitaliseerd water gebruikt en in de kassen wordt klassieke muziek gedraaid. Rozen pikken net als mensen energieën en stralingen uit de omgeving op. Een roos reageert anders op hardrock dan op klassieke muziek. Dat kan je voelen en gedurende het groeiproces ook zien. Hoe rustiger en zuiverder de energie, hoe beter het gewas zich voelt en ontwikkelt."

    De rozen worden in de zomer geteeld, in de volle grond. Een roos is een plant die groeit en bloeit als hij veel licht en warmte heeft. In de wintermaanden is de roos van nature in rust. Martijn zorgt dat de hele kringloop klopt op de natuurlijke manier. Hij doet zijn kennis en inspiratie op uit eeuwenoude boeken. “Gewoon weer telen zoals het vroeger was, dicht bij de natuur”. Zo kijkt Martijn bijvoorbeeld ook naar de stand van de maan.

    De maan heeft invloed op het water op aarde, dat zie je ook aan de zee bij eb en vloed. Op deze manier staat soms ook het water in een bloem hoger dan in andere tijden. Ook dit heeft volgens Martijn invloed op het gewas.

    Zijn rozen verkoopt hij alleen in zijn eigen winkel, waar hij zijn klanten enthousiast vertelt over zijn passie en zijn biologisch-dynamische teeltwijze en zijn kijk op de natuur.

    logo

     

    Ammerlaan The Green Innovator BV

    Geothermie

    Ammerlaan The Green Innovator BV is een glastuinbouwbedrijf met ruim 6 ha kassen waar meer dan 100 soorten tropische groene potplanten worden geteeld. In 2010 heeft Ammerlaan een aardwarmtebron geboord. De broninstallatie benut de warmte van het grondwater op een diepte van ruim twee kilometer. Het water dat wordt aangevoerd met een temperatuur rond de 70 gr. C., bevat tevens opgelost aardgas. Door het gas te scheiden, kan het gebruikt worden in een warmte-krachtkoppeling (WKK) om zowel warmte als elektriciteit op te wekken. De elektriciteit wordt gebruikt voor de aardwarmte-installatie en de pompen.

    Geothermie, ook vaak aardwarmte genoemd, maakt gebruik van warmte uit de grond. Daarvoor wordt een heel diep gat in de grond geboord, vaak meer dan een kilometer diep, waaruit water met hoge temperatuur wordt opgepompt. Naast het verwarmen van woningen wordt geothermie ook vaak gebruikt in de glastuinbouw, om kassen te verwarmen. Geothermie is daarom een techniek die vaak in landelijke gebieden wordt toegepast.

     

    Image
    Image

    Aardwarmte voor de omgeving

    De broncapaciteit van deze geometrische installatie bleek echter vele malen groter dan de eigen warmtebehoefte. Hierdoor konden in eerste instantie andere kwekerijen, een sportcomplex, een zwembad en een scholencomplex via warmtenetten op de bron aangesloten worden. Naderhand zijn daar nog eens 16 flatgebouwen in Pijnacker op aangesloten. Hierdoor kunnen 470 appartementen geleverd worden, om de methoden van verwarming te verduurzamen.

    Het is het eerste project in Nederland waar aardwarmte aan de bebouwde omgeving wordt geleverd. Dit was technisch en organisatorisch gezien geen eenvoudig project. Dankzij de grote inzet van alle betrokken partijen is het project eind 2015 gerealiseerd en in 2016 wordt circa 10.000 GJ fossiele brandstof in de appartementen vervangen door hernieuwbare aardwarmte. In totaal is dit een reductie van de CO2 uitstoot met ruim 600 ton per jaar.

    Nederland is zeer actief aan het onderzoeken waar meer mogelijkheden zijn om warmtenetten aan te leggen. In het Westland zijn ze hiermee al heel ver, hier zijn bijvoorbeeld mogelijkheden om restwarmte van de Rotterdamse haven te benutten. Daarnaast kunnen met behulp van subsidies ook steeds meer kwekers aangesloten worden op de geothermiebronnen. Dit draagt bij om de Nederlandse tuinbouw steeds duurzamer te laten produceren.

    logo ammerlaan innovator

    Contact

    Legmeerdijk 313
    1431 GB Aalsmeer
    Tel.: +31 (0)297 386 116
    The Netherlands

    Follow us

    facebook witfacebook

    instagram overinstagram

    icons8 pinterest 48

    pinterest

    icons8 youtube 48

    YouTube