Florapodium

en nl

  Laatste seringen van het seizoen!

  In de tweede helft van april sluiten de seringenkwekers hun productieseizoen af. De laatste takken worden dan geoogst uit de kas en naar de veiling gebracht.

  Sommige kwekers hebben nog een aantal struiken in een koude schaduwhal staan om het seizoen nog iets te verlengen.  Een enkele kweker heeft zelfs nog wat struiken in de koelcel gezet om over een maand ook nog wat in de verkoop te hebben.

  De struiken moeten vervolgens weer  teruggevaren worden naar de akkers op de Aalsmeerse Westeinderplassen en/of op het Oosteinderpoelgebied onder de rook van Schiphol.

  Op de tuintafel en in de omgeving van mijn huis wil ik graag dit prachtige ambachtelijke seizoen afsluiten met twee toppers (zonder hierbij andere kwekers te kort te willen doen).

  De hoge vaas is de Syringa vulgaris “Madam Florent Stepman “; bewust door de kweker een week langer doorgetrokken op de plant dan normaal. Deze zeer exclusieve verschijning komt van Willem en Harm Oudshoorn van de Firma Kazemier op de Oosteinderweg in Aalsmeer, gelegen in de buurt van Schiphol in het Oosteinderplassengebied.

  En de lage vaas is de Syringa vulgaris “ Monument Carnot “ geteeld door De Seringen Specialist, gelegen op het einde van de Uiterweg. Zijn struiken staan in het westen van het Westeinderplassengebied

  Deze twee absoluut Aalsmeerse ambachtelijke  topproducten komen nu samen op de tuintafel van ondergetekende! Een unieke collectie die wij vandaag  samen rengen; ook in dit bizarre tijdperk van Corona!

  Deze kwekers hebben, omdat 80 % van de opbrengst al binnen was van dit seizoen geen super grote schade opgelopen, maar hebben wel hun zorg om de sector, want zo stellen zij; “Het geheel moet hier goed uitkomen en niet alleen wij. Er is een ecosysteem nodig wat solide is, dan kunnen wij volgend jaar weer onze topproducten afzetten.”

  Deze kwekers hebben het begrepen; je kunt niet slechts één deel van de bedrijfs kolom redden, zoals bijvoorbeeld alleen de teler, de veiling of de handel, want dan staat alsnog het geheel stil.En dat willen we geen van allen!

   

  Jan de Boer

   
  FloraPodium, 29 april 2020
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube