Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Choisya ternata 'Lich'

  Kalender

  Choisya ternata 'Lich' is beschikbaar van half november tot half maart.

  Image
  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Als je kleinschalig een exclusief product teelt is het extra hard werken om je product bekend te maken in de markt. Vorig jaar zagen wij Nancy Hendriks regelmatig voorbij komen op facebook en werden we nieuwsgierig. Samen met haar man Ad de Koning teelt zij Choisya ternata ‘Lich’: een bijzonder bladproduct met een hoge sierwaarde. Onze nieuwsgierigheid werd beloond! We werden warm ontvangen door Ad en Nancy, waarna we een leerzame rondleiding kregen.

   

  Ad en Nancy

  Zowel Ad als Nancy zijn opgegroeid in de tuinbouw. Toch zijn ze beide niet in de voetsporen van hun ouders getreden. Pas toen ze in de jaren ‘90 in Maasdijk een huis kochten met een paar oude kassen erbij, kwam het ondernemersbloed bij beiden weer tevoorschijn en zijn ze naast de banen ‘buitenshuis’ een serieuze kwekerij begonnen.

  In samenwerking met een veredelaar hebben ze zo’n 20 verschillende soorten snijheesters aangeplant om te bekijken wat het beste bij hen zou passen. Hedera, Philadelphus (boerenjasmijn), Sering, Ceanotis, Choisya, van alles werd uitgeprobeerd. Ad en Nancy hadden een aantal belangrijke eisen; “de kwaliteit en houdbaarheid moeten perfect zijn, het liefst een product dat past in het hoge segment en we moeten uit de kosten kunnen komen”.

  In de loop der jaren vielen er steeds meer producten af. Tien jaar geleden hebben Ad en Nancy de kas vernieuwd en zich volledig gespecialiseerd in Choisya ternata ‘Lich’.

   

  Oorsprong

  Choisya ternata is een groene sierheester (tuinplant) die van origine uit Mexico komt. Choisya ternata 'Lich' bloeit in de periode april-mei met witte stervormige bloemetjes. Door de geur en bloemvorm wordt de plant ook wel oranjebloesem genoemd. Echter, de Choisya wordt op deze kwekerij niet geteeld als snijbloem, de sierwaarde ligt in het blad. Ondanks het winterharde karakter van de heester is de plant gevoelig voor vorst. De plant groeit daarom in Europa voornamelijk in de warmere gebieden.

   

  Choisya ternata ‘Lich’

  Choisya ternata 'Lich' is de geelgroene variant van de donkergroene Choisya ternata. Door de bijzondere kleur van het blad is de sierwaarde van dit product heel hoog. Als het kouder wordt komt er een prachtige bronskleurige gloed over de leerachtige bladeren. De ternata ‘Lich’ is het enige soort dat geteeld wordt om gesneden te worden.

  Choisya wordt kleinschalig geteeld in Nederland. Ad en Nancy waren de eerste kwekers die zo’n 25 jaar geleden het product in de markt zetten en oogsten nu ongeveer 200.000 stelen per jaar. Voor zover Ad en Nancy weten is er nog één andere kweker in Nederland die ongeveer dezelfde aantallen heeft. Er worden jaarlijks dus nog geen half miljoen stelen aangeboden op de markt. We kunnen dit product dan ook wel echt exclusief noemen en het is daarmee een product waar je je als bloemist echt mee kunt onderscheiden.

  Choisya is heel mooi te gebruiken in veldboeketten, maar ook in een biedermeierboeket kun je Choisya heel goed verwerken. Door haar bijzondere rozetvormige kop en frisse kleur is ze gelijkwaardig aan de andere bloemen in een boeket en is ze een echte eyecatcher!

  259774662 359215955969465 4669355428445430194 n

  De teelt

  Mede door de plantkundige studie van Ad en de jarenlange ervaring in het telen van Choisya, hebben Ad en Nancy de fijne kneepjes van het vak wel in de vingers. En dít is terug te zien in de kwaliteit van het product. Er worden geen risico’s genomen, ze hebben een naam hoog te houden! De stelen worden pas aangeboden als deze echt goed afgehard zijn en de juiste kwaliteit hebben.

   

  Niet voor half november snijden

  Choisya is heel goed houdbaar mits de takken goed zijn afgehard. Ad en Nancy kiezen er daarom heel bewust voor om niet eerder dan half november te snijden. Zodra het kouder wordt stopt het gewas met groeien. Daarna moeten er een aantal koude nachten overheen zodat de takken mooi afharden om zeker vier weken houdbaar te zijn. Een bloemist kan dus lang met het product werken.

  Vanaf half november tot half maart wordt het gewas per kap geoogst. Omdat in deze maanden het gewas niet meer groeit kunnen Ad en Nancy hun aanvoer heel goed plannen.

  Vanaf maart/april worden de dagen weer warmer en maakt het gewas nieuwe takken aan die dan in november weer geoogst worden.

   

  MPS A+

  De Choisya  wordt heel duurzaam geteeld. De kwekerij is dan ook MPS A+ gecertificeerd. Er hoeft relatief heel weinig gestookt te worden, pas als de temperatuur onder de 2 graden Celsius komt, wordt er iets aan de temperatuur gedaan. Ad maakt gebruik van geïntegreerde gewasbescherming, maar de biologische bestrijders doen het meeste werk.

  De planten gaan gemiddeld een jaar of vier mee. Het vervangen van de planten gebeurt per kasdeel. Nadat de planten gerooid zijn, wordt de grond gestoomd en kunnen er nieuwe stekken gepoot worden. Het tweede jaar worden de eerste takken gesneden. Het derde en vierde jaar geeft de plant volledige productie.   

   

  Ambachtelijke teelt

  Zoals we vaker zien met niche producten is ook Choisya een product waarbij het gehele proces met de hand gebeurt. Het voordeel hiervan is dat elke tak gezien en beoordeeld wordt, voordat het de deur uit gaat. De takken worden gesorteerd op grootte van de kop, daarna op lengte. Ook het bossen, inhoezen en klaarmaken voor de veiling gebeurt handmatig.

  Ad en Nancy staan voor topkwaliteit van het product en dat moet in het gehele proces meegenomen worden.

   

  FloraPodium, 06 januari 2022

  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube