Florapodium

en nl

  Deze maand bij FloraPodium

  Clusia rosea 'Princess'

  Kalender

  De Clusia rosea 'Princess' op water is jaarrond verkrijgbaar.

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Ook voor onze planteneditie zijn wij altijd op zoek naar exclusieve producten, interessante verhalen, gepassioneerde kwekers en nieuwe trends. V.D.E plant is een modern bedrijf, dat inspeelt op de nieuwste trends op het gebied van lifestyle. Naast de teelt van 30 verschillende tropische potplanten hebben zij een nieuwe lijn geïntroduceerd; de Clusia rosea Princess niet als potplant, maar op water. Krista van der Eijk vertelde ons alles over haar passie en deze nieuwe ontwikkeling binnen het bedrijf.

   

  Hydroponie

  Hydroponie is een leuke opkomende trend op het gebied van groene kamerplanten. Deze planten staan niet in een pot met aarde, maar staan met de wortels in een mooi glasarrangement met water. Op deze manier geeft niet alleen het blad de sierwaarde, maar ook de wortel van de plant draagt bij aan een stijlvol interieur.

  Als vrouw van een van de eigenaren van V.D.E plant (Edwin van der Eijk), is Krista altijd wel bij het bedrijf betrokken geweest. Krista is heel commercieel ingesteld en probeert altijd wel mee te denken. Daarbij vindt Krista het leuk om met design en interieur bezig te zijn en volgt ze de trends die ze weer vertaalt naar het bedrijf.

   

  In de spotlights

  Drie jaar geleden is V.D.E. zelf een beetje begonnen met experimenteren op het gebied van hydroponie. De ‘Clusia rosea Princess’ bleek heel geschikt voor dit concept. De Clusia groeit van origine in de regenwouden van de Caraïben en Zuid Amerika. In haar natuurlijke leefomgeving verdraagt zij zoute lucht, zandgebieden en heel veel licht. Maar ook in een moeras groeit ze goed. Als de Clusia in een vochtig gebied leeft, maakt ze luchtwortels aan. Hierdoor kan zij ook als epifyt groeien. Deze manier van groeien biedt enorm goede mogelijkheden om deze plant eens anders in de markt te zetten. Daarbij heeft de Clusia de eigenschap dat ze een enorm luchtzuiverende werking heeft, hierdoor draagt ze extra bij aan een gezonde leefomgeving thuis of op kantoor.

  Toen het bedrijf net begon met de hydroponie, ging alles handmatig. De Clusia’s werden geteeld op de kwekerij als potplant. Het afspoelen van de wortels deed Krista zelf met water en lucht. Dit leuke exclusieve product werd ontzettend goed ontvangen door de markt. Het tijdperk van experimenteren was al snel voorbij. In de afgelopen drie jaar zijn er zulke grote stappen gemaakt dat dit niet meer te combineren was naast haar baan. Krista heeft toen besloten om na 20 jaar als politieagent gewerkt te hebben, over te stappen van de ‘blauwe’ naar de ‘groene’ sector, zoals ze het zelf lachend beschrijft. Intussen werken er al zes man dagelijks aan deze lijn, om de vele orders te kunnen verwerken.

  Naast de Clusia zijn er meerdere planten die goed op water bleken te kunnen groeien. In eerste instantie bestond de variëteit voornamelijk uit het aanbod van verschillende soorten glaswerk. Door de uitbreiding van het plantenassortiment op hydroponie, is het nu ook mogelijk om een gemengd planten aanbod af te nemen en zorgt Krista voor leuk assortiment mixen.

  intenz vde

  Verzorging

  De plant staat graag op een lichte standplaats met haar wortels in een laagje kraanwater. Na twee of drie weken het water verversen, de vaas en wortels even afspoelen. Het is belangrijk dat alléén de wortels onder water staan en niet de stam zelf.

  Image
  Image
  Image

  De teelt

  V.D.E. is een familiebedrijf, opgericht in 1948. Broer en zus, Edwin en Karin van der Eijk zijn de derde generatie. Samen met compagnon Hein Visser en hun medewerkers telen zij op 9 hectaren 30 soorten tropische groene planten.

   

  Testen

  Niet elke plant is geschikt om op alleen water te kunnen leven. Krista heeft de soorten uitgebreid getest. De plant moet op pot al sterk zijn en een mooie wortelstructuur hebben. De aarde wordt verwijderd door water en lucht en vervolgens wordt de plant met de wortels op water gezet.

  Het is altijd afwachten hoe de plant erop reageert. In eerste instantie moet de plant altijd wennen aan haar nieuwe voedingsbodem. Bij het ene soort groeit alleen de wortel, bij andere soorten groeit ook de plant mee.

   

  Intenz Home®

  V.D.E. heeft een eigen merk opgezet, waar zij al hun exclusieve plantensoorten mee op de markt gezet hebben. Intenz Home® staat voor botanische creativiteit én gezonde groene planten. Deze planten zijn vernieuwend, exclusief en karaktervol. Planten waarmee iedere bloemist zich kan onderscheiden.

  De hydroponie lijn wordt aangeboden onder de naam ‘Intenz Mangrove®’. Het concept is nieuw, exclusief en de verlichting onder het glas geeft een exclusieve meerwaarde aan de uitstraling.

  Vorig jaar hebben Krista en Karin een tour gemaakt om verschillende plantenwinkels te bezoeken. Hier zijn ontzettend leuke contacten aan overgehouden. Hier ligt volgens Krista ook de kracht van V.D.E.; met mensen in gesprek blijven, trends bespreken en vernieuwend denken.

  Naast de kwekerij hebben ze binnen het bedrijf ook een concepts store opgezet. In eerste instantie om reactie van consument te krijgen op hun producten. Ook dit heeft goed uitgepakt en vanuit het hele land komen er mensen voor hún producten.

   

  FloraPodium, 14 oktober 2019

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube