Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Curcuma 'Siam Sunrise'

  Kalender

  De Curcuma 'Siam Sunrise' is beschikbaar van maart tot en met september

  Lengte: 55 en 75 cm
  Grammage: nvt
  Vbn code: 28746
  Barendsen kleurcode: 120

  Image
  Image

  De kweker en zijn product

  Villa Curcuma is een nieuw bedrijf, opgezet in 2017 door vader André en zoon Mike, naast hun al bestaande bedrijf Villa Gerbera. In 2014 sloot Mike zich aan bij zijn vader, in het bedrijf; Villa Gerbera. Nadat zij een kas konden overkopen, grenzend aan hun eigen kassen, vonden vader en zoon dat een goede reden om een nieuw product te produceren naast hun Gerbera teelt. Een nieuwe teelt, een vernieuwend product maar vooral een product met een uitdaging.

  In Nederland was er maar één kwekerij die naast hun potplanten assortiment ook snij- Curcuma’s teelde. Echter paste dit niet meer binnen hun assortiment en heeft deze kweker besloten alleen verder te gaan met potplanen.

  André en Mike wilden niet dat deze mooie teelt zou verdwijnen uit Nederland en besloten dat dit product hún nieuwe uitdaging zou worden!

  Er worden dus nu nog wel potplanten geteeld door verschillende kwekers in Nederland, maar Villa Curcuma is op dit moment de enige kwekerij die deze bijzondere bloem als snijbloem produceert.

  Het jaar 2017 was voor het duo vooral een test jaar. Een jaar waarin ze onderzochten hoe deze teelt het beste kon worden opgezet. In maart dit jaar zijn ze officieel begonnen met de verkoop van deze mooie bloem. Voor het team van FloraPodium was dit een goede reden om eens een bezoekje te brengen aan dit nieuwe bedrijf. Wij zijn ten slotte altijd op zoek naar bijzondere bloemen met een bijzonder verhaal. Mike ontving ons hartelijk en heeft ons een leuke rondleiding gegeven door hun prachtige bedrijf.

  Het bijzondere van de Curcuma is dat niet de bloem zelf, maar het schutblad de sierwaarde van dit product bepaalt. Deze prachtige gekleurde bladeren functioneren als “huis” voor de echte bloemetjes, die aan de zijkanten groeien. Deze echte bloemetjes bloeien relatief gezien maar heel kort. Dit is goed terug te zien op de foto’s.

  Villa Curcuma teelt op dit moment maar liefst zeven verschillende soorten Curcuma’s. De aandacht is nu vooral gevestigd op de verbetering van de bestaande Curcuma soorten en daarbij het proces van de teelt te optimaliseren. Dit wordt gedaan door middel van extra belichting en het geven van de juiste voeding. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van diffuus doeken om het zonlicht te breken. Dit doek dempt het zonlicht en zorgt voor een beter klimaat in de kas.

  Het bedrijf voorziet zichzelf van energie door een warmtekrachtkoppeling. Een duurzaam systeem waarbij alle aspecten van verbranding worden gebruikt. Er wordt namelijk aardgas verbrand waarbij CO2, warmte en elektriciteit vrijkomt. De CO2 wordt verspreid in de kas omdat de Curcuma’s gebruiken voor hun groei. Met de vrijgekomen warmte wordt de kas op temperatuur gehouden. Ten slotte wordt de elektriciteit gebruikt voor de belichting van de kas.

  De gewasbestrijding die gebruikt wordt, is voor 95% biologisch. Het bedrijf is MPS GAP gecertificeerd. Een hoogwaardig keurmerk dat traceerbaarheid van bloemen en planten, veiligheid en hygiëne hoog in het vaandel heeft staan. Vooral op de gewasbeschermingsproducten wordt streng gecontroleerd.

  Curcuma’s worden vermeerderd doormiddel van weefselkweek. In het kort gezegd houdt dat in dat de nieuwste scheuten van een plant groeien op een steriele voedingsbodem. Deze scheuten maken steeds weer nieuwe groeipuntjes aan die je er vanaf kunt snijden. Al deze nieuwe groeipuntjes worden een nieuwe plant.

  Een van de soorten die tijdens ons bezoek opviel, was de Curcuma Siam Sunrise. Een prachtig soort, opvallend door haar kleur en de prachtige contrasten tussen licht en donker. Daarom staat dit exclusieve soort in de spotlights van FloraPodium deze week. Net zoals alle andere Curcuma’s is ook dit soort ontzettend lang houdbaar. Onder de goede omstandigheden staat deze bloem wel 4 weken op de vaas. We hopen nog meer mooie soorten variëteiten van Villa Curcuma te gaan zien. Het uiteindelijke doel van de mannen is namelijk om een zo breed mogelijk assortiment van hoogwaardige kwaliteit op de markt te zetten.


  logo villa curcuma

  Image

  Oorsprong

  De plant Curcuma kennen we natuurlijk al uit de wereld van de specerijen. Het is de plant waaruit de specerij kurkuma wordt gewonnen. Het grootste deel van deze teelt vindt plaats in India, waar dit heerlijke kruid dan ook vandaan komt. Oorspronkelijk komt de plant uit Thailand.

  Kurkuma wordt gewonnen uit de wortels van de plant. De plant zelf groeit boven de grond. Hij is verwant aan de plant waaruit gember wordt gewonnen. De zijtakken van de hoofdwortel worden geoogst, geschild en gestoomd. Als het vermalen is, kan het worden gebruikt in bijvoorbeeld heerlijke Indische gerechten. Daarnaast heeft kurkuma ook een geneeskrachtige werking voor ons lichaam en de hersenen.

  Verzorging

  De Curcuma is een tropisch product met een lange rechte stengel met één blad en een kleurrijke extravagante bloem! Deze plant komt oorspronkelijk uit Thailand en houdt daarom ook helemaal niet van de kou. Als bloemist mag je deze bloem dan ook nooit in de koelcel zetten.

  De bloem met haar lange stevige blad is van hoge sierwaarde is in een boeket. Verder hoef je dus geen blad te verwijderen voordat je de bloem op water zet. Zorg voor een schone vaas en vul deze met koud water. Snij de bloem schuin af voordat je hem in het water zet. Op deze manier kan je wel tot 4 weken genieten van je boeket Curcuma’s.

   

  FloraPodium, 18 april 2018

  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube