Florapodium

en nl

    Dag drie

     

    Annemieke's pluktuin

    Van Hobby naar professionele pluktuin

    Annemieke is in 2009 met haar pluktuin gestart met als hoofdreden om mensen kennis te laten maken met bloemen van het seizoen. In haar tuin kunnen consumenten zelf hun boeket plukken, een concept dat nog niet echt bestond in Nederland. “Iedereen vindt het leuk om een boeketje bloemen te plukken en haalt daar plezier uit, zowel jong als oud” vertelt Annemieke. Plukboeketten zijn een echte trend op het moment en daar is Annemieke precies op het goede moment op ingehaakt.

    Annemieke is een gedreven vrouw, die met twee benen op de grond staat en weet waarover ze praat. Voordat ze aan haar pluktuin begon, was ze eigenlijk wel toe aan een carrière switch en ging ze deze uitdaging aan. Daarvoor werkte Annemieke in de psychiatrie als verpleegkundige. Het bedrijf groeit op dit moment vanuit een hobby uit naar een professionele pluktuin, waar ze intussen tientallen verschillende biologische bloemen teelt op bijna 4 hectare grond.

    Haar man Pieter heeft een Scabbiosa kwekerij, beiden hadden duurzaamheid altijd al hoog in het vaandel staan. Voor Annemieke betekent dit goed zijn voor de natuur en voor mensen. Een zaak waar je serieus mee om dient te gaan. Toen Annemieke besloot haar bloemen ook te gaan verkopen op de biologische markt heeft ze zich zo een 5 jaar geleden aangesloten bij Skal waardoor zij nu officieel de naam ‘biologisch’  mag dragen. Skal is de nederlandse instantie die het keurmerk ‘biologisch’ uitgeeft en controleert.  

    Image
    Image

    Een tussenfase

    Veel mensen zagen in het begin geen toekomst in haar biologische tuin. Maar het concept sloeg eigenlijk gelijk goed aan en haar pluktuin begon te groeien. Naast alleen pluktuin, dient de tuin ook als proeftuin voor biologische planten, want er is nog heel veel onbekend in deze wereld.

    Voor haar gevoel leven we nu in een soort tussenfase. Steeds meer mensen snappen nu dat we een andere kant op moeten gaan met onze wereld. Er ontstaat meer bewustzijn en de vraag naar biologisch neemt toe. Er is dus op dit moment ook veel meer vraag dan ze aankan van allerlei partijen om haar heen. Zo verkocht ze haar bloemen eerst alleen direct vanaf de tuin en deels op de markt. Tegenwoordig kloppen er ook groothandels aan om de bloemen naar het buitenland te kunnen exporteren.

    Steeds ontstaat de discussie wat wel en niet biologisch is. Waar ligt nu eigenlijk de grens en tot hoever moet je gaan? Annemieke ziet dit als een echte uitdaging voor de sierteeltsector. Professioneel telen van biologische bloemen op een manier dat je er van kunt leven, maar niet per  definitie duurder hoeft te zijn dan de reguliere producten. Ook voor de consument wordt het dan aantrekkelijker om biologisch te kopen . Van hobbyisme naar een echte professionele manier van telen, dat is waar voor haar de uitdaging en toekomst ligt voor de sector.

    logo

    Contact

    Legmeerdijk 313
    1431 GB Aalsmeer
    Tel.: +31 (0)297 386 116
    The Netherlands

    Follow us

    facebook witfacebook

    instagram overinstagram

    icons8 pinterest 48

    pinterest

    icons8 youtube 48

    YouTube