Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  Cyclamen persicum

  Kalender

  Cyclamen zijn beschikbaar van september tot februari.

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  De cyclaam is voornamelijk bekend als bloeiende kamerplant. Sinds een aantal jaar is dit lieflijke bloemetje ook als snijvariant verkrijgbaar. Wij gingen op bezoek bij kwekerij Van der Does. Wendy gaf ons een leuke rondleiding en vertelde ons alles over deze trendy snijbloem en haar bijzondere eigenschappen.

   

  Snijcyclaam

  Kwekerij Van der Does is een familiebedrijf, begonnen in 1968 met het telen van komkommers. In de loop der jaren is deze teelt vervangen door cyclamen en andere potplanten die goed te combineren zijn met de verschillende seizoenen.

  Sinds 2009 teelt het bedrijf ook cyclamen als snijbloem. De snij-cyclaam is een teelt binnen het bedrijf waar ze ontzettend trots op zijn. Ze zijn de enige kweker in Nederland die dit product op deze manier in de markt zet.

  Eigenlijk is de snij-cyclaam een product dat ook al heel lang bestaat, maar niet in de markt gezet is. Vroeger werden de eerste bloemen namelijk uit de plant gehaald, om de groei van de plant te bevorderen. De tweede aanleg van de knoppen is veel massaler. In 2007/2008 heeft veredelaar Morel hen eens op de mogelijkheid gewezen om deze cyclamen als snijproduct te leveren en dit pakte heel goed uit.

   

  In de spotlights

  Wendy verteld ons dat het bloemetje nog niet heel bekend is bij bloemisten en de consument. En dat is jammer volgens haar, want het is eigenlijk een heel dankbaar bloemetje. Men verwacht het niet, maar met de juiste verzorging staat deze vrolijke verschijning zeker twee weken op de vaas.

  Van der Does teelt maar liefst 9 soorten snij-cyclamen, elk even mooi. Omdat het product als snij variant al heel exclusief is, hebben we ervoor gekozen om niet specifiek een soort uit te lichten, maar de snij-cyclaam zelf in het zonnetje te zetten. Van der Does levert de cyclamen per soort aan, maar ook gemengd en dat is volgens ons echt fantastisch om mee te werken als bloemist.

  Omdat het bloemetje heel sterk is, kan ze ontzettend goed verwerkt worden in kleine vaasjes voor diverse horeca gelegenheden. Maar door haar lieflijke en fijne uitstraling is ze ook zeer geschikt voor bruidswerk. In een mooi hand gebonden boeket, steelt zij echt de show (liever niet op draad, dat gaat ten koste van de houdbaarheid). Daarbij ruikt ze ook nog eens erg lekker en geeft ze een heerlijke beleving mee aan deze speciale dag. Thuis, in allemaal verschillende vaasjes op tafel, straalt ze gezelligheid uit! Mogelijkheden in overvloed, waarmee dit bloemetje haar charmes kan laten zien.

   

  Verzorging

  Qua verzorging zijn er bij de snijcyclaam wel wat aandachtspuntjes. Wendy legt uit dat het belangrijk is dat de cyclaam (net als alle andere bloemen) een schone vaas krijgt met schoon water. In tegenstelling tot de meeste bloemen, houdt de snijcyclaam niet van snijbloemenvoedsel. Ze vindt het niet zo fijn om samen te staan met bloemen die veel bacteriën afscheiden in het water. Liever geen druppeltje bleek in de vaas, maar om de paar dagen het water verversen. Dit zal het vaasleven aanzienlijk verlengen.

  Het is belangrijk dat de steel verticaal een stukje ingesneden wordt. Zo neemt de steel het water optimaal op, ook dit komt de houdbaarheid ten goede.

  Cyclamen verliezen hun houdbaarheid als ze op oase verwerkt worden. Ook op draad, bijvoorbeeld in bruidswerk), is de houdbaarheid minder.

  Lees hier de beschrijving met afbeeldingen voor een goede verzorging.

  logo van der Does

  De teelt

  Niet elke cyclaam is geschikt om te telen voor de snijvariant. De planten zijn geselecteerd op hoogwaardige kwaliteit. De planten moeten rijkelijk bloeien, grote bloemen geven met de juiste lengte De dagelijkste  verzorging ligt in handen van ‘onze Henk’ zoals Wendy hem lachend noemt. Henk is een echte ‘plantenman’ die dagelijks door de gewassen loopt en alles scherp in de gaten houdt.

   

  Medicinale werking

  De cyclaam groeit op verschillende plaatsen in de wereld, maar de grootste aantallen zijn te vinden in het Middellandse  Zeegebied. Ze houdt van droge, bosrijke grond in bergachtig gebied. In de oudheid kende men de cyclaam vooral door haar geneeskrachtige eigenschappen en werd zij gebruikt in verschillende medicijnen. In Europa werd de cyclaam bekend in de 16e eeuw, waar zij in de botanische tuinen van de Engelse koningin Elisabeth werd gekweekt.

   

  Eigenwijze plant

  De cyclaam is een knolgewas, en een tikje eigenwijs, een echte diva onder de planten. Ze wil graag de ruimte hebben, niet te dicht bij een andere plant. Ze wil graag een licht vochtige grond en drinkt het liefst water van de schotel. Als ze te nat is aan de bovenkant, is de kans groot dat de knol gaat rotten. Het duurt ongeveer een half jaar voordat de cyclaam haar eerste bloemen geeft. Als de bloem goed is ontwikkeld en de steel dik en lang genoeg is (+/- 25cm) wordt deze uit de knol gedraaid. Dit draaien is om te voorkomen dat de knol beschadigd wordt. Het duurt ongeveer een week voordat er een nieuwe bloem ontstaat. Deze kan na een dag of tien weer geoogst worden.

   

  Verschillende verpakkingen

  Lisamarie, Lucie, Nicolette, Catherine, Babette, Leonie, Pauline, Cecile en Renee zijn de negen soorten die Van der Does levert als snijbloem. Elk soort is uniek en allemaal zijn ze even charmant.

  Het is mogelijk om de cyclamen in een waterbeker te kopen, dan zijn de cyclamen al ingesneden en kunnen ze op water geleverd worden. Ook kunnen de cyclamen in een klein doosje geleverd worden. De bloemetjes zijn dan met zorg ingepakt, zodat de kans op beschadiging minimaal is. Omdat deze verpakking zonder water is, wordt er een beschrijving bijgeleverd hoe de cyclaam het beste verzorgd kan worden.

   

  FloraPodium, 7 november 2019

  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube