Florapodium

en nl

  Blog #17 Tica

  In de donkere dagen van januari wil toch iedereen het wat gezellig maken in huis. En we horen het natuurlijk niet voor niks elk jaar terugkomen: ‘Kerstboom er uit, plant er in’. We hebben onze stand bij de Tica er dan ook weer helemaal klaar voor. In samenwerking met Vireõ hebben we drie soorten planten uitgezocht om even uit te lichten.

   

  FloraPodium, 20 januari 2022

  Image
  Image

  Alocasia Stingray

  Alocasia staat bekend om haar grote sierlijke bladeren. Oorspronkelijk groeit de Alocasia in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azie. Bij sommige soorten kan het blad doorgroeien tot wel een meter doorsnede. De Alocasia wordt dan ook niet voor niks ook wel ‘olifantsoor’ genoemd. Ook bij de Alocasia Stingray ligt de sierwaarde in het blad, waarbij er grote overeenkomsten te zien zijn met de pijlstaartrog, waar dit soort dan ook naar vernoemd is.

  Verzorging
  De Alocasia is een tropische plant. Ze wil graag op een lichte plek staan, maar niet vol in de zon. De kans dat het blad verbrandt is dan vrij groot. Een temperatuur van 17-22 graden Celsius is de ideale temperatuur; kou hebben de Alocasia’s echt een hekel aan. Als ze eenmaal een klap van de kou hebben gehad, komt het vaak niet meer goed. Ze houden van een vochtige omgeving, het is belangrijk dat ze af en toe even gesproeid worden. Laat de kluit niet uitdrogen, geef daarom regelmatig water! Ze wil graag 2x per maand wat extra plantenvoeding hebben. In de wintermaanden is 1x per maand genoeg!
  Lelijk blad kan gemakkelijk verwijderd worden, zonder dat dit schade geeft aan de plant. Snij het blad iets boven de stam af. Het restje zal verdrogen, dit is daarna goed te verwijderen. Hoewel het niet vaak gebeurt kan de plant bloemen geven. Het beste kunnen die gelijk verwijderd worden, deze bloemen kosten de plant heel veel energie, terwijl de bloem weinig sierwaarde heeft. Zodra de bloem verwijderd is, zal de plant haar energie weer in het blad steken.
  Het overtollige vocht wil de Alocasia nog wel eens afscheiden via het blad. Dit wordt ‘guttatie’ genoemd. Het is absoluut niet schadelijk, maar het kan vlekken veroorzaken op de meubels die slecht te verwijderen zijn.

  Dracaena Sunray

  Draceana Sunray is een mutant uit een marginata soort uit Costa Rica. Kenmerkend voor de Sunray is haar gele blad. Vaak zijn bonte planten met een geel blad veeleisender in de verzorging dan planten met een groen blad. De Sunray is hier een uitzondering in. Net als de gewone marginata is de Sunray heel sterk, makkelijk in de verzorging en kan ze wel een stootje verdragen.

  Verzorging
  Dracaena is een luchtzuiverende plant, die makkelijk te verzorgen is. Dit maakt het ook een geschikte plant voor op kantoor of als aankleding voor een evenement.
  De Sunray kan prima op een (half)schaduw plek staan en heeft weinig water nodig. In de winter als de plant in rust is, is eens in de drie á vier weken genoeg. In de lente en de zomer eens per twee weken. Pas water geven als de grond helemaal droog is.

  Image
  Image

  Cissus rhombifolia ‘Ellen Danica’

  Cissus is een vrij ouderwetse hangplant die haar herintrede gemaakt heeft. Omdat Cissus (ook wel Koningswerd genoemd) heel makkelijk is in onderhoud is ze heel populair in de huidige generatie. Door haar volle, weelderige groei zorgt de Cissus al snel voor een tropisch gevoel in huis.

  Verzorging
  Cissus is heel makkelijk in het onderhoud en houdt van een lichte/half beschaduwde standplaats. Oorspronkelijk komt de Cissus uit Zuid Amerika waar ze veelvoudig te zien zijn in de toppen van de bomen. Omdat ze goed tegen een droge lucht kunnen is deze hangplant ook heel geschikt voor op kantoor. De planten hebben voldoende aan een keer per week water. Laat de grond tussendoor opdrogen voordat er opnieuw water gegeven wordt.

  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube