Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  Chrysanthemum 'Berry'

  Kalender

  Chrysanthemum Berry is jaarrond verkrijgbaar.

  Image
  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  De zomer is op 21 juni officieel gestart. Het FloraPodium-team is altijd op zoek naar bijzondere producten passend bij het seizoen. Deze week maken we even een gekke uitstap. Wij gingen op bezoek bij kweker Wilco van Vliet van Zentoo. Hij teelt de Chrysanthemum ‘Berry’ uit de Sorbet-familie van de Zentoo -collectie. Chrysanthemum kenmerkt zich wel echt als herfstproduct, maar de ‘Berry’ wordt speciaal geteeld voor een leuke aanvulling in het zomerassortiment. Wie zegt dat chrysanten alleen in de herfst mooi zijn?

   

  Chrysanten

  Chrysanten zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten. Ze komen in vele verschijningsvormen voor, van een pluisvariant, een klein- en grootbloemige chrysant, de Santini en de klassieke troschrysant. Voor elke aankleding is er wel een geschikte soort te vinden. Daarbij is een zeer groot assortiment het hele jaar door verkrijgbaar en kennen chrysanten over het algemeen een lange houdbaarheid.

  Elke chrysant heeft een typische maar vooral ook eigen geur. Tijdens ons bezoek werden we meegekomen naar de koelcel bij de kweker. In deze cel kwam deze geur sterk naar voren. In deze koelcel worden de chrysanten gekoeld, ‘pré-koelen’ wordt dat genoemd.

  Door het pré-koelen wordt de warmte en het vocht uit de plastic hoezen gehaald door koude lucht, die circuleert in de koelcel. Omdat er geen vocht meer in de stelen en hoezen zit, kan het niet gaan broeien onderweg. Hierdoor blijft de kwaliteit beter als de chrysanten langere tijd op transport zijn.

  Wist je dat de chrysant het nationale symbool van Japan is? Het keizerlijke zegel is een gestileerde chrysant en het land kent een ridderorde die naar de bloem genoemd is, de Chrysanthemumorde.

   

  Zentoo

  Zentoo is een groep van enthousiaste en betrokken kwekers die elkaar helpen om een goede kwaliteit te leveren. Alle kwekers die bij de groep aangesloten zijn, zijn te herkennen aan hun algemene logo en hoezen. Voor de Sorbet-familie brachten wij een bezoek aan de Zentoo kwekerij W.A.M. van Vliet en spraken daar met eigenaar Wilco. De meest kenmerkende kwaliteit van Wilco zelf is zijn kennis over de teelt. Als iemand van de Zentoo kwekers vragen heeft over de teelt, moeten ze bij Wilco zijn! Hij is nu 8 jaar onderdeel van Zentoo. Het fijne van Zentoo vindt Wilco toch wel de samenwerking: “Je doet het nu niet meer alleen, maar kunt samenwerken met elkaar. Met elkaar verkoop je een groter volume, wat je werk een stuk efficiënter maakt. Ook op de webshop kun je een groter aanbod bieden met onderscheidende producten. Zo bouwt Zentoo met al haar kwekers een kwaliteitsmerk waarin alle sterke punten van de kwekers gebundeld worden.”

   

  Sorbet-familie

  In 2019 is de Sorbet-familie uitgebreid met een nieuwe smaak! Sorbet ‘Berry’ is de zoete smaak van het assortiment door de zachtroze kleur. De chrysantsoorten uit de Sorbet familie zien er allemaal hetzelfde uit op de kleur na. Een mooie grote troschrysant met lichte zomerse kleuren. ‘Berry’ is een klassieke troschrysant met middelgrote knoppen. De kweker verkoos ‘Berry’ als Spotlight product door haar unieke kleur die altijd een beetje anders is. Dit heeft te maken met de standplaats en het licht wat de bloem krijgt. Hoe meer licht de bloem krijgt, hoe lichter de kleur van de bloem, maar hoe zwaarder de kwaliteit. In de winter is de bloem dus ook wat donkerder, maar wel lichter van kwaliteit. In de zomer hebben de stelen soms een gewicht van 120 gram, in de winter zijn de stelen vaak maar 65 gram; het minimum gewicht waar Sorbet Berry aan moet voldoen in de winter.

  zentoo logo

  De teelt

  Wilco teelt op drie hectare chrysanten. Dat maakt hem ten opzichte van de andere kwekerijen binnen Zentoo klein. Na zijn schooltijd is hij gelijk in de tuin gegaan van zijn ouders. Zijn ouders teelden op dat moment al chrysanten. In 2004 heeft hij het bedrijf zelf overgenomen. In 2011 voegde hij zich bij Zentoo.

   

  Duurzaamheid

  Het bedrijf teelt zo veel mogelijk biologisch. We hebben de zakjes gefotografeerd waar deze biologische beestjes in zitten. Deze worden in het gewas gehangen in de hoop dat andere bestrijding niet nodig is. Eén van de plagen die Wilco niet in zijn gewas wil hebben is Trips. Trips zijn hele kleine insecten die flink wat schade kunnen veroorzaken in het gewas.

  Voor een meer duurzame uitstraling is het bedrijf nu bezig met de ontwikkeling van een afbreekbare papieren hoes. Omdat er zoveel plastic afval in de bloemenindustrie is, zou dit een hele mooie ontwikkeling zijn binnen het vak.

   

  Het teeltproces

  De stekken krijgt Zentoo van een veredelaar waarmee ze een goede samenwerking hebben. Als stekken door de plantrobot ingeplant zijn, kan de stek langzaam gaan groeien. Tijdens dit proces wordt de hoofdknop weggehaald, zodat deze troschrysant zijn voeding naar de kleine knoppen laat gaan. In de zomerperiode duurt het zo’n 63 dagen voordat een bloem gesneden kan worden. In de winter loopt dit op naar zo’n 72 dagen. Nadat de bloemen gesneden zijn, worden de planten  gerooid. In de winter dient de bloem een minimaal gewicht van 65 gram te behalen. Het plannen van de teelt is heel erg belangrijk, zodat je weet wanneer je welke kleur beschikbaar hebt. Niet alle kleuren zijn het hele jaar door gewild.

   

  Gevoelig voor licht

  De chrysant is erg gevoelig voor licht, omdat het een kortedag-plant is. Zogenaamde kortedag- planten bloeien in de lente of in de herfst als de nachten lang zijn en de dagen kort. Ook veel tropische planten zoals rijst, sorghum en soja zijn korte-dag-planten. Assimilatiebelichting is bij korte dag planten zoals Chrysant maar beperkt mogelijk. Licht op het verkeerde moment kan de bloemknopaanleg verstoren. Om toch een korte dag te simuleren in de zomer, wordt de zon vanaf een bepaald tijdstip afgeschermd met doeken. De zonnige dagen in de zomer en de korter gemaakte dagen door het doek, zorgen voor een perfecte productkwaliteit in de zomer.

   

  FloraPodium, 18 juli 2019

   

  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube