Florapodium

en nl

  Deze week bij Florapodium


  Celosia Act Verda

  Kalender

  De Celosia Act Verda is beschikbaar van maart tot en met november

  Lengte:
  80 cm

  Vbn code:
  120501

  Barendsen kleurcode:
  66

  Image
  Image

  De kweker en zijn product

  Feiko Sonneveld Quality Celosia, is gevestigd in het Nederlandse plaatsje Monster. De familie heeft echt kwekersbloed dat al generaties lang wordt doorgegeven. In 1989 heeft Feiko deze kwekerij opgezet en is begonnen met het kweken van Asters en Chrysanten. In 1996 zijn ze daarnaast begonnen met het kweken van de Celosia Plumosa, waar de liefde voor de bloem was geboren. In 2006 is de kas volledig vernieuwd. Het bedrijf heeft er toen voor gekozen zich te specialiseren in de teelt van de Celosia. Op dat moment teelde het bedrijf nog maar 1 kleur in de Act serie. Op dit moment teelt Feiko vijf verschillende Celosia’s van de Act serie.

  Het kweken van deze bloem is niet gemakkelijk, omdat de wortels zich vaak niet goed vastzetten in de grond en daardoor afsterven. Celosia’s zijn gevoelige bloemen, omdat ze veel zaden in de kop van de bloem hebben. Door deze zaadproductie krijgt de bloem snel last van smet of schimmels. De bloemen van de Act serie hebben dit niet tot nauwelijks, in tegenstelling tot de bekende Bombay serie. Deze bloemen zijn geselecteerd omdat ze minder zaden maken.

  Sinds 2016 is het bedrijf heel actief wat betreft de biologische bestrijding. Door middel van deze bestrijding krijgen ze de spint beter onder controle. Het bedrijf slaat daarmee twee vliegen in één klap, omdat het ook nog eens beter is voor de natuur.

  De Celosia wordt vermeerderd vanuit zaden. Op het moment dat een stekje 6 cm groot is, wordt hij in de volle grond gezet. Hierna duurt het plus minus 8 weken voordat hij is uitgegroeid tot snijbare bloem. De bloei van een Celosia verloopt heel anders dan de meeste snijbloemen. Als we als voorbeeld de Chrysant gebruiken, bloeit de Chrysant vanuit de knop open. Bij de Celosia daarentegen, wordt alleen de kam groter.

  De groene Celosia ‘Act Verda’ is de nieuwste houdbare smetvrije Celosia die deze week in de spotlights van het podium staan. Kwekers hebben lang gewacht op een goede groene Celosia. Het is een statige stevige fel groene bloem die prachtig te combineren is in stoere boeketten.


  Feiko Sonneveld Quality Celosia logo

  Image

  Oorsprong

  De stoere Celosia wordt ook wel ‘Hanenkam’ genoemd, wat te danken is aan de grove gekleurde bloem in de vorm van een kam. Er zijn ook pluim varianten van de Celosia, die zien er zachter uit. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit tropische gebieden, en wordt hier gewaardeerd voor haar felle kleuren. De Celosia komt voor in verschillende soorten die ook als potplant wordt gehouden. De Groene Celosia Act Verda is een Celosia cristata en is door veredeling een veel geteelde snijbloem geworden.

  De naam Celosia is afgeleid van het Griekse woord Keleos. Dit betekent ‘vlam’, wat af te leiden is aan de vorm en bloeiwijze. Er zijn soorten Celosia die als bladgroenten in Afrika worden geteeld. Hierbij wordt het blad kort gekookt zoals bijvoorbeeld Spinazie. Ook de stelen worden vaak gekookt en opgegeten.

  De Celosia staat voor stoutmoedigheid. Als je iemand moed wil toewensen voor een spannende gebeurtenis, past een bos Celosia’s er helemaal bij!

  Verzorging

  De meeste mensen verwijderen vaak al het blad van de Celosia, zodat de kam het mooiste te zien is. Dit verzwakt de bloem. De bladeren zijn de longen van de bloem. Het is beter om een aantal blaadjes aan de steel te laten. De houdbaarheid blijft hierdoor beter! Het blad wordt vaak verwijderd omdat er door bloemisten gezegd wordt dat het snel geel wordt of gaat rotten. Dit was echter alleen bij vroegere soorten het geval. Tegenwoordig kan je het blad eraan laten omdat het mooi blijft.

  Naast dat het beter is om het blad niet te verwijderen, is het ook belangrijk om de vaas regelmatig met schoon water te verversen. Doe bij het water altijd een druppel chloor of snijbloemenvoedsel. Laat een Celosia dan nog steeds zijn kop hangen? Dan kan het zijn dat de kop te zwaar is voor de steel.

  Het verzorgen van de Celosia gaat verder hetzelfde als bij de andere bloemen. Schuin afsnijden en een beetje snijbloemenvoedsel in het water. Omdat een Celosia veel water nodig heeft met het blad eraan, is het niet verstandig de bloemen in Oase te verwerken. De bloem is op deze manier maar kort houdbaar.

  Ten slotte hoeft deze bloem niet gekoeld te worden. Mocht je hem willen koelen mag dit niet kouder als 10 graden zijn. Let bij de overgang naar warmere omgevingen op de condens die zich kan vormen. Een Celosia kan hier niet goed tegen en gaat daardoor sneller schimmelen.

   

  FloraPodium, 04 april 2018

  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube