Florapodium

en nl

  Deze maand bij FloraPodium

  Calathea crocata 'Tassmania'

  Kalender

  De Calathea crocata 'Tassmania' is het hele jaar door beschikbaar.

   

  Image

  In de schijnwerpers

  De herfst is in aantocht! Een prachtig seizoen waarbij de natuur haar mooiste kleuren toont! Voor deze editie heeft het FloraPodium een plant uitgezocht, die in onze ogen heel goed past bij deze tijd van het jaar. We bezochten kwekerij Tass. Ronald van der Knaap gaf ons een kijkje achter de schermen van het bedrijf en vertelde ons alles over de Calathea crocata ‘Tassmania’.

   

  Van paprika naar potplant

  De broers Ronald en Rob van der Knaap zijn opgegroeid tussen de paprika’s. Deze teelt hebben zij, na hun vader, nog een aantal jaar voortgezet. Naast de paprika’s lag bij beide broers ook een enorme interesse in potplanten. Toen zij de kans kregen om de teelt van de prachtig oranje bloeiende crocata over te nemen, namen ze dit met beide handen aan. Intussen is het bedrijf uitgegroeid tot de grootste Calathea crocata kwekerij ter wereld en leveren zij jaarlijks 600.000 planten aan verschillende landen in Europa.

   

  Calathea crocata ‘Tassmania’

  De Calathea crocata wordt in Nederland ook wel ‘eeuwige vlam’ genoemd. Dit kunnen we natuurlijk prima verklaren door haar prachtige oranje vlamvormige bloemen. De Tassmania is ontstaan uit de veredeling van andere crocata soorten. “De Tassmania was nummer 51 van de 287 geselecteerde soorten”, verteld Ronald enthousiast. “En elke keer opnieuw, bij elke test, sprong die nummer 51 er wéér uit”. De Tassmania is een mooie compacte plant, enorm sterk en met zijn mooie fel gekleurde oranje bloemen heel passend in het aankomende herfstseizoen. Eind oktober is het Halloween! In de decoratie van een Halloween party past de Tassmania natuurlijk ook ontzettend goed.

   

  logo tass

  Verzorging

  De meeste Calathea soorten zijn populair vanwege de vele prachtige kleuren die in het blad voorkomen. De crocata is een van de weinige Calathea soorten die bloemen produceert en die ook echt om haar bloemen verhandeld wordt. Van origine komt de crocata uit Brazilië. Daar groeit de plant in het moeras laag aan de grond onder de andere bomen. De crocata houdt daarom niet van direct zonlicht maar des te meer van natte voeten! Er mag altijd water in de pot staan, je kunt de plant bijna onmogelijk te veel water geven. Ronald geeft aan dat de plant zeker acht tot tien weken bloeit, maar in de meeste gevallen nog wel langer.    

  Image
  Image
  Image
  Image

  De teelt

  De crocata is een zogeheten korte dag plant. Deze bloeien in de natuur in het voorjaar. Door middel van kunstmatige ingrepen wordt in de kassen het natuurlijke proces nagebootst. Op deze manier kunnen Ronald en Rob jaarrond planten leveren.

   

  Stek

  De Calathea crocata is een fantastische plant, maar laat zich moeilijk vermeerderen. Momenteel gebeurt dat deels in het laboratorium, maar de meest positieve vermeerdering ontstaat toch uit de planten die Ronald en Rob zelf scheuren. Deze planten gaan naar een speciale stekafdeling, waar deze scheuten wortel kunnen aanmaken.

  Na zes weken komen de eerste plantjes terug uit de kraamafdeling. Deze worden gesorteerd op grootte, waarna ze op de juiste kraamafdeling komen. Na drie maanden worden de planten verhuisd naar een groeiafdeling, waar een ander klimaat heerst. De plant mag hier flink groeien en zoveel mogelijk bloemscheuten aanmaken. Na ongeveer vier en halve maand worden de planten opnieuw gesorteerd. De planten die groot genoeg zijn worden naar de korte dag afdeling verplaatst. De planten die nog wat klein zijn mogen nog even door groeien. De korte dag afdeling is de laatste fase. In deze fase groeien de bloemen tot ze geschikt zijn voor de verkoop. Van stek tot verkoopbare plant duurt gemiddeld tien maanden, zes weken kraamafdeling, drie maanden groeiafdeling, drie maanden korte dag afdeling en twee maanden bloeiafdeling.

   

  Andere kleuren

  Tijdens onze rondleiding viel ons oog op een groenachtige crocata bloem. Ronald vertelde ons dat de crocata weinig genen bezit in het kleurenpalet. Met heel veel kunstmatige ingrepen is er in het verleden wel eens geprobeerd om de oranje kleuren af te breken, maar eigenlijk zonder echt resultaat. Wel is er een mutant gevonden in het gewas, waarbij de kleur van het blad wat doorgeschoten was naar de bloem. De bloem kreeg hierdoor een wat bronsachtige kleur, maar deze variant bleek commercieel niet zo aantrekkelijk. Ronald steekt liever zijn energie in de huidige Tassmania. Hij zou graag opschalen naar meer bloemen op een plant en meer continuïteit van het gewas.

   

  Fushion White

  Aan het einde van onze leerzame rondleiding liet Ronald ons kennis maken met een zeer bijzondere plant. De Calathea ‘Fusion White’. In 2018 werd deze nieuwkomer al geïntroduceerd op een beurs, maar door een enorme tegenvaller moest de vermeerdering nog even op zich laten wachten. Nu zit de ‘Fusion White’ weer in de lift en verwacht Ronald begin volgend jaar mondjesmaat te kunnen leveren. Er is nu al heel veel vraag naar deze bijzondere variant, dus dat belooft wat! 

   

  FloraPodium,  21 september 2020

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube